Slider

Spagaativenyttelyä

12/01/2014






Pitkästä aikaa tunsin, että olisi aika päivitellä liikkuvuusaiheisestakin treenistä. Monella lukijalla tuntuu tavoitteena saada tai ylläpitää spagaatia, joten ajattelin kirjoittaa taas spagaatitreenistä! Itselläni liikkuvuusharjoitteet kuuluvat jokaviikkoiseen rutiiniin, joten spagaatikin menee. Nyt olenkin hakenut taas haastetta spagaativenytyksiin ylivenytyksillä, jotta oikean asennon hakeminen olisi helpompaa ja lantion saa parempaan asentoon spagaatissa. Lisäksi tavoitteena olisi saada sivuspagaati vielä jonakin päivänä- onkohan se ihan mahdoton tavoite? 



Olen venynyt spagaatiin jo ala-asteikäisestä saakka ja sillä olen tuohon pystynyt, haluankin pitää taitoa yllä venyttelemällä säännöllisesti. Lähinnä teen aivan perus venytyksiä, kuten lonkankoukistaja, etureisi, pakara, takareisi sekä nilkkojen ojennus. Näillä ja pikku hiljaa vaikeustasoa nostaen saan liikkuvuuden säilymään sekä samalla parannettua ylivenytystäni, joka on kyllä aikojen saatossa jäänyt aika olemattomaksi. Nyt olisikin aika alkaa pyrkimään takaisin siihen vanhaan notkeuteen!

Perusspagaatin lisäksi olen yht äkkiä innostunut venyttämään myös sivuspagaatia, joka on ollut mulle aina kaukaisempi haave. Vaikka venynkin esim. salmiakkiasennossa aivan pohjaan asti, ovat lantion seutu ja lonkat todella kireät. En usko sen johtuvan enää niinkään lihasten kankeudesta, vaan ihan jostain muusta. Liikkuvuusharjoitteillahan saisi sitten tuota kehitettyä- ei niinkään venytyksillä. Esimerkiksi seinää vasten maaten on helppo venyttää jalkoja painovoiman avulla kohti lattiaa ja siten saada lonkan ja lantion seudulle lisää liikkuvuutta. Tosin fakta on myös se, että kaikkien ihmisten synnynnäinen anatomia ei vain yksinkertaisesti mahdollista sivuspagaatia. Se selviääkin sitten ainoastaan yrittämällä ja kokeilemalla tapahtuuko kehitystä. 



Hyvä liikkuvuus säilyy säännöllisillä lyhyillä venytyksillä, sekä sen lisäksi yhdellä pitemmällä liikkuvuustreenillä kerran viikossa. Silloin kannattaa alkuun ottaa kunnon lämmöt. jolloin veri alkaa kiertämään ja lihakset lämpenevät sekä sitä kautta venyvätkin paremmin. Kaikista eniten on korostettava pitkäjänteisyyttä ja säännöllisyyttä- niiden avulla kankeinkin saa parannettua venyvyyttään.


Onko teillä tavoitteita liikkuvuuden tai notkeuden suhteen?




10 kommenttia:

  1. Oma tavoitteeni on myöskin ylläpitää luistelussa ihan pienenä tyttönä jo saavutettu notkeus ja spagaatit kaikkiin suuntiin :) Olisi siistiä pystyä samanlaisiin venymisiin vielä ihan aikuisiälläkin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta! Vielä nelikymppisenä vedellä spagaateja yökerhon lattialla ;)

      Poista
  2. Mun tavoitteena on taipua jälleen spagaatiin, ala-asteiästä oon sen osannut, mutta murtuneella jalalla en sitä pystynyt ylläpitämään. Ei sen osaaminen kuitenkaan kovin kaukana ole :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmasti, jos siihen olet pystynyt. Nyt vaan harjoittelemaan sitkeästi taas!

      Poista
  3. Minkälaista liikkuvuusharjottelua teet yleensä? Itellä meinaa vähän jäädä, köhköh, sais alkaa tekemähän kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen kepin kanssa paljon avaavia liikkeitä, ja jaloille paljon erilaisia liikkeitä mielikuvituksen mukaan. Kuten sanottu, myös tuo seinää vasten tekeminen tehoaa jalkoihin, lonkkien seudulle. :) Fustraa olisi tarkoitus vuodenvaihteen jälkeen myös lähteä kokeilemaan.

      Poista
  4. Anonyymi12/01/2014

    Mun tavoite on saada liikkuvuus niin hyväksi, että pääsen tangon/painojen kanssa syväkyykkyyn. Ihan vielä se ei onnistu, lantio "kippaa" jossain vaiheessa alasmenovaiheessa! :)

    VastaaPoista
  5. Anonyymi12/01/2014

    Toivoisin pääseväni spagaatiin ennen neljääkymmentä ikävuotta. Viimeksi sain sen tehtyä yläasteella, mutta ei nykyisinkään ilmaa jää kuin muutamasta sentti väliin. Tietäisitkö muuten hyviä keinoja lonkankoukistajan venyttelyyn, jos toista polvea ei saa tuettua maahan (polveen kohdistuva paine ei tunnu hyvältä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt sitten vain treenailemaan sitkeästi niin kyllä se siitä! :)

      En valitettavasti tiedä. Itse asiassa mietin samaa kysymystä viimeviikolla- perinteinen lonkankoukistajavenytys kun tuntuu jotenkin tosi epämiellyttävältä. Jos siis saat jostain idean tuohon niin kerrohan minullekin!

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika