Slider

Hyvällä sykkeellä

5/22/2013



Eilen, kun avasin uusimman FITin, vastaan tuli mielenkiintoinen aihe, josta ajattelin kerrankin kirjoittaa vähän tarkemmin. Aina tasaisin väliajoin joku tulee postausten kommenttiboksiin kauhistelemaan mun sykkeitäni ja tehoja, joilla treenaan. Nyt vihdoin ajattelin hieman avata teille tätä aihetta, ja myös omia sykelimittejäni, jotta nämä päivittelyt ja kauhistelut voidaan tulevaisuudessa välttää.. :)

Tosiaan sivuilta 40-41 uusimmassa lehdessä löytyy juttu "Hyvällä Sykkeellä". Aiheena on maksimisykkeen laskentakaavat ja se, että ko. laskukaavan mukaan laskettu sykkeesi voi olla aivan pielessä eikä lähelläkään todellisuutta. Normaalistihan kaava on 220-ikä=maksimisyke. Kuten myös minulle lääkäri sanoi, Gaussin käyrän mukaisesti iso osa ihmisiä sijoittuu siihen väliin, joille tuo kaava riittää suuntaa antavaksi. On kuitenkin muistettava, että olemassa on myös ne molemmat ääripäät, eikä ilman testiä  voi selvittää kuuluuko itse jompaan kumpaan niistä.


Maksimisykkeestähän lasketaan usein erilaisia tehoalueita, ja esim. sykeohjatussa spinningissä olisi hyvä tietää se oma maksimisyke tarkalleen, eikä kaavan mukaan laskettuna, jolloin tehot saadaan oikeasti kohdalleen. Väärällä maksimilla lasketun tehoalueen mukaan voit treenata joko aivan liian kovaa tai liian kevyesti, jolloin seurauksina voi olla tuloksettomuutta tai ylirasitusta.


Mutta sitten niihin mun sykkeisiini, jotka täällä välillä ovatkin tulleet esille. Itsehän tulin tietoiseksi syketasoista ja tehoalueista vasta, kun noin kolmisen vuotta sitten ostin ensimmäisen sykemittarini, ja treeni oli alkanut muuttua tavoitteellisemmaksi. Sillon aloin ihmettelemään, miten mun lukemat oli mittarissa paljon korkeampia kuin muiden treenikavereiden. Tietenkin, tietämätön ihminen, ajattelee että nyt se kertoo jostain sydänsairaudesta sun muusta ja varasin sitten varmuudenvuoksi ajan urheilulääkärille. Tällä kyseisellä reissulla itseasiassa ainoastaan juteltiin lääkärin kanssa, ja hän kertoi Gaussin käyrälle jakaantumisesta ja siitä, miten syketasot vaihtelee ihmisillä ihan hurjasti, tietysti myös ikä ja kaikki muut syyt huomioon ottaen (olenhan useimpia treenikavereitani 10-30 vuotta nuorempi :D). Tällä reissulla sainkin jo mielenrauhaa.


Toisen kerran lähdin käymään kardiologilla rytmihäiriöiden takia. Samalla testattiin verenpaineet, ekg:t sun muut, ja juteltiin myös tosta sykkeestä. Edelleen, kaikkien testien jälkeenkin todettiin se aivan normaaliksi  mulle. Ja jos joku nyt näitä mun syketasojani ei ole aikaisemmin kuullut, niin leposyke heittelee 80-100 välissä. Rasituksessa kovin lukema jota olen saanut mittariin on 216. Keskisykketkin mulla on siis korkeammat kuin ns. "normaalin" kaavan mukaan. Mutta koska tiedän, että nämä on mulle normaaleja ja mitään terveysvaaraa tästä sykkeestä ei mulle ole, voin treenailla täysillä myös vastaisuudessa.


Lukekaa siis uusimman FITin juttu aiheesta, ja testatkaa omat maksiminne! Ja ehdottomasti suosittelen myös käväisemään joko kardiologilla tai urheilulääkärillä juttelemassa jos noista mitään kysyttävää on. Vaikka aika vähän sykemittaria treeneissäni käytänkin, on se esimerkiksi salilla hyvä palautumismittari, ja lenkillä tehomittari.
Combatin tehoja ;)

7 kommenttia:

  1. Mulla on myös aina korkeammat sykkeet kuin muilla jumppakavereillani. Korkein jumpalla saamani lukema on 205. Olen tätä hieman ihmetellyt, mutta olipas huojentavaa lukea tämä sun postaus! :) Ehkä olen sittenkin normaali, vaikka sykemittarini näyttää samanlaisia lukemia keskisykkeeksi ja maksimisykkeeksi kuin sinullakin tuossa kuvassa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps justiinsa näin! Ja tuosta kirjoituksesta jäi pois vielä se, että tietystikään tämä kuuluisa vanha uskomus siitä, että mitä matalammat sykkeet- sen parempi kunto, ei tosiaankaan pidä paikkaansa! Vaikka mäkin siihen kyllä myönnän joskus uskoneeni.. :D

      Poista
  2. Anonyymi5/23/2013

    Opiskelen fysioterapeutiks ja me ollaan just näitä asioita vähän aikaa sitten käyty läpi. Ei ole tullut sulle mieleen että voisiko johtua kilpirauhasen liikatoiminta? Entä jos sulla on huono peruskunto, jonka takia sun sykkeet pomppaa äkkiä korkealle? Itsellä ns. jumppaohjaajan syndrooma (ohjaan siis myöskin ryhmäliikuntaa), kaikki tunnit ku on kovasykkeisiä ja kävelylenkkejä nin harvoin harrastan, niin tiedän mun peruskuntoni olevan aika huonolla mallilla. Siksi sykkeetkin nousee helposti lähelle maksimiin ja jaksanki sillä n. 175 sykkeellä sykkiä koko tunnit ihan hyvin :D

    Jos kuulostin syyllistävältä niin sori, ei ole tarkoitus olla sitä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitin juuri tuossa tekstissä painottaa sitä, että kaksi kertaa olen käynyt lääkärillä tutkimassa asiaa eikä syy ole sairaudellinen :)
      Toki mullakin on varmasti tuota jumppaohjaajan syndroomaa, ja se voi vaikuttaa. Ei kauhean usein tule pk kävelyjä esim harrastettua. Mutta toisaalta, koska lääkärin mukaan tästä sykkeestä ei mitään haittaakaan ole (koska ylikuntoa ei ole esiintynyt) niin annan mennä nyt vielä kun jaksan täpöllä jumpata :)

      Poista
  3. Anonyymi5/25/2013

    tykkään tosi paljon sun blogista! itekkin käyn päivittäin les mills tunneilla, onko mielestäsi ihan hyvä treenivauhti että päivittäin 2 ryhmäliikuntatuntia ja lauantaina lepopäivä?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuva että tykkäät!

      Sopivasta treenitahdista tuntemattomalle on hankala sanoa tietämättä taustoja. Käänny salihenk.kunnan puoleen treenikalenterin suunnittelussa, niin saat varmasti ammattitaitoista apua :) Kuuntelemalla jaksamistasi tunnet myös oikean tahdin.

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika