Slider

Mikä yllätti yliopisto-opinnoissa?

4/13/2015




Korkeakouluhaut on tainneet jo päättyä, ja nyt monella alkaa se loppukiri lukemisten kanssa. Tiedän tismalleen sen olon, kun odottelee tuloksia ja miettii että mihin suuntaan tulevaisuus tuleekaan viemään! Ajattelinkin tähän väliin tehdä tällaisen kouluaiheisemman postauksen, jossa kertoilen hieman seikkoja jotka itseni yllättivät yliopistossa. Jos teillä muilla opiskelijoilla tulee jotain samaan aiheeseen liittyen mieleen, olisi todella hauska kuulla kokemuksianne ;)!


Ehdottomasti yksi parhaita haalarimerkkejä ever!  Kuva.



1. Akateeminen vapaus.
Kaikkihan siitä puhuvat, mutta ihan oikeasti sen määrä yllätti minut. Tänä keväänä olen ollut yhteensä vain 2-3 viikkoa Jyväskylässä koska opinnot ovat niin vapaita. Luennot näkee netistä ja läsnäolopakkoja ei ole. Kirjoja luetaan ja tentitään - sen enempää ei ole paikalla tarvinnut olla. 

2. Kirjaralli.
Oi, se ihana yliopiston kirjasto ja lainausjonot :D Kun kurssi alkaa ja kaikilla on samat tenttikirjat, alkaa taistelu siitä kuka ehtii lainata kirjan ja kuka on milläkin sijalla lainausjonossa. Jollain kurssilla kirjoja voi olla neljä-viisikin, ja siinä vasta onkin taiteilemista että ehtii jokaisen saada itselleen sekä lukeakin ne siinä laina-ajassa. Yliopiston kirjastolla myöhästymismaksut meinaan ovat aika kovat: esimerkiksi lyhytlainoissa taitaa olla 10 euroa päivä. Mä olenkin sitten taiteillut mm. Vihdin kirjaston sekä kaukolainojen kautta monet tenttikirjat itselleni. 






3. Englanninkielisyys heti alusta. 
Vaikka tiesin että jossain vaiheessa opintoja tulee kirjat ja kirjoitelmat muuttumaan myös englannin kielelle. en ajatellut että heti ensimmäisestä tentistäni asti perusopinnoissa tulisin lukemaan vain ja ainoastaan enkunkielisiä kirjoja. Se oli alkuun todella raskasta ja translate on edelleen auki lähes aina kun enkkua luen. Kyllä siitäkin oppii pikku hiljaa sitten suodattamaan ne tärkeät asiat, eikä tarkoituskaan ole suomentaa kaikkea sanasta sanaan. Olenpahan oppinut jo ekan vuoden aikana mm. aivorakenteita, välittäjäaineita sekä persoonallisuusteorioita myös englanniksi! :D 

4. Tenttimuodot. 
Olen koko vuoden (ja yli 60 opintopisteen suorittamisen) aikana tehnyt tähän mennessä vain ja ainoastaan kolme ihka oikeaa tenttiä ja sen lisäksi yhden verkkotentin. Yllätyin, kuinka meillä kasvatustieteellä suositaan vaihtoehtoisia suoritustapoja kuten ryhmätöitä, tutkimussuunnitelmia, raportteja, esseitä ja luentopäiväkirjaa. Se on todella positiivinen yllätys! Sen sijaan psykologian opintojen tentteihin olen pettynyt syvästi, sillä vihaan nippelitietoon keskittyviä oikein/väärin- monivalintakokeita. No, onneksi hieman kumpaakin eikä sentään pelkästään ulkoa opettelemista testaavia kokeita. Myös kesän opinnot suoritetaan lähes kokonaan essein. 



Tässäpä nyt näitä, mitkä ensimmäisenä juolahtivat mieleeni! :D Keksiikö joku muu opiskelija lisää? 






11 kommenttia:

  1. Oon ihan samaa mieltä noista psykologian tenteistä! Aiheet olisi oikeasti tosi kiinnostavia, mutta motivaatio lukemiseen on ihan loppu, koska tietää, että tentissä tarvitaan niitä turhia, pikkutarkkoja asioita, joilla ei ole käytännön kannalta paljoakaan merkitystä. Etenkin se persoonallisuuspsykan monivalintatentti, ai että. -_- Meillä myös oli esim. kehityspsykan tentissä esseiden aiheet sellaisia, joista oli kerrottu kirjoissa puolella sivulla, koko siitä monen sadan sivun alueesta täytyi siis hallita esseiden kannalta yhteensä noin sivu. Olin ajatellut lukea psykologian pitkänä sivuaineena, mutta kyllä taitaa jäädä siihen 25 pisteeseen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säkin olet käynyt psykonet-kursseja vai? :D Kuulostaa meinaan todella tutulta. Itsekin hylkäsin haaveet pitkästä sivuaineesta, koska jos tentit on tollaisia ei tule mitään.. Sen persoonallisuuspsykan aion tehdä avoimen kautta uudestaan juurikin siksi että siellä sen voi suorittaa lukupäiväkirjana tentin sijaan! Tuo tutkimuspsykan monivalinta oli ehkä kuitenkin hieman inhimillisempi kuin se persoonallisuus, vaikka ärsyttävä sekin :D

      Poista
    2. Niitä juuri! :D Meillä pystyi onneksi sivuaineopiskelijat tekemään tutkimuskurssin kirjatenttinä, jossa oli vain kolme (helppoa) esseetä, kun pohjaa tohon oli kuitenkin jo pääaineen tutkimuskursseilta. Pitääkin pitää mielessä tuo avoin yliopisto, jos ei mennyt monivalinnat putkeen! :)

      Poista
    3. Meillä ei ole kahden ensimmäisen kurssin jälkeen ollut esseekokeita, vaan juurikin näitä monivalintoja. Viimeinen kliininen tulee onneksi myös olemaan 6 miniesseen tentti! Mutta toivotaan että tutkimus meni läpi eikä sitäkin tarttisi väsätä uudelleen avoimessa! :'D Psykanopiskelun iloa sullekin! ;)

      Poista
  2. Anonyymi4/13/2015

    Tuo akateeminen vapaus varmasti pätee yleisen kasvatustieteen puolella, mutta ei todellakaan opepuolella. Nimimerkillä Oklässä 90% läsnäolo lähes kaikessa. Mutta valintakysymyksiä tosiaan mihin haluaa valmistua :) Toivottavasti oot viihtynyt Jkylässä hyvin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, OKL:än puolella opiskeluhan simuloi ihan koulua. Helsingistä olen kuullut, että päivät voivat parhaimmillaan venyä kuuteen asti illalla :D Huh! Niin erilaista kuin meillä. Mutta mä tunnen kyllä olevani tismalleen oikealla alalla ja tämä vapaus on oikein mukavaa! :)

      Poista
  3. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! Opiskelujutuista lueskelisin mielelläni enemmänkin, koska mäkin oon nyt Jyväskylään pyrkimässä, liikuntatieteelliseen tosin. Akateeminen vapaus on tiedossa, mutten nyt ihan noin vähäksi sitä "koulunkäyntiä" tajunnut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy muistaa välillä kirjoitella opiskeluistakin :) Tosiaan tuo vapaus on todella vahvasti sidottuna opiskeltavaan aineeseen, joten en osaa sanoa millaista se liikalla on. Meillä on todella itsenäistä ja jokainen valitse opiskeltavat aineet itse, joten siksi meillä ei ole niin "valmiiksi suunniteltua"! :)

      Poista
  4. Anonyymi4/14/2015

    Liikunnalla on enemmän läsnäolopakollisia kursseja :) Tottakai paljon itsenäistäkin työtä ainakin terkalla, mutta yllätyin siitä miten usealla kurssilla luennoilla on läsnäolopakko, mikä on ihan hyvä toisaalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ^ Joo juurikin näin, eli jokaisella alalla on ihan omat käytäntönsä! :)

      Poista
  5. Anonyymi4/14/2015

    Mulla ei ole kokemusta tuosta yliopisto-opiskelusta, mutta AMK-opiskelusta kylläkin... Opiskelen AMK:ssa todella mielenkiintoista opinto-ohjelmaa, mutta _vihaan_ AMK:n opetustyyliä. Meillä ei ole mitään vapauksia opintojen suhteen ja tuntuu, että olisi palannut takaisin yläasteelle, kun oman ryhmän kanssa istutaan luokassa päivittäin klo 8-16. Meillä on myös aivan naurettavia ryhmätöitä, jotka ei lity meidän opinto-ohjelmaan mitenkään ja vie ainoastaan aikaa kaikelta olennaiselta. Jos en tykkäisi mun opiskelemasta alasta ihan suunnattomasti, en kyllä kestäisi yhtään tuota AMK-touhua... Toivottavasti ihan kaikki AMK:n linjat eri puolella Suomea ei ole samanlaisia.

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika