Slider

'Treenin pyhä kolminaisuus' osa 2: lihaskunto.

3/05/2014




Hyvä kunto ja toimintakyky koostuu kolmesta osa-alueesta: lihaskunnosta, liikkuvuudesta ja kestävyydestä. Näitä kolmea kuvataan usein jakkarana, joka ei pysy pystyssä jos joku kolmesta jalasta on heikompi kuin muut. On tärkeää löytää balanssi kaikkien kolmen osa-alueen väliltä, ja ajattelinkin kirjoittaa hieman siitä, miten pitää kaikki nämä osat kunnossa. Varmasti jokaiselta löytyy osa-alue, joka ei ole se oma lemppari, mutta sitä suuremmalla syyllä kannattaa keskittyä sen osa-alueen vahvistamiseen, jotta hyvä ja monipuolinen kunto säilyy. Tässä osassa keskitytään niistä lihaskuntoon.




Lihaskunto on arjessa jaksamisen ja hyvän toimintakyvyn perusta: pystyt kantamaan painavia kauppakasseja ja nostamaan asioita ilman suurempia tuskia. Lihakset kuluttavat kropasta myös enemmän energiaa ja toki saavat ulkoisen olemuksen näyttämään kiinteältä, höllyvän ja pehmeän sijasta. Mulle itselleni lihaskunto on se kaikista epämukavin osa-alue treenatessa, mutta kuntosalista saa mukavan treenin vaihtelulla sekä kehittämällä voiman eri osa-alueita vuorotellen. Ja kyllä joskus vaan tulee olo, että nyt on pakko päästä nostelemaan painavia asioita. :D

Kun aloitin kuntosaliharjoittelun 13-vuotiaana nuorisojäsenenä, keskityttiin omaohjaajan kanssa pääasiallisesti oikeisiin suoritustekniikoihin pienillä painoilla sekä pitkillä sarjoilla. Lihaksiin saatiin turvallisesti rakennettua kestovoimaa, joka ei häirinnyt vielä menossa olevaa kehitystä. Siitä pikkuhiljaa siirryttiin kehittämään myös nopeusvoimaa räjähtävillä liikkeillä, ja pari vuotta sitten aloin keskittymään pääasiallisesti maksimivoimaan, isoilla painoilla ja lyhyillä toistoilla.

TÄSTÄ taulukosta näet hyvin havainnollistettuna eri lihaskunnon voima-alueiden tehon, toistot sekä harjoitusmuodot. 





Lihasvoima on kunnon osa-alueista myös nopeimmin kehittyvä, joten erityisesti aloittelevalle tai nopeasti motivaationsa menettävälle treenaajalle se voi olla palkitsevin kunnon osa-alue. Täytyy kuitenkin muistaa aina, että lihas kehittyy levossa ja treeni on vain stimuloiva ärsyke- muista siis pitää lepopäiviä! Kuntosaliharjoittelussa usein paras tapa jakaa treenit on moniosainen ohjelma, yhtenä päivänä ei siis treenata koko kroppaa läpi. Itse käytän kaksijakoista ohjelmaa (ylä- ja alavartalo) ja pyrin ehtimään salille ainakin kahdesti viikossa. Lisäksi teen keskivartaloharjoitteet ainakin kerran viikossa.

Oletteko te ihan hurahtaneet kuntosaliin, vai onko täällä muitakin jumppapirkkoja joille se sali tuntuu olevan enemmänkin pakkopulla? Koitetaan kuitenkin pitää kiinni monipuolisuudesta, ja jaksaa raahautua jumppien ohessa myös sinne lihaskuntotreeneihin!


PS! Tähän postaukseen liittymättömänä mutta kuitenkin. Joku pyysi joskus postausta rytmisen voimistelun treeneistäni (niistä olen tekemässä postausta myöhemmin). Tässä kuitenkin jo vähän juttua eilisistä yhteistreeneistä, joista Noora kirjoitti blogiinsa. Tsekkaa jos siis kiinnostaa se osa-alue! :)

6 kommenttia:

  1. Mä en oikein edelleenkään osaa päättää tykkäänkö salitreenistä vai en. Mulla on joskus (lue: aina) vaikeuksia saada itseni lähtemään salille ja esim jalkatreeniä tehdessä mietin että oon varmaan aika hullu kun teen tätä vapaaehtoisesti.. Mutta koska mullekin lihaskunto on se epämiellyttävin osa-alue, on kunnon salitreenin jälkeen kyllä niin voittajafiilis! Paljon enemmän kuin vaikkapa jonkun jumpan tai tanssitunnin jälkeen. Että tavallaan tykkään salitteenistä eniten koska sen jälkeen tuntee todellakin ylittäneensä itsensä,:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin! Mulla on täysin samat fiilikset :D Joskus salin jälkeen on aivan beast ja voittajaolo, mutta sinne lähteminen on vaan aika tuskan takana. Tosin joskus sali ei tunnu millään rullaavan, kun kukaan ulkopuolinen ei ole piiskaamassa ja tauot laskee sykettä :D

      Poista
  2. Oijoi odotan innolla postausta rytmisestä voimistelusta! :P

    VastaaPoista
  3. moips :) jokos oot päässy kokeileen uutta jamia(68) ? itse meen tänään, vaikuttaa tosi kivalle kaikki liikeet sarjat ja biisit ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Meillä ohjaajat ovat vasta saamassa materiaaleja, ja tässä on tulossa eräs toinenkin iso juttu jonka takia uudet ohjelmat saattavat viivästyä. Odottelen siis vielä päästäkseni itse kokeilemaan.. :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika