Slider

Treenin tasapaino

11/02/2015



Hurahdat johonkin tiettyyn lajiin, etkä meinaa saada siitä tarpeeksesi. Samalla huomaat että hups, mihis se kaikki muu harjoittelu jäikään..? Varmasti aika moni meistä voi allekirjoittaa tämän - myös minä. Olen lähiaikoina ollut aika moinen jumppahullu, enkä ole millään saanut itseäni salin puolelle. Silti tulisi muistaa se kuuluisa treenin tasapaino, joka pitää kropan kunnossa tilanteessa kuin tilanteessa. 

Treenin tasapainoa on monesti kuvattu sillä terveystiedon tunneilta tutulla jakkara-mallilla. Kuvittele jakkaraan kolme jalkaa. Nämä jalat kuvastavat kestävyysharjoittelua, lihaskuntoa sekä liikkuvuutta. Jos yksi jaloista otetaan pois tai sahataan lyhemmäksi, mitä jakkaran tasapainolle tapahtuu? Aivan. Tämä sama pätee myös kokonaisvaltaiseen treeniin sekä hyvään oloon - kun pidät jokaisen osa-alueen edes suhteellisen tasapainossa, pysyy toimintakyky ja kokonaisvaltainen kunto parhaana.

Seuraava kysymys sitten onkin, että mitä osa-alueista juuri sinä harjoitat eniten ja missä olisi parantamisen varaa? Itse tiedostan heti, että kestävyys sekä liikkuvuus ovat omia vahvuusalueitani. Juoksua, pyöräilyä sekä jumppaa tulee harrastettua paljonkin ihan luonnostaan. Samoin venyttely ja liikkuvuusharjoittelu ovat minulle ihan arkea, ja teen sitä oikein mielelläni - olen siinä myös aina ollut lahjakas. Sen sijaan lihaskunto on se heikko lenkki. Salilla minun on vaikea saada itsestäni kaikki energiat irti, enkä millään meinaa sietää sitä epämukavuuden tunnetta joka viimeisissä toistoissa on. Ehkä minun keinoni lihaskuntoon onkin sitten enemmän esim. bodypump tai kehonpainoharjoitteet.

Kokeile vaikka tehdä paperille kartta, johon piirrät tämän ns. jakkaran. Kirjoita jokaisen jalan viereen ne lajit, jotka kyseiseltä alueelta ovat mieleesi. Miten voisit jakaa viikon treenit näiden kaikkien kesken tasan niin, että jokainen osa-alue tulee huomioitua? Voi olla että omia vahvuuksiaan sekä heikkouksiaan liikunnan saralla ei edes tunnista, sitä vaan painaa menemään. Itse pysähdyin tätä miettimään menneellä viikolla, ja tsemppasin heti - nyt olen taas ottanut viikkoon mukaan ne kaksi pakollista saliharjoitusta, joissa koko kroppa käydään läpi. Kyllä tämä tästä! 






2 kommenttia:

  1. Anonyymi11/04/2015

    Otan postaukseen vain sen verran kantaa, että teksti oli mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää. Itselläni heikoin lenkki on ehdottomasti lihashuolto venyttelyineen. Pitäisi käydä kerran tai edes kahdesti viikossa jossain ohjatussa venyttelyssä/pilateksessa/whatevör, sillä yksin kotona ei tule taivuteltua muualle kuin sängyn reunalta pöydälle, jossa odottaa limulasi.

    Miksi päätin tulla tänään kirjoittamaan? En tiedä, onko kirjoituksissasi tapahtunut muutos, vai mikä on, mutta jotenkin juttusi ovat iskeneet viime aikoina ja lujaa. Postauksissasi on jotenkin entistä enemmän sisältöä, sellaista aitoutta ja tekstejä, jotka saavat minutkin pohdiskelemaan asioita. Jatka samaan malliin!

    Mihin teidän tämänvuotinen reissu suuntautuu? Olisko ollut aussit ja nz? Oletteko kauankin poissa?

    - Kipsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana että Kipsu päätit tulla kommentoimaan, kiitos siitä! :)
      Kiva kuulla myös että sun mielestäsi postaukset ovat lähiaikoina uponneet. En ainakaan tietoisesti ole tehnyt mitään konkreettisia muutoksia, mutta ehkä olen vain seuraillut teidän lukijoiden postaustoiveita :) Mukava kulla että tämä tyyli uppoaa!

      Meidän tämän vuoden reissu suuntaa taas jenkkeihin, itärannikolle. Ensin viikko New Yorkissa, sitten viikko New Orleansissa ja sieltä ajetaan kahdeksi viikoksi Floridaan. Yhteensä siis kokonainen kuukausi! :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika