Slider

Tuntiohjelman laatiminen

5/15/2013



Huhhuh. Tämä viikko onkin ollut (jo tähän asti..) edeltäjiäänkin rankempi, ja siksi vaatinut yhden oman vapaan sekä pari skipattua tuntia, jotta kaiken tehtävän on saanut tehdyksi ajallaan. Viimeinen viikko vitosjaksoa, koulutöitä, kokeisiinlukua, töitä sekä kaikkea muuta. Toivottavasti koeviikon jälkeen hieman helpottaa :) Mutta tosiaan nyt ehdin teille hieman kirjoitella ennen combatiin lähtöäni. Sunnuntaina uutta spinuohjelmaa laatiessa tuli mieleen, etten koskaan ole täällä kertonut siitä miten tuntikaavani ja ohjelmani laadin. Joten tässä muutamia pääseikkoja ja pikkasen juttua uudesta ohjelmasta :) (Huom! Tässä siis vain minun mielipiteitäni ja tapani tehdä ohjelmat. Ei siis todellakaan ainut ja oikea tapa :)


1. Tuntityyppi ja sen rakenne
Ohjelman laatiminen lähtee siitä, mille tuntityypille ohjelma suunnitellaan. Basicin, Cardion ja PowerRacen tuntirakenne ja kohderyhmä ovat erilaisia, ja sen mukaan suunnitellaan tuntikin. Basicissa otetaan huomioon polkijoiden taso, ja tunti on erittäin kevyt eikä sisällä hankalampia tekniikoita. Cardiotunnilla kiinnitetään huomiota intervallityyppiseen treeniin aerobisella alueella. Kovimmalla powerrace tunnilla annetaan haasteita kokeneillekin polkijoille, eikä palautuksia sen kummemmin ole. Tekniikat ovat hankalampia ja sykkeiden puolesta mennään vauhtikestävyysalueellakin. Oma vakkarituntini on siis cardio, eli intervallityyppinen keskiraskas tunti. Sen lisäksi kuitenkin tuurausten yhteydessä muunnan ohjelmaa ja kappaleita eri tuntityyppiehin sopiviksi.

2. Kappaleet ja niiden luomat tunnelmat
Jokaisessa ohjelmassa koetan pitää monipuolista musiikkia, enkä esimerkiksi ainoastaan omaa lempimusiikkiani. Asiakaskunnassa on ihmisiä niin laidasta laitaan, että on hyvä jos kaikille löytyy ohjelmasta ne muutamat mielibiisit. Mukana on aina niin rokkia, suomalaista, kuin hittibiisejäkin. Biisien pitää luoda jonkinlainen yhteinen "harmonia" eli alkuun lämpässä vähän menevämpää, väliin pari tiukkaa kappaletta, vähän kevyempää musiikkia ja loppuun tykitetään täysiä teknolla. Palautusbiisit on rauhallisempia ja ne soitetaan pienemmällä volumella. Jokaisen kappaleen ympärille luodaan siis omanlainen fiiliksensä.

3. Polkutekniikat
Jokaisessa ohjelmassa mulla on mukana tietyt polkutekniikat ja biisit. Käytännössä tarkoittaen siis, painonsiirrot, vastatuulet, vastuskiihdytyksiä, sykehuippu (alamäki + juoksut) sekä mäkiä istuen/seisten. Joissain biisien skaala on laajempi, mutta esim painonsiirroissa kappaleen pituus on aina noin 5½ minuuttia, jolloin rakenne on toimiva. Vastatuulissa kappaleen on toki oltava sellainen, että siihen löytyy sopivat ykkös-ja kakkostempo. Tekniikat kuitenkin antavat biiseille vaan suuntaa, ja jos ihan helmikappaleita löytyy, niihin kehitellään jotain ihan omaa ja uutta jotta nekin saadaan mukaan.

Tuossa siis jotain pääpiirteitä, joita mulle tuli mieleen :) Heräsikö noista minkäänlaisia kysymyksiä? Tai onko jotain muuta kysyttävää tuntien laatimisesta?
Uusimmassa ohjelmassa mulla on taas biisejä laidasta laitaan. Mukana on Skrillexiä (jota en aikaisemmin ole uskaltanut mukaan ottaa, vielä ei ainakaan asiakkaat siitä valittaneet :D!), Scooteria (toimii aina) sekä hardcore tykitystä ja pari NRJ hittiäkin. Ainakin eilisen ensisoiton jälkeen monet tulivat sanomaan että tykkäsivät kokonaisuudesta. Eilen oli muutenkin aivan huippu tunti! Yllytyshullut ja kaikkensa antavat asiakkaat, ja mullakin oli taas jotenkin tosi hyvä ohjausfiilis. Tästä on hyvä jatkaa :)



7 kommenttia:

  1. Hauska postaus ja kivan erilainen blogi :) Tuli itselle taas vähän enemmän inspistä liikkua!

    ❤: http://kehvelijehnakas.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Mä olin niin revetä onnesta kun oli Skrillexiä JA Scooteria <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeee! :D Näillä nyt sit ainakin niin pitkään että joku kyllästyy tohon "aivojenporausmusaan" ;))

      Poista
  3. Kiva postaus Laura! Mielenkiintoista luettavaa kun teillä on noita erilaisia tunteja, meillä ne vaihtelee tosiaan ohjaajan mukaan aika lailla. Skrillex ja Scooter löytyy usein myös omista soittolistoista :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan meillä nuo tuntityypit antaa osviittaa tunnin tehosta, ja jokainen ohjaaja tekee sitten tuon kuvauksen alle omanlaisensa tunnin. Tykkään kovasti just siitä, että jokaisen ohjaajan tunnit on erilaisia! Eikä pakoteta mihinkään tiukkaan muottiin, esim. työkappaleiden määrän tai tuntirakenteen kannalta.

      Sekä Scooter että Skrillex on takuuvarmoja joka lajissa ;)

      Poista
  4. Anonyymi5/16/2013

    En halua pilata päivääsi, joten sanon vain että sun blogisi on aivan mahtava! Pidän sun tyylistä kertoa asioita ja muutenkin sulla on hyvä asenne elämään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista sanoistasi, Anonyymi! :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika