Slider

Kevään treenitavoitteet

3/10/2015





Sairasloman aikana oli aikaa pohdiskella sitä, mitä treeni minulle nykyään merkitsee. Samalla pohdiskelin myös tavoitteitani tälle vuodelle, ja erityisesti tulevalle keväälle. Tulin siihen lopputulokseen, että haluan parantaa juoksukuntoani. Juoksu on ollut mulle aina heikko paikka, joten siksi erityisesti näin kevään tullen aion taas vetäistä lenkkarit jalkaan ja suunnata ulos. Jyväskylässähän mulla onkin vielä polut kokonaan korkkaamatta.



Uusimmassa Sport-lehdessä olikin osuvasti monen aukeaman juttu juoksusta, siihen motivoitumisesta ja aloittelevan juoksijan ohjelma. Aion ehdottomasti repäistä nuo sivut talteen ja lumien sulettua aloittaa taas juoksukunnon kehittämisen kohti kevään ja alkusyksyn juoksutapahtumia. Niitä ovat ainakin Väriestejuoksu sekä jokavuotinen Helsinki Midnight Run. 

Minulla on aina ollut ns. jumppaohjaajan syndrooma. Se tarkoittaa sitä, että paljon tulee sykittyä kovilla tunneilla mutta se peruskunnon kehittäminen jää sitten kokonaan - yksi iso osa-alue koko kestävyyskunnosta. Siksi juostessa sykkeet nouseekin aika huimiin lukemiin todella helposti, ja se toki syö jaksamista. Usein myös vauhti on tiedostamattani ihan liian kova, ja ajan itseni loppuun jo ensimmäisen lenkkipuolikkaan kilometreillä. Nyt täytyykin siis aloittaa ihan pohjalta, peruskunnon rakentamisesta. Pikkuhiljaa siirtyä intervalleihin ja tasaisiin, rauhallisen temmon lenkkeihin. Onneksi multa löytyy sykemittari, joka helpottaa tässä tavoitteessa.

Yksi tärkeä seikka tässä tavoitteessa on toki myös se, että vihdoin löytäisin ilon juoksemiseen. Jos sitä vaikka joskus saavuttaisi sen kuuluisan flow-tilan. Juoksu on aina ollut vähän se inhokkilaji, ja oikeastaan kaikki lenkit ovat olleet aika pakkopullaa juoksutapahtumia lukuunottamatta. Sekin voi tosin johtua siitä liian kovasta vauhdista ja peruskunnon puuttumisesta.. Nyt yritän omalla asenteellani rakentaa juoksusta positiivisia kokemuksia ja elämyksiä!


Onko teillä spesifejä treenitavoitteita tulevalle vuodelle tai -keväälle? Jos on niin mitä? :)





17 kommenttia:

  1. Anonyymi3/10/2015

    Olipa hyvä kirjoitus taas sulta!:) Millainen sun treeniohjelma on?:) Olis kiva tietää ku haluaisin itekkin päästä yhtä hyvään kuntoon ku sä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit :) Treenailen ihan fiiliksen mukaan, en tavoitteellisesti :)

      Poista
  2. Anonyymi3/10/2015

    Mulla on tavoitteena liikkua edes jotenkin. Muutin syksyllä opiskelemaan Helsinkiin ja lopetin lempiharrastukseni, koska Helsingin hinnat näissä lajeissa ovat aivan hirveän korkeita. Oikein hävettää myöntää, että en ole puolen vuoden aikana liikkunut lähes ollenkaan. Paino ei ole merkittävästi noussut, mutta olen laiskistunut, veltostunut ja lihakset ovat pienentyneet. Olen yrittänyt käydä muutaman kerran lenkillä, mutta vihaan sitä vaan yli kaiken. Nyt olisi siis tarkoitus ottaa itseä niskasta kiinni ja löytää edes joku liikuntalaji, jota voisi opiskelijabudjetillakin harrastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa tutulta. Mulla myös muutto vaikutti liikuntatottumuksiin, mutta olen yrittänyt sielläkin suunnalla käydä salilla mahdollisuuksien mukaan. Kokeile rauhassa kaikkia lajeja, ja unisportilta löytyy ainakin edullista liikuntaa :)

      Poista
    2. Anonyymi3/10/2015

      Joo täytyy kokeilla. Oon muutaman kerran käynyt myös salilla, mutta en vaan jotenkin tykkää siitäkään, koska haluaisin liikkua ihan omassa rauhassa. Tiedän, oon vähän vaikea. :P Ehkä mun tarvitsee vaan aloittaa se lenkkeily vaikka ensin niistä reippaista kävelylenkeistä ja edetä siitä sitten pikku hiljaa siihen rauhalliseen hölkkäämiseen. Lenkeillä saisin ainakin olla rauhassa... :D

      t. Sama anonyymi

      Poista
    3. Pakko vuoden Helsingissä asuneena kommentoida! Esimerkiksi Malmilta löytyy 24h kuntosali kaikilla herkuilla ja LesMills:in tunneilla 19,90e/kk. Treenaan myös agilityä ja futista ja nämäkin ovat Helsingissä halvempia kuin edellisellä paikkakunnalla, pitää vain osata etsiä :) Lenkkeilijälle Helsingin etu ovat ehdottomasti tapahtumat! Saa itsensä paremmin motivoitua, kun ilmoittautuu juoksutapahtumiin jokaisena vuodenaikana. Vähän oli nyt ohi aiheen :D Täällä tavoitteena kesäkuun puolimaraton :)

      Poista
    4. Kiitos Jenna kun tulit vinkkaamaan! :) Tosiaan Helsingissä niitä yhteislenkkejäkin on harva se päivä, joten varmasti kunhan seurailee ajankohtaisia juttuja jonkun välineen kautta niin pysyy ajantasalla ja löytää tekemistä! :)

      Poista
  3. Täälläki alkaa peruskunnon rakentaminen, ku vihdoin voin taas juosta! Sykkeet huitelee 160bpm:ssä helpostikkin.... vetäsin just viime viikolla 10km 170 sykkeellä, oli pikkusen pää kipiä ku perille pääsin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taitaa keskisyke noilla "perus" lenkeillä olla sellaista 180-185 :D Maksimi on kyllä myös sitten korkea, 216 luokkaa. Pitäisi ehkä vähän opetella hidastamaankin, heh...

      Poista
  4. Anonyymi3/10/2015

    Mulla on sama homma juoksemisen kanssa. Peruskunto ilmeisesti olematon, kun sykkeet pomppaa kattoon lähestulkoon samantien.. :D Ei kai se auta kuin tehdä matalatemposia lenkkejä, olkoonkin että alkuun on edettävä kävelyvauhtia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä. Reipas kävely nostaa mulla sykkeen jo sinne peruskuntotasolle. Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa.. :)

      Poista
  5. Mulla on kanssa aina ollut juoksu niitä inhokkilajeja. Tykkään kyllä lenkkeillä reippaasti kävellen, mutta juoksu ei jostain syystä luista yhtään... tai no ne syyt on varmaan lähinnä mun tosi huono peruskunto ja se, että jostain syystä mun sääret tulee jo tosi lyhyestä matkasta hirmu kipeiks. Nyt oon kuitenkin päättänyt, että tässä kevään tullessa alan kävellä ja pyöräillä enemmän kun toi juoksu ei tunnu yhtään omalta ja tässä onkin melkein koko talvi treenailtu vaan kuntosalilla painoja heilutellen. Olis ihana seurata kuinka sun juoksuprojekti lähtee käyntiin eli toivoisinkin, että postailisit tässä kevään mittaa siitä, miten lenkkipolut on jaksanut kutsua, kuinka homma on sujunut ja onko kehitystä havaittavissa (: !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottakai! :) Ajattelinkin, että voisin aina välillä päivitellä miten projekti lenkkeilystä mukavaa- etenee :D

      Poista
  6. Mulla on myös sama tavoite eli juoksukunnon parantaminen! Salilla tulee treenailtua ahkerasti, mutta juostessa, tai oikeastaan hölkätessä, syke nousee helposti niin korkealle, että voimat loppuu heti alkuun ja tähän oiskin tarkotus tehdä muutos. Tsemppiä sullekin tavoitteeseen pääsemiseen ja mukavaa kevättä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa todella tutulta. Tulehan säkin välillä päivittämään miten sun tavoitteesi saavuttaminen etenee, jos vaikka voitaisiin tsempata toinen toisiamme :) Mukavaa kevättä myös sulle Hanna!

      Poista
  7. Nyt, kun on käynnissä viimeiset 2kk salilla ennenkuin siirryn kesälajeihin joita on kyllä jo korkattu 10km-20km lenkeillä. Niin aion salilla ottaa mun ongelma kohdat rääkkiin joit on sisäreisien yläosa ja jenkat. Muute pidän samanlaisena salitreenini :) Mut noit lenkkejä on kaivattu iha himona!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se ihanaa kun tiet sulaa ja voi auringonpaisteessa hölkkäillä :) Nostaa motivaatio- sekä fiilistasoa ihan eri sfääreihin!

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika