Eilen pääsin siis ensimmäiseen kosketukseen (ohjaajan näkökulmasta) sykeohjatun spinningin kanssa. Sitä aiemmin mulle näytettiin vain pikabriiffauksella miten laitteet kytketään päälle, ja miten ne suljetaan. Tarkoituksena oli käydä harjoittelemassa noiden hommelien kanssa kerran-pari ennen ensimmäistä oikeeta tuntia, mutta kuten varmasti bloginkin puolelta on ilmennyt, niin viimeviikot ovat olleet aika moista hulabaloota, enkä mä sitten tietenkään saanut itseäni harjoittelemaan asti. Lähdinkin sitten eilen kylmiltään vetämään ensimmäistä omaa sykeohjattua spinning cardiotani.
Yllättävää kyllä, pienen alkuhapuilun ja asiakkaiden ohjeistuksen jälkeen kaikki toimi moitteettomasti. Monet mun asiakkaistani ovat tosi kokeneita sykeohjatussa kävijöitä, joten he taisivat tuntea laitteen melkeimpä paremmin kuin minä :D Mutta kaikki saatiin pelittämään ajallaan, ja ohjelma käynnistyi niinkuin pitikin. Meillä käytetään siis Polarin Cardio GX- järjestelmää, joka siis heijastaa jokaisen halukkaan sykkeen napista seinälle. Tehoalueita on 5, ja niiden välillä mennään tunnin tyypistä riippuen.
Sykeohjaus tuo mukanaan plussia ja miinuksia, siksi mä olenkin sen käyttöönottamista aika paljon pohtinut omalla kohdallani. Toisaalta on mahtavaa, että asiakkaat saa vähän vaihtelua tunneille ja omaa kehittymistä tai tehojen käyttöä voi seurata reaaliaikaisesti seinältä ohjaajan yksilöllisessä opastuksessa. Toisaalta miinuspuoliakin löytyy. Omasta mielestäni se sykeluvun tuijottelu vie pois aika paljonkin sitä liikkumisen fiilistä, eikä mielikuvilla tai omilla kehon tuntemuksilla ole niin mielessä tilaa. Jos omaa maksimisykettä ei tarkalleen tiedä ja sen laskee kaavalla, voi luku vääristää paljonkin seinällä ja treenin tehot mennä ihan päin prinkkalaa. Välillä laitteen kanssa on lisäksi muitakin hankaluuksia, kuten sykkeiden heittelyä nollasta sataan ja virheluentaa vieressä polkevilta.
Tosiaan tunti sujui eilen mukavasti, ja samalla tein selväksi kaikille asiakkaille sen, ettei mun cardiotunnit tule millään tavalla tämän myötä sunnuntailta muuttumaan. Niille, jotka sykeohjauksen haluavat, on nyt mahdollisuus saatavilla mutta todellakaan kaikkien sitä ei tarvitse ottaa. Eilenkin kuudestatoista asiakkaasta vain n.5-6 halusi sykeohjausnapin vain itselleen. Itsekään en siis omaa sykettäni kytkenyt tuohon tauluun, ihan vaan siitä syystä etten näe sitä tarpeelliseksi, ja omien sydän"vikojeni" takia ne lukemat saataisivat vain saada osan asiakkaita vertaamaan omia lukemiaan niihin. Henkilökohtaisesti en siis tuosta niin perusta, mutta asiakkaiden toiveiden vuoksi ajattelin käytön opetella ja tuoda pienen vaihtoehtoisen lisän sunnuntaicardioihin.
Katsotaan siis miten tämä tästä lähtee pyörimään, ja millaisen suosion tämä lisä asiakkaiden keskuudessa tulee saamaan :). Nyt mun kysymykseni tähän loppuun kuuluisikin, että oletteko te muut päässeet koskaan käyttämään tätä kyseistä järjestelmää? Millaisia ajatuksia se teissä herättää- puolesta/vastaan?
En siinä säätöjä näprätessäni ehtinyt juuri kuvia napsia, mutta aika lailla
näinkin sekasortoiselta se mun ohjaajan paikkani näytti ennen sunnuntaitunnin alkua :D
Meillä on kans salilla ollu kauan käytössä tuo, ja ite kyllä tykkään! Muutama kerta toki menee ennenku saa sen oman maksimisykkeen kohillee. Plussiks sanoisin ainaki, et monesti huomaa vaikka meillä kun on 1 tason tunti, joka siis on kevyt tunti, jolla pitäis suurin osa ajasta olla vihreellä eli kolmannella alueella, ja muutama kappale vaan oranssilla, ja jotku ei millään tahtois olla vaa vihreellä, vaikka ohjaaja on niin suunnitellu, ksoka kyseessä on peruskestävyyden tunti, Et toi periaatteessa pakottaa hölläämään välillä, jotta jaksaa sit taas ne kovemmat vetää täysiä. Toinen plussa on se että oot kokoaja "kytättävänä" etkä pysty lusmuilemaan vaan ku mennään kovaa niin kans mennään kovaa! Ja ite tykkään ainaki seurata sykettäni, ja huomata kuinka korkeelle se voi nousta iha pyörän päälläki polkemalla, kunhan vaan vastusta löytyy. Alottelijoille voi olla vaikeeta ymmärtää, että kuinka kovaa nyt pitäs polkee, mut jos sykkeet on oikein niin pystyy sit taululta kahtoo, et onko surinpiirtein oikeessa. Lisäks jotenki lisää sitä yhteenkuuluvuuden tunnetta, ku just että kun kaikki pysyy tarpeeks kauan samalla tasolla niin tulee "palkinto"
VastaaPoistaMiinuksiakin toki on, et jotku ei halua että muut näkee sykettä ja just että pitäis hirveesti sen sykkeen takia liikkua eikä vaan sen liikunnan ilon. Ja toki meilläki ne laitteet välillä temppuilee. Mutta sen verran mä polar tunneista tykkään, että enemmän käyn niillä ku normaaleilla.
Hyviä pointteja sullakin sun kommentissasi, näitä samoja juttuja oon miettinyt niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä. :) Onneksi näitä vaihtoehtoja on, niin kaikille voi löytyä se oma lemppari ja vaihtelua spinuunkin jossa sitä muuten ei kuitenkaan niin kauheasti lajina saa!
PoistaAika nopsaa tuohon sykeohjaukseen kyllä tottuu! :)
VastaaPoistaMä oon ite muutamalla tunnilla käynyt, enkä lämmennyt ollenkaan. Saa nähdä muuttuuko mieli nyt, kun itse ohjailee näitä. :)
Poista