Slider

Sijaisopen matkassa

11/06/2016



Onko siellä ruudun toisella puolella teitä, jotka mietitte millaista on tehdä töitä sijaisopettajana tai olette jopa harkinneet sitä sivutyönä? Ajattelin että sillä nuo opehommat ovat iso osa arkeani ja yhtä lailla läsnä elämässäni kuin opinnotkin, voisin niidenkin sisällöstä teille jotain kirjoitella. Mitä kuuluu sijaisopettajan tehtäviin, millaisia päivien sisällöt ovat ja kuinka paljon joudun suunnittelemaan itse? Millaisia valmiuksia sijaisopettajalla tulee olla? Näihin kysymyksiin ajattelin vastata tässä postauksessa! 

Itse olen tehnyt näitä hommia nyt reilun puolitoista vuotta, aloitin hommat vuosi sitten helmikuussa. Teen sijaisuuksia alakoulussa, kaikilla luokilla ykkösestä kutoseen. Tämän puolentoista vuoden aikana olenkin päässyt tutustumaan lähes jokaiseen tuon koulun luokkaan ja luokka-asteeseen. Opettamisessa ja vuorovaikutuksessa oppilaisiin on toki eroja ekaluokkalaisten ja kutosten välillä, mutta nautin molemmista yhtä paljon. Eri-ikäisten kanssa pääsee toteuttamaan niin erilaisia asioita - pienempien kanssa todistamaan isojenkin asioiden konkreettista oppimista, kun taas isompien kanssa saadaan esimerkiksi todella mielenkiintoisia keskusteluja aikaan. 




Pääsääntöisesti sijaisen hommat toimivat niin, että tulet tietyksi päiväksi yhden luokan omaksi opettajaksi. Jos opettajalla on jokin erityisosaaminen kuten musiikki, liikunta tai kuvis, opetat myös nuo aineet muille luokka-asteille kyseisenä päivänä. Yleensä sijaiselle on tarkat ohjeet siitä mitä jokaisella tunnilla tehdään ja missä ollaan menossa, mutta jos kyseessä on pitkä/äkillinen poissaolo, voi olla ettei ohejita ole ollenkaan. Silloin tuleekin tarpeeseen sijaisen soveltamistaito, sillä tällaisessa tilanteessa tulee itse selvittää missä ollaan oltu menossa, ja opettaa uusi asia valitsemallaan menetelmällä. Joskus kyselen myös rinnakkaisluokan opettajalta missä ollaan menossa, ja saan siitä vinkkiä tuntien sisältöön.

Omasta mielestäni sijaisen homma on aivan liian aliarvostettua. Jos sijaisella itsellään on intoa ja energiaa tehdä työnsä hyvin, voi sijaispäivienkin aikana opettaa lapsille paljon uutta ja samalla saada vuorovaikutteisen ilmapiirin luokkaan. Joskus useampien päivien sijaisuuksien aikana pääsee jopa konkreettisesti todistamaan lasten uusien taitojen oppimista, ja se jos mikä on antoisaa. Aina on myös ihana kuulla oppilailta palautetta siitä, miten yhteinen aika on heidän mielestään mennyt. Kun kunnioitus on molemminpuolista, tekee töitä luokkahuoneessa oikein mielellään.

En tiedä olenko edelleenkään sitä mieltä, että tekisin joskus luokanopettajan töitä päivätyökseni oikeasti. Oli miten oli, saan näillä sijaishommilla kuitenkin arvokasta kokemusta oman alan töistä kasvatustieteen alalla. Onhan tämä myös suhteellisen hyvin palkattua työtä, joten en voisi kuvitellakaan itselleni mukavampaa oman alan sivutyötä opintojen ohessa. Jos sijaisen hommat kiinnostavat, kannattaa rohkeasti lähestyä koulujen rehtoreita hakemuksen merkeissä. Kun kerran saat nimesi sijaislistaan ja alat saada kokemusta eri luokkien kanssa, tarjouksia voi alkaa tulla jopa viikoittain!


Jos teillä on jotain kysyttävää tähän työhön liittyen, vastailen mielelläni kommenttiboksin puolella :)


4 kommenttia:

  1. Sijaisuuksista saa mahtavaa kokemusta! :) Onko siulla tarkoituksena hakea suorittamaan monialaisia jossain vaiheessa opintojasi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole :) Tosiaan luokanope ei ole koskaan ollut haaveissa ammatiksi, eli ajatuksena on suorittaa aikuiskouluttajan pedagogiset APO:t sekä ehkä maisteritutkinnon jälkeen opo-opettajan pätevyys. Luokanopeksi ei ole kuitenkaan ajatus päätyä ihan "oikeassa" työelämässä! :D

      Poista
  2. Kiva et kirjotit tästä! Itsekin olen harkinnut sijaistamista:) Asun Helsingissä ja kavereiden kokemusten mukaan (ainakin osaan kouluista) sijaiset suorastaan revitään käsistä:D Pulaa ilmeisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti riippuu myös koulusta! Meillä oli aikaisemmin myös pulaa, mutta nyt on ollut lähes päinvastoin. Tosin kun kerran saa jalan oven väliin ja antaa itsestään positiivisen kuvan, töitä riittää kyllä! Rohkeasti kokeilemaan :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika