Slider

ENSIMMÄINEN HÄVIKKIRUOKABOKSINI + ALEKOODI

1/26/2019

* sisältää affiliate-linkkejä

Olen blogissani puhunut viimeaikoina entistä enemmän kestävyyden teemoista sekä esimerkiksi siitä, miten omasta kosmetiikan kulutuksestaan saisi tehtyä entistä eettisempää ja vastuullisempaa. Kuten varmasti moni teistä jo tietääkin, olen ollut kasvissyöjä viimeisten kymmenen vuoden ajan. Alun perin päätös ryhtyä kasvipohjaiselle ruokavaliolle oli sekä maku että eläinoikeuskysymys ja oikeastaan vasta viimeisten muutamien vuosien aikana olen herännyt ajattelemaan myös ruuan vastuullisuutta ympäristön näkökulmasta – kasvissyönti kun on yksi niistä isoimmista ympäristöteoista, mitä yksittäinen ihminen pystyy tehdä.

Tiesittekö, että lähes kolmannes maailman kaikesta syömäkelpoisesta ruuasta päätyy syystä tai toisesta roskiin? Kun kuulin tämän itse ensimmäisen kerran, olin järkyttynyt. Koko sen ajan kun olen omillani asunut, olen pyrkinyt ostokäyttäytymiselläni välttämään ruokahävikkiä kaikin tavoin. Esimerkiksi ns. hävikkikeitto on ruoka, johon saa uppoamaan jääkaapin jämävihannekset, jonka lisäksi pyrin käymään kaupassa ainoastaan kylläisenä, jolloin en sorru turhiin impulsiivisiin heräteostoksiin. Myös viikon ruokalistaa etukäteen suunnittelemalla voi organisoida kaupassa käyntiä, ja täten vähentää käyttämättöminä pilaantuvien tai unohtuvien tuotteiden määrää.

Kaiken tämän lisäksi kuulin kuitenkin vasta hetki sitten (hieman myöhäisherännäisenä...) palveluista, jotka myyvät hävikkiruokaa edullisesti eteenpäin verkossa. Sivustoja selaillessani kuulin eniten positiivisia kokemuksia MatSmart*-nimisestä palvelusta, ja heidän valikoimansakin näyttivät kaikkein parhaimmalta. Päädyimmekin testaamaan palvelua tällä viikolla ensimmäistä kertaa, jonka yhteydessä ajattelin jakaa kokemuksiani hävikkiruokaboksista myös teille!

Varmaan moni teistä siellä miettii nyt samoin kuin minä vielä muutama viikko sitten, eli mikä ihmeen MatSmart? Myydäänkö siellä pilaantunutta ruokaa? Käydään siis ensin lyhyet faktat palvelusta läpi, jonka jälkeen kerron omat kokemukseni tilaamisesta, toimituksesta ja tuotteista.
MatSmart kertoo sivuillaan, kuinka ruoka päätyy myyntiin monista eri syistä – ruokaa päätyy hävikkiin esimerkiksi sesonkivaihtelusta, pakkauksen muutoksista, ylituotannosta tai lähestyvistä parasta ennen-päiväyksistä johtuen. Sivustolla on kuitenkin nähtävissä jokaisen ostettavan tuotteen parasta ennen-päivämäärät, eikä sivustolla myydä lainkaan viimeisen käyttöpäivänsä ylittäneitä tuotteita. Sivustolta ostamalla saa ruuasta 20-90% alennuksen ja samalla pääsee itse omilla valinnoillaan vaikuttamaan ruokahävikin vähentämiseen.

Itse en mielelläni syö parasta ennen -päivämääränsä ylittäneitä tuotteita, mutta tiedän kyllä, ettei esimerkiksi kuivaruoka mene miksikään useampaan kuukauteen päivämääränsä ylittämisestä. Päädyimme kuitenkin tilaamaan sellaisia tuotteita, joissa aikaisimmillaan parasta ennen oli esimerkiksi maalis- tai huhtikuussa. Osassa tuotteita merkintä oli vasta vuoden tai parinkin päässä. Kun valitsimme tuotteita sivustolta koriimme mietimme ensisijaisesti sitä, mitkä tuotteet tulevat meillä oikeasti käyttöön ja mitkä ovat sellaisia juttuja, joita ei ehkä kaupasta aina raaski normaalihinnalla ostaa – esimerkiksi kalliit pähkinät, kasvimaidot ja kahvit. Ruoan lisäksi sivustolta löytyi myös kodin puhdistusaineita ja pyykinpesujauheita, joissa myös käytimme hyvän alennuksen hyödyksemme. Lopullinen ostoskorimme hinta oli noin 50 euroa, kun suositushinnan mukaan samat tuotteet kaupasta ostettuna olisivat ylittäneet jopa sata euroa.

Käytännön järjestelyt paketin kanssa toimivat moitteettomasti – ilmaisen kuljetuksen sai yli 50 euron ostokselle ja euron maksulla paketti toimitettiin ilta-aikaan suoraan kotiovelle. Paketti oli meillä kahdessa päivässä tilauksesta, vaikka verkkosivuilla aikamääreeksi arvioidaankin 3-6 arkipäivää. Moni varmasti miettii myös ruokapaketin postituksesta aiheutuvia päästöjä, mutta tässä kannattaakin myös maksimoida hyödyt ostamalla mahdollisimman "täysiä" paketteja kerralla. Saadakseen toimituskuluille mahdollisimman paljon vastinetta, kannattaa paketti täyttää niin lähelle 20kg kuin mahdollista. Paketin tilavuutta ja painoa on mahdollista tarkkailla koko ajan ostosten tekemisen lomassa.

Mites sitten se itse ruoka? Kun paketti saapui, olin kuin lapsi jouluna – näin paljon ja vielä niin edullisesti! Paketissa oli mm. kikhernepastaa 4 pussia kympillä, Urtekramin manteleita eurolla pussi, mausteita, Alpron soijamaitoa euron litra, Löfbergsin biohajoavia kahvikapseleita Nespresso-keittimeen... Kun parasta ennen -päiväyksetkin ovat vielä useamman kuukauden päässä, tulee kaikki ruoka varmasti käytettyä ja nyt ostankin kaupasta ainoastaan sen, mitä tarvitsen näiden ruoka-aineiden kanssa. On myös aika koukuttavaa käydä kurkkimassa sivustoa sillon tällöin ja huomata, millaisia juttuja sattuu milloinkin olemaan alennuksessa...
Minulle jäi todella positiivinen mieli hävikkiruoan ostamisesta ja samalla koin, että autoin sekä maapalloa että omaa lompakkoani. Jatkossa aionkin keskittää ostoksiani niin, että hankin ensin kerralla isomman satsin hävikkipakettina, jota täydennän sitten ruokakaupasta. Toivottavasti myös te innostutte ideasta ja olette mukana vähentämässä ruokahävikin määrää!

PS! Jos olet uusi asiakas ja haluaisit testata hävikkiruoan tilaamista, koodilla UUSI7 saat nyt 7 euron alennuksen ensimmäisestä tilauksestasi. Tilaamaan pääset tästä* :) Ihanaa viikonlopun jatkoa kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika