Slider

Miksi valita yleinen- ja aikuiskasvatustiede?

2/04/2016




Heippahei! Se alkaa taas olla pikkuhiljaa se aika vuodesta, kun abit siirtyvät lukulomalle ja kohti viimeisiä kirjoituksia. Samalla alkaa pohdinnat siitä, mihin haetaan ja missä järjestyksessä. Nyt käytössä on myös ensikertalaiskiintiöt, jotka saattavat hieman mutkistaa päätöksentekoa joidenkin opiskelijoiksi halajavien osalla - heti kun pitäisi tietää mikä on se oma juttu, jolloin mahdollisen sisäänpääsytodennäköisyyden saa maksimoitua. Tänä vuonna korkeakouluhaku näyttäisikin alkavan 16.3. 

Minulta on tässä parin opiskeluvuoteni aikana kysytty lukuisia kysymyksiä yleisen- ja aikuiskasvatustieteen opinnoista, joten päätin vastata niihin näin yhdessä postauksessa. Ala on monelle edelleen hieman tuntematon ja jää helposti esim. erkkapedan ja okl:n varjoon. Tämä on kuitenkin niin monipuolinen ja mielenkiintoinen kasvatustieteen ala että suosittelen ehdottomasti harkitsemaan jos kasvatusalalle mielit! Toivottavasti tästä postauksesta on apua teidän jatko-opiskelupohdinnoissanne. :)



Mitä on yleinen- ja aikuiskasvatustiede? 
"Kasvatustieteet tutkivat ihmisen kasvua, kehitystä ja oppimista sekä näiden prosessien edistämistä ja ohjaamista kasvatuksen ja opetuksen avulla. Tarkastelun kohteina ovat esimerkiksi koulutuksen suunnittelu ja hallinto, oppimis- ja motivaatiopsykologia sekä oppiminen työelämässä. Ilmiöitä tutkitaan yksilöllisistä, yhteisöllisistä sekä kulttuurisista ja yhteiskunnallisista näkökulmista." Lähde: Helsingin Yliopisto

Miten alalle haetaan? Millainen on sisäänpääsyprosentti?
Alalle haetaan lähes jokaisessa suomalaisessa yliopistossa kasvatusalan yhteisvalinnan kautta, eli VAKAVA-kokeella. Samalla kokeella voit hakea myös luokanopettajaksi, erityispedagogiikkaan sekä varhaiskasvatukseen. Jyväskylän sisäänpääsyprosentista muistan sen verran, että omana vuonna hakeneista pääsi meille sisään jotain 6 ja 9 prosentin väliltä. 

Mihin alalta valmistuu? 
Alalta valmistutaan pääasiallisesti erilaisiin asiantuntija- ja kehittämistehtäviin. Me emme saa suoraan opettajan pätevyyttä, emmekä valmistu mihinkään tiettyyn ammattiin. Sivuaineiden valinnan mukaan mahdollisia työpaikkoja ovat myös esimerkiksi henkilöstöhallinto, koulutussuunnittelija, aikuiskouluttaja sekä rekrytoija. 

Saanko opettajan pätevyyden? 
Et automaattisesti. On kuitenkin mahdollista hakea erillisiin aikuiskouluttajan pedagogisiin opintoihin (ns. APOt), joiden kesto on noin yksi vuosi. Nämä opinnot voi sisällyttää halutessaan maisterivaiheen sivuaineeksi ja siten valmistuminen ei pitkity. 

Millaisia sivuaineita on mahdollista lukea? 
Todella yliopistokohtaista, mutta osaan puhua meidän Jyväskylän puolesta. Meillä mahdollisia vapaita sivuaineita ovat mm. erityispedagogiikka, yhteiskuntapolitiikka, sosiologia, kauppatiede ja psykologia. Sivuaineet määrittävät meidän alallamme todella ison osan siitä, miten profiloit itseäsi työelämään ja millaisiin tehtäviin haluat valmiuksia. Esim. henkilöstöhallinnon puolelle kauppatieteiden lukeminen on lähes välttämätöntä. 

Ovatko opinnot vaikeita? 
Omasta mielestäni ensimmäinen vuosi oli aika iisi pääaineopintojen osalta. Sen sijaan sivuaineet kuten psykologia, teettivät paljon työtä alusta saakka. Nyt aineopintovaiheessa on kuitenkin nuo kasvatustieteenkin opinnot vaikeutuneet, asioita tulee pohtia ja miettiä tieteellisemmin sekä moniulotteisemmin. Nyt mukaan astuu tosiaan enemmän myös se tieteellinen aspekti, eli erilaiset tutkimusmenetelmät ja esimerkiksi oman kanditutkielman suunnittelu sekä tieteellisen kirjoittamisen piirteet. 


8 kommenttia:

  1. Anonyymi2/04/2016

    Moi! Itse kirjoitan vuoden päästä ja mietin just opettajaksi kouluttautumista, kielten opettaminen kiinnostaa. Millaista yliopistossa on opiskella? Onko se aivan järkyttävän aikaavievää ja kamalaa koska sain käsityksen että kaikki asia menee aivan yli hilseen. :D 24/7 nenä kirjassa puurtaminen ei kuitenkaan niin paljoa kiinnosta... Voitko siis vähän valaista tietämätöntä tästä yliopisto-opiskelun vapaudesta ja vaikeudesta? :D :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tähän kysymykseen täytyy sanoa vain, että se on todella henkilökohtaista ja kiinni siitä miten haasteet vastaanottaa. Aikaahan opiskelu toki vie kun kyseessä on korkea-aste, sen lisäksi opiskelu on pääosin teoreettista. Luettavaa on tuhansia sivuja ja usein vielä englanniksi, mutta siihenkin tottuu. Tärkeintä on että ala kiinnostaa ja opiskeluun on motivaatiota :) Kannattaa miettiä oletko teoreettinen vai käytännöllinen ihminen ja sen perusteella valita mille alalle suuntaat. Tsemppiä tulevaan abivuoteen! :)

      Poista
    2. Anonyymi2/04/2016

      Jos kielten opettaminen kiinnostaa niin sittenhän sä haet opiskelemaan kieliä eli humanistiseen tiedekuntaan, etkä kasvatustieteiden tiedekuntaan, mistä tässä puhutaan. Itse hain opiskelemaan kieliä ja sivuaineeksi voi valita opettajan pedagogiset opinnot, jolloin susta tulee se kieltenopettaja. Se, kuinka rankkaa se on, riippuu myös susta itestä (esim. otatko vaan just sen määrän kursseja, että saat kelalta opintotuet vai opiskeletko enemmän). Jos kurssit on 2-3 opintopisteen kursseja niin lukkari on täydempi ku silloin jos kurssit olis kaikki 5op kursseja (jolloin kotona tehtävää on enemmän ja luentoja vähemmän). Vapautta on, mutta seki riippuu opiskelualasta, kurssista ja opettajasta. Mun teekkarikavereilla on paljon tiukempaa se, että siellä luennoilla pitää aina olla, kun taas minä ja mun humanistikaverit välillä skippaillaan luentoja esimerkiksi edellisillan bileiden takia tms. :D Myös yliopistossa, kuten kaikessa, on sekä hyviä että huonoja puolia! Ja tuosta lukemisesta, itse en oo vielä lukenut yhtäkään kirjaa yliopistossa. Sen sijaan oon lukenu monia powerpoint -esityksiä ja monisteita.

      Poista
    3. Hyvä ja tyhjentävä vastaus ano! Se tuosta mun kommentistani jäikin vielä uupumaan, että opiskelu on hyvin erilaista eri aloilla ja tiedekunnissa. Joissain tehdään kirjatenttejä (kuten meillä), toisissa taas vaaditaan tiukemmin läsnäoloa. Kannattaa tutustua vaan tarkasti eri alojen sisältöihin ennen valintaa!

      Poista
  2. Tosi mielenkiintonen teksti! :) Mulla on itellä yksi tutkinto ja oon tehnyt ammatissa töitäkin jo yli neljä vuotta...mut välillä tulee sellanen fiilis, et pitäskö vielä hakee johonki opiskelee :D En tiedä, miten mahtas töiden ohella onnistua... Noi ensikertalaiskiintiöt tietty vähän karsii meitä "vanhuksia", tai ainakaan ei kannata lähtee pääsykokeeseen kokeilee kepillä jäätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se opiskelu on sellainen juttu joka myös tuo paljon iloa ja onnistumisia - ja hei, meidän alalla jos missä tunnetaan käsite elinikäinen oppiminen ;)
      Ainahan sitä voi käydä vaikka yksittäisiä koulutuksia tai kursseja, tai vaikkapa jonkun perusopintokokonaisuuden. Mikään opiskelu ei koskaan mene hukkaan!

      Poista
  3. Anonyymi2/13/2016

    Onko Jyväskylän yliopistossa kyseisellä alalla paljon kursseja englanniks? Itseäni kansainvälistyminen kiinnostaa, joten olen tätä kysymystä pohtinut. Onko esim. kandin kirjoittaminen englanninkielellä mahdollista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys! Nyt täytyy sanoa että en osaa antaa täydellistä vastausta, suosittelisin olemaan yhteydessä kasvatustieteen tiedekunnan amanuenssiin. Iso osa tenttikirjoista ja opetuksestakin (aineopintovaihe) on siis aina englanniksi, eli sitä kautta sitä kyllä väkisinkin tulee käytettyä. Sen lisäksi esim. liiketalouden perusopinnot oli mahdollista valita kokonaan englanniksi ja samoin aineopinnot taivata pääosin ollakin englanniksi aina. Se siis vaihtelee paljon riippuen siitä mitä valitset!

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika