Slider

MITEN VALITA OIKEA MEIKKIVOIDESÄVY?

6/30/2017


Meikkivoiteen valinta on varmasti yksi haastavimpia asioita, joita meikkaamiseen tulee. Sävyerot ovat suhteellisen pieniä, mutta pienelläkin erolla voi olla suuri merkitys kasvoilla. Lisäksi meikkivoiteen sävyn valintaan vaikuttavat monet tekijät, joiden sekamelskassa saattaa vain valita jonkun sävyn, jonka uskoo ja toivoo sopivan edes jollakin tavalla oman ihon sävyyn. Meikkivoiteen oikean sävyn valinta ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, jos opettelee sekä itsestään että meikkivoiteista muutaman tärkeän seikan!


1. VARTALON VÄRI
Tärkein asia joka meikkivoiteen sävyn valitsemiseen tulee on matchata kasvojen sävy muuhun vartaloon. Todella usein näkee kasvoja, jotka ovat täysin eri väriset kuin muu kroppa kaulasta alaspäin. Meikkivoidetta valitessa ei tule etsiä samankaltaista sävyä verrattuna kasvojen sävyyn, vaan muuhun kroppaan. 

Kasvojen iho on ohutta ja se yleensä uusiutuu nopeammin kuin muu iho, jonka vuoksi sen sävy voi olla paljonkin vaaleampi/punakampi kuin muualla vartalossa. Jotta lopputuloksesta tulee tasainen ja luonnollinen, muista aina sovittaa meikkivoiteen sävy esimerkiksi käsivarren, dekolteen ja kaulan kanssa yhteneväksi. Muista myös se, kuinka vartalon sävy vaihtelee vuodenajasta toiseen - voi olla, että tarvitset talveksi vaaleamman ja kalpeamman meikkivoiteen kuin kesäksi, jolloin rusketut. 


2. 'UNDERTONE'
Seuraavana sinun tulee oppia tuntemaan oman ihosi ns. undertone, eli karkeasti suomennettuna pohjasävy. Tällä tarkoitetaan meikkivoiteiden yhteydessä sitä, oletko enemmän punapigmenttinen, keltapigmenttinen vai neutraali. Yleisesti voidaan todeta, että erittäin vaaleilla, vaikeasti ruskettuvilla ja helposti palavilla ihon sävy on punapigmenttisempi ja täten kalpeampi. Jos taas olet tummahiuksinen, rusketut helposti etkä pala, on ihossasi luultavasti enemmän keltaista pohjasävyä. Jos määrittely on vaikeaa ja koet asettuvasi näiden kahden ääripään välille, olet luultavimmin sävyltäsi neutraali. Tässä esimerkki miten määritin oman ihoni pohjasävyn:

Ensimmäisenä tarkastelin luontaista hiusteni ja silmieni väriä (todella vaalea ja sininen). Tästä voitaisiin siis päätellä, että olen luonnostaan todella vaalea ja minulle sopivat punagimenttisemmät sävyt. Seuraavana kuitenkin tarkastelin ihoani, joka ruskettuu todella helposti eikä pala juuri koskaan. Tästä näkökulmasta ihoni sisältäisi enemmän keltaista pohjasävyä. Sillä olen mielestäni ristiriidassa näiden kahden välillä, päädyin kokeilemaan kaupassa sekä punapigmenttistä että keltapigmenttistä meikkivoidetta leukaluusta alas kaulalle. Kumpikaan ei näyttänyt sopivalta, joten olen luultavasti sekoitus molempia - eli neutraali. Neutraaleja sävyjä on mm. beigen sävyt, jossa on sekoitettuna sekä punaista että keltaista pohjasävyä. Pohjasävyn määrittämisestä suhteessa meikkivoiteen sävyyn kerrotaan lisää kohdassa 4. 


3. VALAISTUS 
Valaistus on yleensä suuri ongelma meikkivoidetta valitessa, sillä kaupan keinotekoinen valo on täysin erilainen kuin luonnonvalo. Tästä syystä yksi sävy voi näyttää sisätiloissa todella hyvältä, kun taas ulkona todella väärältä. MACin meikkitaiteilija antoikin minulle vinkin, että kannattaa jo meikkivoidetta valitessa miettiä, tuleeko sitä käyttämään enemmän sisä- vai ulkotiloissa. Tämän mukaan voit peilata sävyä joko pääpiirteisesti sisätiloissa keinovaloissa, tai mennä ulos tarkastelemaan peilin kanssa sävyn sopivuutta. 

Sisätiloissa mahdollisimman kirkas valo antaa realistisen näkemyksen meikkivoiteen sulautumisesta omaan ihoon, kun taas hämärämpi ja keltaisempi sävy voi vääristää tulosta. Kuitenkin kirkas valo voi tehdä meikistä liiankin 'rajun', sillä luonnonvalo on usein rauhallisempi. Paras vinkki tässä valaistuksen ristiriidassa onkin varmasti pohtia, kummassa (sisällä vai ulkona) tulet meikkivoidetta enemmän käyttämään, ja pyrkiä valitsemaan lopullinen sävy sen mukaan. Ennen sävyn valintaa kannattaa kuitenkin aina mahdollisuuden mukaan käydä tsekkaamassa lopputulos sekä keinovalossa että luonnonvalossa. 


4. VÄRIKOODIEN LUKEMINEN
Nyt tullaan oikeastaan siihen teknisimpään ja hämmentävimpään vaiheeseen, nimittäin miten sitten lukea meikkivoidepakettien sävyjen koodeja ja nimiä? Tähän on vaikea antaa suoraa vastausta, mutta muutamia yleisiä vinkkejä seuraamalla voit päästä jo pitkälle. Yleisesti käytetyissä sävyjen nimissä voi päätellä, onko sävy puna- vai keltapigmenttinen: usein sävyt 'vanilla', 'ivory' ja 'porcelain' viittaavat punapigmenttiseen sävyyn kun taas 'sand' tai sana 'warm' viittaavat keltapohjaisempaan sävyyn. Jos nimessä on sanat 'neutral' tai 'beige', viittaa se usein neutraaliin sävyyn, jossa on molempia pohjasävyjä sekaisin. Jos luet kirjainkoodeja, viittaa niissä yleisesti kirjan W keltapohjaisiin eli lämpimiin sävyihin, C punapohjaisiin vaaleampiin sävyihin ja N neutraaleihin sävyihin.

Jotta homma ei kuitenkaan menisi liian helpoksi, on myös poikkeuksia olemassa. Nimittäin jos ostat MACin peiteaineita, puutereita tai meikkivoiteita, menevät koodit täysin päälaelleen. MAC käyttää luokittelussaan päinvastaista järjestystä, jossa NC (neutral cool) viittaa keltapohjaisiin lämpimiin sävyihin, ja taas NW (neutral warm) punapohjaisiin, kylmempiin sävyihin. Tämä kannattaakin siis muistaa, ettet sekoita MACin järjestelmää muiden merkkien luokitteluun. En ole koskaan kuullut selitystä sille miksi homma menee näin päin, mutta hassua kyllä, tällä tavalla he luokittelevat sävyt!


+ + VIDEOTUTORIAALIT
Jos ohjeiden noudattaminen tekstin muodossa tuntuu haastavalta tai niitä on vaikea ymmärtää, linkaan tähän muutaman hyvän tutoriaalin tubesta, joiden avulla sävyt ja niiden löytäminen voi selkeytyä paremmin. Kannattaa tsekata esim tämä, tämä ja tämä tutoriaali. 



Tässä siis neljä kohtaa, joiden avulla sinunkin seuraavasta meikkivoideostoksestasi voi tulla entistä parempi. Muista ensin tarkistaa ihosi sävy, sitten oma pohjasävysi, tarkistaa valaistus ostohetkellä ja lopuksi tulkita putelin koodi oikein. Toivottavasti postauksesta oli hyötyä, palataan! xx


3 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! 4. kohta oli minulle uutta tietoa, uskon että värikoodien lukemisesta voi olla hyötyä esim netistä tuotteita tilatessa.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos tästä oli apua! :) Olen samaa mieltä, että erityisesti netistä ostettaessa koodien ymmärtäminen on tärkeää, jotta saa ainakin sellaisen meikkivoiteen, jossa on oma pohjasävy! :)

      Poista
  2. Anonyymi6/30/2017

    Hyviä vinkkejä! Käytät muuten usein sanaa "sillä", vaikka sen ei kuuluisi esim. ikinä aloittaa lausetta. Etsimäsi sana on varmastikin "koska" tai "vaikka". " Sillä olen mielestäni ristiriidassa näiden kahden välillä"...

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika