Slider

Lisää peruskuntoa!

4/24/2016



Minulla on tälle keväälle yksi tavoite omien treenien suhteen - ja se on peruskuntoharjoittelun määrän lisääminen. Olen ollut aina ihan toivottoman surkea treenaamaan matalammalla sykkeellä ja pitkäkestoisesti, jonka takia voinkin myöntää ns. kunnon rakennuspilareiden pohjan olevan aika heikoissa kantimissa. Tiedän toki teorian tasolla että sitä tulisi tehdä, mutta kun on tylsää niin se vaan on tylsää! Miten siis tehdä peruskuntoharjoittelusta jännempää ja mielenkiintoisempaa? 

Peruskestävyys voidaan tosiaan määritellä matalatehoiseksi ja pitkäkestoiseksi treeniksi, jota tulisi arjessa olla paljon. Peruskestävyyden raja menee aerobisen kynnyksen rajalla ja sen alle, eli noin 50-70% maksimisykkeestäsi. Hyvä peruskunto parantaa arjessa jaksamista, lisää sydämen sykkeen tehoa ja samalla hiusverisuonten määrää kehossa. Tätä peruskuntoaluetta kuulee usein kutsuttavan myös ns. rasvanpolttosykkeeksi, koska tällä alueella pääsääntöinen energianlähde onkin rasva, ei hiilarit. 

Minulla itselläni on sykemittari, joka ilmoittaa automaattisesti harjoittelun aikana mennäänkö peruskuntoalueella vai aerobisella alueella. Jos tällaista ei kuitenkaan ole, kannattaa laskea ensin oma maksimisyke ja siitä tämä 50-70% alue. Peruskuntoharjoittelun lisäämisen myötä saattaa esimerkiksi huomata, kuinka palautuminen tapahtuu nopsammin, tulokset kovemmissakin treeneissä paranevat ja jaksat pitempään ja paremmin sykkeen pomppaamatta pilviin. 





Oman tavoitteeni toteuttamiseksi olen tehnyt muutaman suunnitelman. Ensiksi, hyvää musaa korviin ja crossarille! Noin 40 minuutin peruskuntopolkeminen menee aika nopsaan, kun samalla lukee hyvää lehteä tai kuuntelee musaa. Musiikin kanssa täytyy kuitenkin pysyä siinä määrin varuillaan, ettei liian hyvä tai nopeatempoinen kappale lisää tehoja liiaksi..:D Varsinkin kun siihen on taipumus! Toiseksi, reippaat kävelylenkit. Kävellen lenkin kesto voi olla pitempi kun juosten, ja tällöin saadaan peruskuntoharjoittelun edut käyttöön. Tässäkin toimii sama taktiikka - hyvä soittolista tai vaikka radion podcastit korville ja menoksi. 


1 kommentti:

  1. Mulla on myös hyvä neuvo ja sellainen jonka aionkin toteuttaa sun kanssa: Stereotypinen naisten keskeinen hölpötyspölpötyskävelylenkki! Siis ihan rautaista asiaa mehän kuitenkin siis vaan puhutaan ;)

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika