Slider

Vinkkejä pääsykoeurakkaan

2/11/2015






Aletaan elää sitä kohtaa vuodesta, kun lukionsa päättävät kirjoittavat ylppärikokeensa ja sen jälkeen alkaa se kaikille tuttu pääsykoerumba. Kirjat ja aineistot julkaistaan, valmennuskurssit alkavat ja jokaisen kouluun hakevan suusta tottuu kuulemaan lauseen "en pysty nyt, kun pitää lukea". Sillä itse tein tuon urakan viime keväänä ja pääsin kuin pääsinkin myös sisään, ajattelin jakaa teillekin muutamat neuvoni lukemiseen ja koko pääsykoeurakan hallintaan! (Kiitos Annille postausinspiraatiosta!)

VAKAVA-kokeen aineistot jaettiin vasta noin 5-6 viikkoa ennen pääsykoetta, joten luku-urakka oli todella lyhyt mutta samalla intensiivinen. Pääsykoe oli jo toukokuun alussa, joka oli omasta mielestäni oikein hyvä- rypistys oli lyhyt ja tiukka, sitten kokeen sai alta pois. Meillä oli luettavana siis yksi artikkelikokoelma, joka vaihtuu joka vuosi. Se sitten opeteltiinkin melkein ulkoa, samalla soveltaen. Viime vuoden VAKAVA-kokeen pääset näkemään tästä linkistä.





1. Lue ensin koko aineisto läpi huolellisesti ja pyri saamaan kokonaiskäsitys alueesta. 
Kun näet kokonaiskuvan tekstistä, on sitten helpompi pilkkoa alue osiin ja alkaa keskittyä siihen yksi osa kerrallaan. Kokonaisvaltainen hahmottaminen on kuitenkin pohja kaikelle tarkemmalle oppimiselle.

2. Alleviivaa, kirjoita muistiinpanoja ja tee ajatuskarttoja.
Itse käytin jokaisessa artikkelissa eri värejä, ja muistiinpanoissakin "koodivärin" mukaista tussia ja post-it lappuja. Kokeessakin muistin että "se oli siinä liilassa artikkelissa". Etsi omat tapasi oppia ja käytä niitä keinoja. Itse kun tiedän olevani visuaalinen, alleviivaus, värit ja kartat auttavat hahmottamaan asioita paremmin. 

3. Testaa omaa osaamistasi, etsi vertaistukea. 
Valmennuskurssin parasta antia oli vertaistuki, pistokokeet jokaisesta artikkelista ja myös isommat välikoe ja loppukoe jotka valmistivat oikeaan koitokseen. Testaamalla itseä pitkin matkaa huomaa ne heikommat alueet ja myös vahvemmat osaamisalueet. Vertaistuen saaminen, keskustelu ja ajatusten avaaminen olivat myös suuri apu ymmärtämisessä. Aina oli myös valmennuskurssin opettaja jolle laittaa sähköpostia tai jolta kysyä kun tuli ongelmia!

4. Rytmitä opiskelusi, tee siitä päiviesi pääprioriteetti.
On lähes mahdotonta päästä pelkällä kirjan selailulla sisään yliopistoon. Pääsykokeiden aikaan jokainen motivoitunut opiskelija ottaa opiskelusta päivän "työnsä" ja aloittaa aamulla lukemaan, ja lukee joka päivä useamman tunnin. Varsinkin jos opiskeltava aika on lyhyt (kuten VAKAVAssa), vaatii luku-urakka parhaimmillaan 9h työpäiviä. Itse menin aika fiiliksen mukaan, jonain päivinä luin vain 3-4 tuntia ja joinain päivinä sitten otin kiinni 9 tunnin sessiolla, kun intoa riitti. 

5. Pääsykoepäivänä älä enää avaa kirjaa.
Päätä ettet stressaa koetta sen koittaessa. Älä enää avaa kirjaa, äläkä ota sitä edes mukaan pääsykoepaikalle, sillä tässä vaiheessa et enää opi mitään uutta. Pyri pysymään rauhallisena, ja luota omaan osaamiseesi. Menet vain näyttämään parhaasi ja päätät että se riittää. Jos ei onnista, aina voi yrittää uudestaan. Rennoin mielin matkaan!


Viime kevään muistiinpanoja...


Nämä vinkit toimivat toki myös ylioppilaskirjoituksia silmällä pitäen. Toivottavasti niistä on teille apua! Täällä taitaakin olla monia kirjoittajia, samoin kuin pääsykokeisiin lukevia. Minne te meinaatte hakea tänä keväänä? Itse osaan vastata tarkemmin erityisesti VAKAVA-yhteisvalintaa koskeviin kysymyksiin :) Tsemppiä urakkaan! Työnteko ja vaivannäkö kyllä palkitaan.



8 kommenttia:

  1. Ihan asiaa tämä postaus! Ainoa vaan tuo neloskohta - itse nimenomaan pääsin yliopistoon kirjoja selailemalla! Tosin biologiaan on vaatimuksena lukion oppimäärä, mutta ylppäreihin tuli luettua edes vähän enemmän ja pääsykokeisiin lukeminen oli lähinnä ärsyttävää kun piti taas samoja asioita käydä läpi. Vahva pohjaosaaminen ja panostaminen ylppäreihin on siis joissain aineissa varmin tapa - en edes harkinnut valmennuskurssia ja pärjäsin loistavasti omillanikin. Pari tuntia lukemista päivässä ja joskus ei ollenkaan ylppäreiden jälkeisessä väsymyksessä oli tarpeeksi..!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta, jokaisen tulee toki soveltaa ohjeita omaan alaansa ja sen aineistoon :) Esimerkiksi fysiikallekin taitaa päästä sisään ihan vaan ylppärituloksella, samoin matikalle. Mutta mä ehkä kirjoitin tän enemmänkin omasta näkökulmastani, kun luettavana oli tietty aineisto! :)

      Poista
  2. ihana postaus! itse oon hakemassa okl:ään nyt keväällä ja siis luku-urakka VAKAVA:an alkaa kirjan ilmestyttyä. Välillä sinne pääsy tuntuu lähes mahdottomalta, mutta tää postaus taas antoi toivoa. Millainen se itse koetilanne oli ja milloin sen suunnilleen saa tietää, että onko päässyt haastatteluvaiheeseen?:) Entä jollei ole menossa valmennuskurssille, niin onko silti mahdollista päästä sisään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tsemppiä luku-urakkaan! :)

      Mä en valitettavasti osaa sanoa OKL:n haastatteluvaiheesta, sillä meille yleiseen ei sellaista ole. Koetilanne oli aika rento, mutta jännittihän se toki. Kaksi tuntia oli aikaa tehdä monivalinnat loppuun, ja itse taisin selvitä tunnissa, puolisen tuntia sitten vielä tarkistin vastauksiani ja mustasin ne vastauslomakkeelle.

      Tottakai myös ilman valmennuskurssia on mahdollista päästä sisään! Itselleni se vain toimi hyvänä boostina ja tsemppinä opiskelulle, aina sai vastauksia kysymyksiin ja valmennusmateriaalin avulla sai käsiteltyä artikkelikokoelmaa monipuolisesti. Jos et aio valmennuskurssille, suosittelisin edes nettivalmennuksen tai materiaalipaketin tilaamista :)

      Jos sulla on vielä muuta kysyttävää aiheeseen liittyen, vastaan oikein mielelläni- niin täällä kuin meilissä! :)

      Poista
    2. kiitti sulle vastauksesta! Yritän päästä sisään ilman valmennusjuttuja, ja jollei onnistu niin sijoitan niihin sitten vuoden päästä. Oliko pääsykoe sekavan oloinen vai helposti ymmärrettävissä, oon kuullut sen olevan aika erikoinen?:)

      Poista
    3. Se oli kieltämättä todella sekava. Artikkeleita piti yhdistellä toisiinsa ja soveltaa esimerkiksi kaavioiden ja esimerkkitapausten avulla. Näät tuon kokeen myös netistä: http://www.helsinki.fi/vakava/Samalta_viivalta_vastaukset_2014.pdf

      Poista
  3. Hei, kiitos tosi paljon vinkeistä! Itse siis haen toista kertaa lukemaan kirjallisuustiedettä ja kaikki aion nyt käyttää kaikkea mahdollista: muistilappuja, värillisiä tusseja, Pomodoro-teknikkaa jne.

    Paljon valmiimpana siis kohti tulevia pääsykokeita ja lisäksi olen opiskellut kirjallisuutta avoimessa yliopistossa!

    T. Jasmin

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika