Slider

Päiväni luokanopettajana

2/26/2015





Joku saattoikin huomata eilen Instagramin puolelta, millainen pesti minulle tuli täksi päiväksi- nimittäin opettajan sijaisuutta entiselle ala-asteelleni! Tuonne kyseiseen paikkaan minun oli tarkoitus mennä töihinkin vuodeksi, ennen kuin sain kuulla saaneeni opiskelupaikan. Siksi olikin ihana saada soitto koululta kun he kuulivat että olen täällä kotipaikkakunnallani nyt vähän pitempään käymässä. 

Vaikka en haaveilekaan opettajan ammatista enkä opiskele OKL:n puolella kasvatustiedettä vaan yleisen- ja aikuiskasvatuksen puolella, oli silti mielenkiintoista päästä kokemaan se luokkahuone opettajan perspektiivistä. Pääsin soveltamaan monia tämän opiskeluvuoteni aikana oppimiani asioita käytännössä ja oikeasti se on aika motivoivaa konkretisoida niitä luennoilla kuulemiaan asioita. Ai tälläkö tavalla minä voinkin kommunikoida oppilaiden kanssa? Miten jokainen oppilas tuntee oppivansa ja miten minun kannattaisi tämä asia selittää, jotta mahdollisimman moni erilainen oppija ymmärtäisi sen? 



Huomaan opettajan hommassa myös paljon yhtäläisyyksiä (jumppa)ohjaajana toimimiseen. Ensin pitää saada ryhmä kasaan, esitellä itsensä ja saada ryhmälle vaikutelma 'auktoriteetistasi', toisin sanoen uskottavuudestasi siinä mitä teet. Sen jälkeen ohjeistetaan tulevan tunnin aiheeseen ja lähdetään viemään hommaa eteenpäin. Ehkä siksi tunsinkin oloni melko luonnolliseksi opettamassa, sillä yhtäläisyyksiä ohjaamiseen/ohjeistamiseen löytyi kuitenkin niin paljon. Varsinkin pienten lasten kanssa se luokkahuonetoiminta on enemmänkin ohjaamista kuin tiukkaa luennointia - käydään keskusteluja, pohditaan ja tutkitaan yhdessä. Tosin, myös siihen työrauhan ylläpitämiseen joutuu käyttämään enemmän aikaa ja energiaa.. :D

Kaiken kaikkiaan voin sanoa kokemuksen olleen erittäin mukava ja mielenkiintoinen. Hieman vaihelua pelkkään kirjojen lukemiseen - meidän alan puolella kun ei ole pakollisia harjoittelujakaan kouluissa tai päiväkodissa (kuten opettajaopiskelijoilla, erityispedalaisilla ja varhaiskasvatuksen opiskelijoilla). Katsotaan jos tarvetta sijaiselle on vielä tulevina viikkoina, saattaa olla että pääsen jatkamaankin siitä mihin jäin! Suosittelen ehdottomasti kaikille muillekin kasvatustieteen opiskelijoille sijaisena olemista, jos sellainen mahdollisuus vain eteen tulee. Siitä saa vähän intoa ja käytönnön harjoitusta omaankin opiskeluun! :)





10 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että pidit hieman erilaisesta päivästä :) Ja tuo kuva susta on todella kaunis!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi2/26/2015

    Mikä susta tulee kun valmistut? Kenen kanssa haluisit työskennellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän alalta ei valmistu spesifiin ammattiin, vaan saa nimikkeen kasvatustieteen maisteri :) Omien sivuainevalintojeni suuntaamana voisin työskennellä esimerkiksi konsulttina, henkilöstöhallinnossa tai rekrytoinnissa. Paljon mahdollisuuksia, mistä pidänkin tässä alassa! :)

      Poista
  3. Hyvää alkavaa viikonloppua sulle :)

    VastaaPoista
  4. Se on hauskaa hommaa, mutta välissä kyllä haastavaakin oikein kerrakseen! Ja se 45min tuntuu käsittämättömän lyhyeltä ajalta, varsinkin alkuluokkien kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti! Itse koin erityisesti hankalaksi työrauhan ylläpitämisen ja sen, miten jakaa huomiota jokaiselle oppilaalle. Energisemmät oppilaat kun tuntuvat helposti vaativan sitä tarkkailua enemmän, jolloin "hiljaisemmile" oppilaille ei niin jää aikaa..

      Poista
  5. Mä voin niiin suositella sijaisuuksia! :) Opiskelen (tai no opiskelin, gradun viimeistelyä vaille valmis) luokanopettajaksi ja kaikki se oppi ennen sinne luokkaan menoa tuntui jotenkin kaukaiselta. Oli hassua opiskella vaikka kasvatustieteitä, kun ei osannut yhtään linkittää oppimaansa todelliseen elämään. Nyt kun oon tehnyt paljon hommia lasten kanssa, ymmärtää paljon paremmin ne teoriaopinnotkin. Ja hei, niistä sijaisuuksista maksetaan tosi hyvin ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Ja joo totta, palkka on ihan mukava :D Vaikka sen takia nyt en tuota tehnytkään vaan ihan huvin ja harjoituksen vuoksi :) Kivaa vaihtelua pelkälle kirjoista opiskelulle, vaikken tuota suoranaisesti koskaan tulekaan työkseni tekemään!

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika