Slider

ONKO BLOGIMAAILMA JO IHAN OUT ?

2/09/2018


Minulle enää harvemmin tulee fiilistä tai tarvetta kirjoittaa syvällisempiä, pohtivia postauksia, mutta tämän aiheen kohdalla tuli juuri sellainen tunne. Sillä olen kirjoittanut blogia jo vuodesta 2012 lähtien, itse asiassa tässä kuussa tulee täyteen tasan kuusi vuotta, olen nähnyt ja kokenut jo paljon blogimaailman saralla. Edelleen suht aktiivisesti blogia kirjoittavana olen kuitenkin huomannut blogeissa suuria muutoksia. Yksi suurista pohdinnoistani onkin se, onko blogimaailma jo ihan out, verrattuna muihin sosiaalisiin medioihin?

Silloin, kun aloittelin blogini kirjoittamista, oli suuri osa blogeista vielä todella harrastemaisia. Suomessa oli ehkä yhden käden sormilla laskettava määrä ns. blogiammattilaisia, jotka ansaitsivat elantonsa täysin blogituloista. Viimeisten kuuden vuoden aikana tämä määrä on kasvanut eksponentiaalisesti, samalla kun blogeista on tullut entistä ammattimaisempia ja editoriaalisempia. Kilpailu on kasvanut, blogeja on paljon ja esimerkiksi pr-toimistojen listoille pääseminen ei ole enää keskikokoisille blogeille itsestäänselvyys. Suurimmat bloggaajat ovat henkilöbrändänneet itsensä taidokkaasti, ja myyvät someosaamistaan myös konsulttipalveluina oman bloginsa ulkopuolelle.
Jollakin tavalla minusta kuitenkin tuntuu, että tässä nosteessa on oltava myös piste, jonka yli kasvu ei voi enää jatkua - tämä muutos on lähtenytkin varmasti jo tapahtumaan, kiitos mm. Youtuben. Viimeisten parin vuoden ajan on varmasti sanomattakin selvää, kuinka sekä lukijoiden/ seuraajien kiinnostus ja fokus on ollut entistä enemmän videosisällöllisissä kanavissa. Perässä seurasivat myös yritykset ja pr-toimistot, ja nykyään moni suomalainen elättääkin itsensä tubettamisella ja suurillakin yhteistyökuvioilla. Itse ymmärrän Youtuben suosion täysin, sillä antaahan liikkuva kuva ja ääni monesti vloggaajasta paljon enemmän, kuin pelkkä kirjoitettu teksti bloggaajasta. Itsekin seuraan monia kanavia, mutta silti palaan edelleen perinteisen kirjoitetun tekstin pariin. Onkohan tämä myös ikäkysymys, vanhempien seuraajien kiinnostuessa teksteistä ja nuorempien taas enemmän videoista? 

Monesti blogeissa on huomannut kirjoitettavan erityisesti kommentoinnin vähenemisestä, ja mielestäni se onkin myös yksi suurimpia muutoksia, mitä blogimaailmassa on viime vuosien aikana tapahtunut. Kun selailen alkuaikojeni postauksia, saattaa aivan 'mitättömissäkin' postauksissa (tarkoitan postauksia, joissa ei esimerkiksi oteta mielipiteellä kantaa) olla 20-30 kommenttia kehumassa asua tai kertomassa päivän kuulumisia. Nykyään kommentteja ei tule läheskään jokaiseen postaukseen lainkaan, ja usein kommentoijat ovatkin niitä tiettyjä samoja vakilukijoita. Tämä ei taida olla edes pelkkien keskisuurten blogien suuntaus, sillä olen huomannut selkeästi tilanteen myös isoissa blogeissa. Tämä voi olla esimerkiksi Youtubesta johtuvaa, joka kommunikoi seuraajan kanssa vuorovaikutteisemmin. Vai onko syy sosiaalisten medioiden suuressa tarjonnassa? Miksi blogeihin kommentointi on romahtanut niin suuresti? 
Minulla ei ole ollut koskaan sen suurempaa kiinnostusta lähteä tähtäämään esimerkiksi Youtuben puolelle, sillä ilmaisen itseäni mielestäni parhaiten juuri kirjoittamalla. Syvällisempien ja pitempien postausten kirjoittaminen on kuitenkin alkuajoista jäänyt juurikin siitä syystä, että vastavuoroisuus on vähentynyt - näen, että postaukseni saattaa olla Indiedaysin 3. trendaavin postaus, muttei siihen silti tule yhtäkään kommenttia. Silloin tulee monesti olo, kuin kirjoittelisi vain 'tyhjille seinille'. 

Muutokset blogimaailmassa voivat vaikuttaa siltä, että blogimaailma on jo aivan out, tai sitten toinen vaihtoehto on, että blogit ovatkin jo tekemässä pienoisen laman jälkeen uutta tuloaan. Esimerkiksi tiedän pari Youtubesta suosioon ponnahtanutta somettajaa, jotka ovat halunneet aloittaa uudelleen tubekanavansa ohelle myös blogin - ehkä tämä kertookin siis siitä, että blogit ovat edelleen suosionsa pitävä ja kasvava media. 
Snapchat @lauraannikah
Instagram @lauraannika

10 kommenttia:

  1. Täällä yksi lukija joka ei ole yhtään kommenttia vielä kirjoittanut... nyt ryhtiliike siihen, nimittäin kaikki postauksesi kuitenkin aina olen lukenut.
    Kiitos kiva postaus, itse luen mielummin tekstiä ja tämmöisiä pohdiskeluita varsinkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että olet Henni lukijana ja luet kaikki postaukset! Todella kiva, kun tulit nyt kommentoimaan. On ihana kuulla välillä ihan konkreettisesti, keitä siellä ruudun toisella puolella mun juttujani oikein seurailee :)

      Poista
  2. Oon huomannu ihan saman,että kommentointi on vähentynyt :/ Vielä toki tulee,mutta joihinkinvpostauksiin tulee vaan tykkäyksiä eikä kirjoitettavia kommentteja välttämättä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kun ei tällä blogialustalla ole edes tykkäysnappia, niin en pääse näkemään oikeastaan muuta lukijoiden 'sitoutumista' kuin kommentit ja katseluluvut. Tykkäysnappikin olisi toki kiva, jolloin kynnys olisi ehkä matalampi kuin kommentoidessa ilmoittaa, että tykkäsi postauksesta. Toki kaikkein ihaninta on saada henkilökohtaisia, ajatuksella kirjoitettuja kommentteja :)

      Poista
  3. Kommenttien väheneminen on kyllä huomattu vaikka en edes blogia kirjoita. Omalla kohdalla kommenttien kirjoittamisen väheneminen johtui puhtaasti siitä,että vaihdoin pöytäkoneella blogien lukemisen tabletilla lukemiseen ja nykyään puhelimella lukemiseen.tämä luurilla kommenttien kirjoittelu on puhtaasti pyllystä. En nauti. Toisaalta huomaan kyllä Youtuben voimakkaan nousun trendikkäänä somekanavana. En sinne tosin itsekään kommentoi useasti, mutta YouTube on käyttäjästä äkkiä mielekkäämpi kun applikaatio on optimoitu puhelinkäyttöön. Se on kyllä harmillista, että tekee kovan työn blogin ppstaukseen todetakseen vaan, että ihmiset ovat ehkä lukeneet, mutta eivät kommentoi. Toivotaan kuitenkin että blogit pysyy, ehkä suosio palaa niihin taas takaisin ajan kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin olen monesti aikaisemminkin kuullut lukijoiden sanovan, että juurikin mobiililaitteet ovat syy kommentoinnin kömpelyyteen. Olen kanssasi samaa mieltä, että Youtube on optimoidumpi mobiilikäyttöön, ja ehkä myös siksi mukavampi. Minullakin oli aikoinaan käytössä Bloggerin oma mobiilioptimointi, mutta sen ulkoasu oli aika kamala, joten luovuin sen käytöstä. Haluaisittekohan kuitenkin mieluummin sen käyttöön mobiililaitteille?

      Ja kyllä, olen kanssasi samaa mieltä - toivotaan, että blogit pysyy ja suosio palaa tai jopa kasvaa!

      Poista
  4. Mulla on aina ollut sen verran pieni blogi, että kommentteja on tullut harvoin koko ajan. :D Olen kuitenkin minäkin huomannut, että myös suosituissa blogeissa kommenttien määrä on vähentynyt – vaikka ainakaan kukaan suosittu bloggaaja, joiden blogia itse seuraan, ei vloggaa. Ja ihan hyvä niin! Voin nimittäin ihan rehellisesti myöntää, että itse mieluummin luen blogeja kuin katson videoita. Vastaus otsikkosi kysymykseen: en silti uskon blogimaailman olevan out; se on vain muuttunut entistä ammattimaisemmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on myös teitä jotka mieluummin luette blogeja kuin katsotte videoita! Uskon, että erityisesti nuorempi lukijakunta on siirtynyt tuben puolelle, mutta yli parikymppiset ovat sitten ehkä enemmän blogien kohderyhmää. Sekin on totta, että blogit ovat muuttuneet entistä ammattimaisemmiksi. On kuitenkin samalla harmittavaa, kuinka editorial-tyyppiset asupostaukset lisääntyvät ja entistä useampi bloggaaja jättää henkilökohtaisemmat pohdinnat ja pitemmät tekstit pois blogeista. Ne kun ovat ainakin itselleni olleet aina blogien ydin.

      Poista
  5. Toivon todella, ettei blogimaailma kuole kokonaan, sillä ainakaan itseä ei videoiden katsominen eikä tekeminen nappaa yhtään. Kirjoittaminen, valokuvaaminen ja muiden postausten lueskelu on blogeissa mulle se juttu :) Kommentoinnin väheneminen johtunee ehkä ihmisten laiskuudesta ja kiireestä, moni ei ehdi/jaksa ruveta näppäilemään kommenttia. Myös blogien lukeminen kännyköillä vaikuttanee asiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, teitähän on siis useampiakin, jotka vielä tykkäätte lukea mieluummin blogeja - mahtavaa! Olen itse myös siinä mielessä visuaalinen, että nautin valokuvaamisesta, kuvien editoinnista ja samalla myös ajan kanssa harkittujen tekstien kirjoittamisesta. Kirjallinen ilmaisu tuntuu vaan luontevammalta, kun itsensä kameran eteen laittaminen. Onneksi meitä on monenlaisia, ja osa tykkää vielä myös ihan tekstejä lukea!

      Tuolla aikaisemmassa kommentissa todettiinkin juuri tämä mobiililaitteiden käyttö lukemiseen. Ymmärrän, että kirjoittaminen puhelimella on kömpelöä ja ärsyttävää, siksi pohdinkin, että pitäisikö mobiilioptimoitu Bloggerin sovellus ottaa takaisin käyttöön... Helpottaisikohan se? Anyways, ihana kun sinäkin tulit kommentoimaan ja kertomaan oman näkökulmasi! Tämän takia näitä juttuja kirjoitetaan :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika