Slider

DUBAI-KOKEMUKSIA ENSIKERTALAISEN SILMIN

2/23/2018

Viikon reissu on nyt takanapäin, ja olisi aika palailla myös blogin pariin! Sanoinkin jo insta-storyssani, kuinka nappasin viimeisinä lomapäivinä jonkun inhottavan viruksen, jonka vuoksi ääni on nyt käheänä ja yskittää. Onneksi kyse ei pitäisi olla mistään kummemmasta, joten lepoa on taas vain edessä. Kysyin samaisessa insta-storyssa, että haluaisitteko ensimmäisenä kuulla reissun päältä yleisiä tunnelmia vai kokemuksen Burj Khalifasta - lähes kaikki olitte sitä mieltä, että ensin yleisiä fiiliksiä. Tässäpä siis teille tiivistettynä viikon Dubai-kokemuksia ensikertalaisen silmin!
KÄYTÄ KAIKESSA LIIKKUMISESSASI TAKSIA. 
Ajattelimme ensisijaiseksi kulkumuodoksemme metroa, joka kuitenkin paljastui heti paikalle päästyä todella kömpelöksi ja huonosti toimivaksi vaihtoehdoksi. Metroasemia on kaupungin kokoon nähden vähän, matkat asemille voivat olla pitkiä eikä hintakaan eroa paljoa takseista. Taksimatka keskustan sisällä maksoi 4 hengeltä keskimäärin 10 euroa, ja lentokentällekin päästiin noin 20 eurolla. Takseja on joka paikassa, ja lähtötaksa oli usein vain alle 2 euroa. Jos naisena kuljet taksilla yksin, sinun tulee ottaa itsellesi naiskuskillinen taksi, joissa on erikseen vaaleanpunainen katto - mieskuski ei saa kuljettaa yksinäistä naismatkustajaa.

MUISTA KORVATULPAT, JOS OLET HERKKÄUNINEN.
Rukouskutsuja tuli viisi kertaa päivässä joka puolella, ja ne myös kuuluivat joka puolelle - hotellin makuuhuone ei ollut poikkeus. Ensimmäinen kutsu tuli yleensä aamuviideltä, toisen taisin kuulla kuuden aikaan (en tiedä oliko tämä jo toinen kutsu, vai lähinnä "muistutus" ensimmäisestä?). Jos olet herkkäuninen, kutsut tulivat ainakin meidän hotellille niin kovaäänisesti, että heräsin niihin monena aamuna - korvatulpat siis seuraavalla kerralla mukaan, jolloin aamu-unetkin ovat taatut.

ARABIEMIRAATEISSA SHOPPAILU EI OLE YHTÄ HALPAA KUIN ESIM. YHDYSVALLOISSA.
Toisin kuin monet matkaoppaat väittävät, hintataso Dubaissa on suhteellisen kallis, erityisesti verrattuna aikaisempiin jenkkimatkoihin. Kyselinkin etukäteen esim. luksusmerkkien hintatasoa (tässä tilanteessa linssin alla olivat Gucci ja LV), ja molempien todettiin olevan reippaasti yli Suomen tason - ei siis järkeä lähteä ainakaan tarjousten perässä niitä tuolta ostamaan. Toki tarjonta voi olla laajempi, mutta silloin siitä täytyy varautua myös maksamaan. Myös ihan "perus" jutut olivat hurjasti kalliimpia - esimerkiksi Bath & BodyWorksin saippuoista maksoin yli 15 euroa kappaleelta, kun jenkeistä niitä saattoi saada alle 8 dollarilla, ja alelaareista parilla dollarilla. Vaikka tarjonta on siis huima, hinnat ovat vähintään samaa tasoa kuin Suomessa. Lisäksi tämän vuoden alusta hintojen päälle tulee vielä valtion  5% arvonlisävero, joka lisätään kassalla loppusummaan. Sekin kannattaa siis huomioida tuotteiden hinnassa.
KUNNIOITA PAIKALLISTA KULTTUURIA.
Meidän hotellimme asiakaskunta koostui pitkälti paikallisista, muutamia pohjoismaalaisia perheitä näkyi ja kuului. Esimerkiksi uima-altaalla paikallinen kulttuuri näkyi valokuvauskiellossa sekä siinä, miten naiset pukeutuivat burkhineihin (ts. uimapukuversio burkhasta). Minulle olisi tullut todella kiusallinen olo pienissä bikineissä näiden rinnalla, joten välimallin valintani olikin kokouimapuku. Samoiten esimerkiksi ostoskeskusten säännöissä ohjeistettiin konservatiiviseen pukeutumiseen, joka peittää olkapäät sekä polvet - moni tätä tuntuikin noudattavan ja tiedän myös pari tapausta, jossa ostarin vartijat ovat huomauttaneet vääränlaisesta pukeutumisesta. Maassa maan tavalla, ja ainakin itse pyrin mahdollisuuksien mukaan kunnioittamaan heidän pukeutumistaan. Lisäksi täytyy muistaa, että julkisilla paikoilla myöskään esim. hellyydenosoitukset eivät ole suotavia. Muutenkin paikallisen kulttuurin voisi sanoa olevan niin sanotusti "vakavaa", eli ihmiset eivät ota toisiinsa katsekontaktia tai harrasta esimerkiksi small talkia.

VIIKKO ON SOPIVA KESTO REISSULLE.
Meillä kaikki ns. "must-see" oli nähty neljässä päivässä. Muutama päivä jäikin aikaa vain auringolle, loikoilulle sekä sille, että pohdittiin mihin menisi seuraavaksi. Jos tarkoituksena on siis nähdä perus turistikohteet ja ottaa aurinkoa, viikon reissu on oikein sopiva tällaiseen kohteeseen. Rannoillekin on pitkät etäisyydet, eikä taksilla ajelua rannalta hotelliin ja ostoskeskuksille jaksa montaa viikkoa putkeen - myöskään rahapussi.

KAIKKI ON HIEMAN KEINOTEKOISTA, MUTTA NIIN SEN TÄÄLLÄ KUULUUKIN OLLA.
Dubai ei matkakohteena ole mitenkään verrattavissa luonnon muovaamiin kohteisiin, sillä lähes kaikki mitä kaupungissa on, on keinotekoista - korkeat rakennukset, tekojärvet, laskettelukeskukset mallin sisällä... Kuten totesimmekin reissun aikana, on Dubai lähinnä insinöörityön taidonnäytös. Omalla tavallaan sekin on kiehtovaa, mutta itse arvostan silti enemmän mm. Havaijin ja Thaimaan kaltaisia, luonnon muovaamia kohteita. Toisaalta Dubaissa lomaillessa kannattaakin jättää taakse ajatus "autenttisesta" kulttuurista ja luonnon moninaisuudesta, sillä kaupungin asukkaista suurin osa on ulkomaisia, ja pääkieli on englanti. Tänne tullaankin ensisijaisesti ostoksille, nauttimaan auringosta ja hulppeista puitteista. Lähimmäksi paikallista kulttuuria voit päästä esimerkiksi soukeissa (ts. basaareissa) ja abra-veneen kyydissä hieman kauempana downtownista.

Millaisia fiiliksiä teille on jäänyt Dubaista matkakohteena, allekirjoitatteko yhtään samoja ajatuksia, joita tässä listasin? 

Instagram @lauraannika

4 kommenttia:

  1. Onnistuin nappaamaan kans taudin Dubaista, mulla se tosin todettiin influenssaksi. Olin ite Dubaissa toista kertaa mutta en varmasti viimeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Siellä ne helposti tarttuvat isoissa ihmismassoissa, esimerkiksi turistikohteissa ja ostoskeskuksissa.. Omani paljastui onneksi "vain" keuhkoputkentulehdukseksi, joten lepoa vaan niin taas ollaan elävien kirjoissa! Ja kyllä, Dubai oli hieno paikka, voisin itsekin harkita meneväni sinne uudestaan auringon ja ostosten perässä! :)

      Poista
  2. Meillä toinen kerta Dubaissa,tammikuussa oltiin viimeksi siellä. Eikä varmasti viimeiset kerrat jotka Dubaissa vietetään sillä sinne tulee koko ajan uutta mitä nähdä , nyt oli tullut Lego Landia lapsille. JOs kohdetta vertaa Kanarian kohteisiin niin niihin verrattuna paljon enemmän uutta nähtävää ja kokemista. Aika paljon alueen hintataso vaikutta missä hotelli sijaitsee, ympärillä olevien ravintoloiden hintoihin ja muuhun tarjolla olevaan. Marina Beach:n alue varmasti kalleinta joka on täynnä hotelleja ja paremmin toimeen tulevien asuntoja kun vertaa aluetta missä tavalliset keskiverto asukaat asuvat kutei Deiran alue. Samaa mieltä olen noista Metron hinnoista että neljän hengen perheelä hinta oli samoissa kun olisi taxilla ajanut saman matka. Tammikuu on ostoskuukausi jolloin hinnat alhaisimmilaan ja paras kuukausi tehdä löytöjä. Dudain on myös turvallinen ja siisti maa, alkoholia tarjoilevat baarit puuttuu katukuvasta ja humalaiset ihmiset notkumassa terasseilla, lasten kanssa uskaltaa kävellä illalakin ja nais puolisena ihmisenä en ole koskaan kokenut että olisi ollut turvatonta yksin liikkua, metrossa sinulle kohteliaast tarjottiin istumapaikka naisena istumapaikan vaikka matkustit "sekaosastossa " etkä naisten vaunussa. Meidän kokemukset maasta on ollut positiiviset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä ollut aikaisemmin kuullut tammikuun olevan paras ostoskuukausi, kiitos vinkistä! Täytyy pistää korvan taakse, jos kaivataan lämpimään ja aurinkoon, mutta samalla haluttaisiin shoppailla edullisesti - silloin Dubai voisi olla tammikuun aikana hyvä vaihtoehto.

      Ymmärrän myös todella hyvin, miksi Dubai valikoituu lapsiperheiden valinnaksi - alkoholi ja sen mukanaan tuomat ongelmat jäävät puuttumaan, samoiten näin naisena koin yksin liikkumisenkin aina todella turvalliseksi. Ihmiset olivat ehkä hieman vakavia ja konservatiivisia, mutta myös se toi osaltaan olon, että olen turvassa.

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika