Slider

Matalalla kynnyksellä treenaamaan

3/29/2015





Kuka luki tämänaamuisen hesarin ja sieltä artikkelin "Pienten painojen taakka"? Lukaisin aamukahvia juodessani kyseisen tekstin, ja kyllä se taas pisti miettimään. Olen aikaisemminkin miettinyt että tästä aiheesta pitäisi kirjoittaa, mutta se on vaan jäänyt. Lukaiskaapa tuo kyseinen artikkeli ensin hesarin netistä tai lehdestä, ja palatkaa sitten tähän tekstiin. 


" Suomeen tarvitaan liikuntapaikkoja joihin kehtaavat mennä nekin, jotka eivät ole urheilullisia. Ja se liikkumattomista puhuminen on lopetettava heti. Muuten tavikset jäävät sohvalle. "


Tekstissä moni lihaville perustetulla salilla kävijä sanoi, ettei koskaan voisi kuvitellakaan menevänsä tavalliselle salille. Syynä se, että jokaisesta peilistä näkee oman kuvansa ja muut rupeavat tuijottamaan. Mitä tämä kertoo meidän kuntosaleistamme? Kertooko se enemmän niiden kävijöistä, vai näiden ko. liikkujien itsetunnosta? Väitän, että päällimmäinen syy on saleissamme ja siinä, kuinka hyväksyväksi sekä kutsuvaksi ilmapiiri on tehty. 

Kuntosalin tekemisen meininki ja iloinen ilmapiiri on yksi tärkeimpiä markkinoinnillisia tekijöitä. Se, että kuka tahansa voi tulla salille tekemään oman suorituksensa juuri sellaisenaan kuin hän on. Ilman kenenkään tuomitsemista, supinaa tai epävarmuutta. Tällä konseptilla on lähtenyt liikkeelle juurikin tässä jutussa esitelty Alfido-sali. Salin motto on, tule sellaisena kuin olet. Kyseisellä salilla ei ole peilejä, eikä siellä puhuta laihduttamisesta. 


" Tällaisia paikkoja tarvitaan lisää, jos halutaan, että kansa liikkuu enemmän ja pysyy kunnossa. " 

Monille kuntoilun aloittaminen on suuri kynnys, ehdottomasti. Kyse ei ole pelkästä laiskuudesta tai saamattomuudesta, vaan liikkumaan lähtemisen kynnys voi olla ihmiselle vuoren korkuinen. Syitä on varmasti yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Varmasti pääsyy on kuitenkin epävarmuus ja se, ettei ihminen tunne itseään tervetulleeksi kuntosalille. "Mitä ne ajattelevat minusta kun olen tällainen".

Kaikista kamalinta on se, että myös minä olen itse joutunut todistamaan tilannetta, jossa ylipainoiselle salilla treenaavalle henkilölle on naureskeltu. Omaa sydäntäni se särki. Joka ikisellä ihmisellä on oikeus tulla treenaamaan juuri sellaisena kuin on. Siksi tärkeintä olisikin joka ikisen aikuisen ihmisen hyväksyä ja arvostaa kaikkia treenaajia, eikä lähteä sille lapselliselle naureskelulinjalle, joka on aivan uskomattoman epäempaattista ja julmaa. 

Onneksi suurin osa salitreenaajista on kuitenkin edelleen sydämellisiä ja ystävällisiä kaikkia treenaajia kohtaan. Tärkeintä olisikin painottaa jokaiselle aloittelevalle treenaajalle, että kyllä ne muut auttavat ja iso osa treenaajista arvostaa sitä että olet saanut itsesi liikkumaan! Tästä eteenpäin, kiinnitä omaankin toimintaasi salilla siis huomiota. Hymyile, tarjoa apua vaikka sitä ei sinulta suoraan tultaisikaan kysymään. Jokaisella pitäisi olla hyvä olo tullessa treenaamaan, ja saada liikkumisesta hyvä mieli





18 kommenttia:

  1. Anonyymi3/29/2015

    En ole itse ylipainoinen, mutta kuntoni on tällä hetkellä aika huono. Olen miettinyt monta kertaa salikortin ostamista, mutta aina se on jäänyt, sillä en uskalla mennä salille. Pelkään juurikin sitä, että siellä naureskellaan tai katsotaan nenänvartta pitkin niitä, jotka treenaavat vähän pienemmillä painoilla tai eivät ole niin hyvässä kunnossa. Itsetuntoni ei ole tällä hetkellä kauhean hyvässä kunnossa enkä ole erityisen tyytyväinen omaan kroppaani ja siksi en kestäisi yhtään naureskelua tai ilkeitä katseita, sillä niistä tulee äärettömän paha olo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juttele asiasta jonkun kanssa ja menkää yhdessä tutustumaan useammille saleille. Kun pääset kokeilemaan, huomaat varmasti ettei se olekaan niin kamalaa. :) Hurjasti tsemppiä!!

      Poista
  2. Miusta tuo on vaan omasta päästä kiinni jos ei kehtaa mennä samalle salille kuin muut. Nimim. itse laihdutin raskauskilot iha samalla salilla kuin ennen kävin. Kyllähä se häpee on itsellä, tottakai alkuun (ei tietysti kaikilla), mutta ei sitä pitäs ajatella siltikään ko vaa itteään eikä muita fittejä. Jos siel salilla on pissiksiä, jotka kattoo kieroon, niin sou wot? Ittees varte sä treenaat ja voipi itselleen laittaa sellasen moodin päälle, että fuck you kattokaa mua nyt, mut kattokaa sit puolen vuoden, vuoden tai kahden päästä, kun oon päässy OMAAN tavoitteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se toki itsestä kiinni, mutta myös ympäristö ja ilmapiiri vaikuttaa. Onneksi kaikille löytyy varmasti se kiva ja miellyttävä paikka treenata :)

      Poista
  3. Mun mielestä on kauheeta jos jotkut naureskelee toisille salilla olijoille :( sehän on jo itsessään suuri saavutus päästä sinne salille. Itse hymyilen usein muille treenaajille antamaan tsemppiä!

    Mulla oli myös ongelmana joskus mennä salille sillä en uskaltanut näyttäytyä siellä vaikka en ollutkaan kauhean huonokuntoinen, mutta eniten pelotti käyttää kaikkia laitteita

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, juuri näin! Omalla toiminnallaan voi ihmeesti parantaa myös kanssatreenaajien fiilistä :)

      Poista
  4. Itse kun salilla käyminen hävetti tai omat toilailut salilla nolotti, niin se johtui kyllä ihan itsetunnosta. Toisaalta olen myös törmännyt aloittelijoille naureskeluun.. Että varmasti molemmat tekijät vaikuttavat siihen kynnykseen lähteä liikkumaan kuntosalilla tai ryhmäliikuntojen parissa.

    Itse oon tosi tyytyväinen, että oma sali on sellainen missä treenaajat on keskenään niin erilaisia! Ei aloittelijanakaan tullut fiilistä, että kaikki on mega fittejä lihaskimppuja. Tosin "äijä"puolelle menemiseen oli aika pitkä kynnys, kunnes tajusin ettei sielläkään kukaan katso nenänvarttaan pitkin vaikka minipainoilla heiluu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin on hei hyvä aspekti! Tosiaan harva varmasti edes tajuaa kuinka eri tasoisia treenareita oikeasti saleilla käy - ei ne kaikki ole niitä fitnessmimmejä ja äijiä. Iso osa on kuitenkin niitä ihan tavallisia arkiliikkujia! :)

      Poista
  5. Anonyymi3/29/2015

    Puolustitko tätä pilkattua lihavaa jos sydäntäsi särki?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti, tietenkin puolustin! Hiljainen hyväksyjä olisi kaikenlaisessa kiusaamisessa yhtä lailla mukana kuin naureskelijat itse.

      Poista
  6. Anonyymi3/29/2015

    Tuo Helsingin Sanomien juttu oli todella hyvin kirjoitettu!

    Mulle itsellenikin kynnys mennä kuntosalille on ollut tosi iso, on se vieläkin joskus. Varsinkaan alussa en tykännyt käydä siellä yksin, koska en osannut tekniikoita kovin hyvin eli olin tosi epävarma, teenkö oikein.

    Todella moni tuntuu ajattelevan, että muut salikävijät tuijottavat ja arvostelevat mutta enpä usko juuri kenenkään oikeasti tekevän niin! Mutta ymmärrän kyllä tuon ajatuksen, joka tuntuu monella olevan.

    Ja monella on sekin mielikuva, että esimerkiksi etenkin ns. "ketjukuntosaleilla" käy ainoastaan huippukuntoisia tyyppejä. Kuntosaleilla käy kyllä ihan tavallisia ihmisiä ja jokainen tekee itselleen sopivia juttuja. Minäkin olen tehnyt vähän hassulta näyttäviä kuntoutusliikkeitä mutta en jaksa edes välittää, jos jonkun mielestä siinä on jotain outoa! :D Tulkoon sitten vaikka kysymään, mitä teen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, juuripa näin! Loppupeleissä siellä jokainen tekee omaa juttuaan. Ainakin jos kunnolla treenaa,ei siinä ole aikaa muita tuijotella ja arvostella :D Onneksi suurin osa aikuisista salikävijöistä tietää miten suhtautua ja käyttäytyä muita kanssatreenaajia kohtaan!

      Poista
  7. Tuli tästä tekstistä mieleen hellyyttävä hetki, jonka näin eilen salilla... :) Kuntosalille oli ilmestynyt uusi poika treenaamaan, kyseessä oli erittäin ylipainoinen mutta selkeästi nuori poju. Salin isoimmat äijät menivät hetken päästä juttelemaan pojan kanssa, joka paljastui 13-vuotiaaksi. Isot ukot ottivat tämän pojan heti mukaan treeneihin, näyttivät liikkeitä, varoittivat treenaamasta liian lujaa ja kehuivat poikaa :) voi että kun kaikki ottaisivat näistä herroista mallia, sekä rohkeasta pikkupojasta, että ystävällisistä muskelimiehistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa! :) Tällaista asennetta kaivattaisiin ehdottomasti lisää.

      Poista
  8. Mullakin oli aluksi pelko mennä salille, koska olin alipainoinen ja huonokuntoinen. En osannut käyttää laitteita kunnolla ja ajattelin kauheasti, mitä muut musta ajattelevat. Sitten kun olin itseni muutamia kertoja sinne pakottanut ja alkanut päästä jyvälle, alkoi pelot kaikkoamaan. Tajusin, että treenaan siellä tasan itseäni varten, eikä muiden mahdollisilla katseilla ole mitään väliä. Välillä, kun huomasin ajattelevani, etten minä kuulu salille narukäsineni, totesin, että jumankauta, enemmänhän minä sitä salia tarvitsen kuin ne isot örmyt siellä, joten tasan tarkkaan minä kuulun sinne. :D Nykyään menee jo rutiinilla (vaikka en mä vielä sinne vapaiden painojen puolella ole uskaltautunut) ja olen saanut kuukaudessa jo paljon tuloksia ja päässyt jopa normaalipainon puolelle! Kannatti voittaa pelot ja tsempata oman terveytensä takia, on meinaa niin paljon parempi olla nyt! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi hieno kuulla! :) Seuraavaksi tavoitteeksi otat sitten sen vapaapainopuolen: pienin askelin, ja välittämättä muista kanssatreenaajista. Pian huomaat, ettei siinä ollutkaan mitään pahaa :) Tosi paljon tsemppiä sulle treeneihin ja jatkahan ihmeessä samaan malliin <3

      Poista
  9. Anonyymi3/30/2015

    Aloitin itse salilla käynnin parisen kuukautta sitten. Olen hoikka ja lihaserottuvuutta minulla ei ole nimeksikään. Oli ensimmäisiä kertoja kun menin tekemään sarjaa jalkaprässissä, johon en juuri painoja lisännyt laitteen itse ollessa niin painava. Samalla ohitseni kulki tyttö, joka ilmeisesti oli treenaamassa fitnesskisoihin ja hänen naispuolinen valmentajansa. Valmentaja kommentoi tytölle vilkaistuaan minuun: ''ajatteles jos sä olisit tuossa tilanteessa'' ja naurahti ivallisesti. Hiukan kurja fiilis jäi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyi kamala. Tuohon en oikeastaan voi sanoa muuta kuin lauseen, joka pätee kaikessa kiusaamisessa: kyseinen kommentti kertoo sen lausujast enemmän kuin sinusta. Jätä tuollaiset ihmiset omaan arvoonsa ja jatka ylpeänä omaa tekemistäsi! Et koskaan voi verrata itseäsi toisen lähtökohtiin, siksi tuo oli todella epäammattimaista käytöstä kyseiseltä "valmentajalta".

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika