Slider

Spinningiä verkkaisempaan tahtiin.

7/02/2014




Tuurailen parin viikon ajan ohjaajakollegani Spinning Basic-tunteja näin keskiviikkoisin. Kyseinen tunti ei ole mulle vakkarina ollenkaan tuttu, vaan olen aina vetänyt pelkkiä cardiotunteja omanani. Tuurauksissa haluan toki uusia haasteita ja juttuja työhöni, joten otan kovia ja näitä perustunteja mukaan mielelläni.

Jokainen jumppaaja, joka on tottunut polkemaan aina täysillä ja tsemppaamaan kaikkensa tunnilla yllättyy varmasti tällaisen peruskuntotunnin tullessa kohdalle. On yllättävän vaikeaa antaakin itsestään vain puolet, ja koittaakin pysyä sen matalan sykkeen alueella, hyvän fiiliksen polkemisella. Ainakin itse tunnistan itsessäni tuon piirteen niin asiakkaana kuin ohjaajanakin.


Ohjaaminenkin vaatii perustunnilla melkein jopa enemmän kuin cardiossa: miten saan tsempattua ihmisiä ilman että koetan puskea heitä epämukavuusrajan yli? Yleensä itse saan asiakkaat tekemään täysillä juuri kysymällä "Onko tossa kaikki?" "Näytä mulle mihin sä pystyt", mutta tämänkaltaiset heitot ei oikeen perustunnilla päde. Yleensä ne spiikit kumminkin tulee aika luonnostaan, katsotaan mitä mä tänään keksin. :)

Peruskuntotunnit on pohja kaikelle muulle polkemiselle- ilman vakaata pohjaa ei pysty sitä huippukuntoa ja maksimejakaan kehittämään. Siksi jokaisen olisikin hyvä irrottautua välillä sieltä powertunnilta, ja polkea basictunteja vaikkapa kuntosalin alkulämmittelyksi. Kivalla ja vaihtelevalla ohjelmalla saa siitä kevyemmästäkin tunnista mielenkiintoisen.


Oma ohjelmani on basiciin muokattu ensimmäisten cardioideni pohjalta. Pari alkulämppää, sitten loput kaavalla 2 työtä- 1palautus. Lopussa on yksi vähän kovempi biisi, mutta kaikkeen löytyy myös vaihtoehto. Yksi mäki mun oli pakko ottaa myös kokonaan seisten jottei koko tunti mene istumiseksi (joka on ainakin musta ihan liian tylsää..) ne jotka polkevat ensimmäisiä kertoja voi ohjeistaa kokeilemaan lyhyitä pätkiä seisten ja muuten menemään oman jaksamisen mukaan.



Millaisia spinningtunteja te yleensä poljette? Sorrutteko samaan kuin allekirjoittanut, eli vetämään pääasiallisesti vain niitä tiukkoja tunteja? 

10 kommenttia:

  1. Täysillä mennään 99% spinuista, kuten tiedätkin ;)
    Hiljaa meneminen on jotenkin niin vaikeata kun "voihan sitä muulloinkin tehdä". Ehh näin ei yleensä käy ikinä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, siksi se onkin hyvä taito osata myös tietoisesti himmailla :)

      Poista
  2. Tää oli kyllä hyvää herättelyä. Suurin osa (myös itse) treenaa pääasiassa verenmaku suussa kovaa ja korkeelta eikä omaa sitä peruskuntoa oikeestaan ollenkaan. Vaikka jaksaisi kovaa jumpata vaikka 3h, voi rappusten nouseminen tai kävely tuntua raskaalta ja syke pyrkii koko ajan sinne tutulle alueelle. Peruskuntotunteja pitäis kyllä olla enemmän ja mainostaa niitä enemmän :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just näin, tiedostan tämän saman "jumppaohjaajasyndrooman" myös itsessäni :D Yleensä tulee aina tehtyä vaan kovaa ja korkealta tunneilla niin että perusasiat tuppaa unohtumaan! Mä olenkin nyt pyrkinyt mainostamaan tuota basiccia cardiotunneillakin.

      Poista
  3. Vaikka muuten kuvittelenkin treenaavani monipuolisesti, niin nämä peruskuntoliikunnat jää kyllä aivan liian vähälle. On niin vaikea päästä eroon siitä ajatuksesta, että ei oo tehnyt tarpeeksi, jos tunnilta ei tulekaan pois naama punaisena ja hikeä valuen, vaan olo on jopa ihan hyvinvoiva :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli aikaisemmin tuo sama ajatus treenatessa aina päässä, vaikka juttu onkin se ettei kaikkea pidäkään tehdä täydellä teholla. Ja oikeastaan se fiilis oli ihan kivakin sen tunnin jälkeen kun ei ollut täysin kuollut, vaan juuri sellanen hyvinvoiva! :D

      Poista
  4. Meinasin tulla kommentoimaan juuri tätä samaa! Itselläkin peruskunnon harjoittaminen jää yksittäisiin kävelylenkkeihin ja alkulämppään ennen salia. Jotenkin tuntuu, että liikuntapiireissä vallitsee sellainen ajatus, että aina rankka treeni ois paras, vaikka hyvässä kunnossa oleminen vaatii muutakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monipuolinen liikunta on niin paljon muutakin. Toivottavasti tämä postaus saikin monet heräämään ja muistamaan myös peruskunnon tärkeyden! :)

      Poista
  5. Anonyymi7/03/2014

    Pääsiksie kouluun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukaisepa se kuulumispostaus tuolta alempaa :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika