Slider

ONKO OPISKELIJALLA OIKEUTTA LOMAILLA?

6/09/2019

Kesäkuu alkoi, arki jatkuu. Kun koululaiset siirtyvät kesälomalle todistukset käsissään, korkeakouluopiskelija nappaa edelleen kirjan kainaloon ja istuu lämpimät kesäpäivät kirjastossa lukemassa tenttiin. Jos taas ei suorita kesäopintoja, viettää moni koko kesänsä töissä toimiston loisteputkivalojen alla. Kuinka moni muu opiskelija pystyy samaistumaan?

Myönnän, että haaveilen jo sisimmässäni palkkatyön mukanaan tuomista eduista säännöllisine tuloineen ja lounasetuineen, mutta ennen kaikkea vuosilomineen. Opiskelijalla kun ei oikeastaan ole oikeutta lomailla. Ensin opiskelet koko lukuvuoden täysipäiväisesti ja parhaimmillaan teet vielä siinä ohessa töitä. Sitten kun kesätauko yliopistossa koittaa, lakkaavat opintotuet ja kesäksi on mentävä töihin. Syksyllä sitten taas "pirteänä" takaisin luentosalin penkille. Onko opiskelijalla oikeutta lomailla? Ovatko opiskelijan voimavarat ehtymättömät?


Entistä enemmän puhutaan opiskelijoiden uupumisesta, kasvavista paineista ja stressistä. YTHS:n tekemän tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoista noin 30 % on kokenut psyykkisiä oireita kuten uupumusta, ylirasitusta ja stressiä. Lisäksi neljä prosenttia kärsii ahdistuksesta ja seitsemän prosenttia masennuksesta. (Lähde: YTHS.) Suunta kuulostaa todella huolestuttavalta, eivätkä ainakaan omasta mielestäni mediassa esillä olleet korkeakouluhakujen uudistukset ja niiden myötä tapahtuvat lukio-opiskelun mullistukset ainakaan helpota tilannetta. Samalla korkeakouluopiskelijoiden tukia ei ole korotettu suhteessa yleiseen indeksiin, tukikuukausia rajataan ja opiskelijoita painostetaan valmistumaan yhä nopeammin. Huoli toimeentulosta, mahdollisten säästöjen kerryttämisestä ja opintojen jälkeisestä työllistymisestä uuvuttaa monta opiskelijaa.

Onneksi entistä useampi nuori kuitenkin uskaltaa hakea apua. Kuten YTHS:n tutkimuksessa todetaan, voi olla sekä niin, että mielenterveysongelmien määrän on lisääntynyt, mutta osittain myös niin, että apua haetaan entistä matalammalla kynnyksellä. Myös opiskelija on inhimillinen ihminen, ja jokainen meistä kaipaa joskus pysähtymistä. Niinpä myös opiskelijalla tulisi olla oikeus lomailla. Tämän hyväksyminen on ollut myös minulle tunnollisena persoonana kovin vaikeaa. Kun opintoja on mahdollisuus suorittaa jatkuvasti omassa tahdissaan, tulee helposti olo, että aina tekee liian vähän ja liian hitaasti. Aina voisi tehdä enemmän. Tällöin keskeiseen asemaan astuukin kohtuullisuuden ja itsemyötätunnon opetteleminen. Välillä myös "ihan hyvä" riittää, eikä aina tarvitse olla reipas ja tehokas. On muistettava antaa itselleen aikaa myös palautua ja rentoutua.


Kuten moni teistä tietää, teen pääsääntöisesti töitä opintojeni ohessa koulun lukuvuoden mukaan. Tämä tarkoittaakin sitä, että kesäisin olen täysipäiväisesti opiskelijana ja tarkoituksena olisi suorittaa useampi kurssi. Jossain vaiheessa olisi kuitenkin tarpeen lomailla. Haasteena on itse asettaa itselleen se aika, kun on vain tekemättä mitään. Miten siinä voi onnistua? Pohdin tätä ja mieleeni tuli ainakin muutama vinkki opiskelijan loma-ajan asettamiseen:

- Päätä kumpi tapa sopii sinulle paremmin: lomailu useamman kerran kesän aikana pienissä pätkissä, vai kerralla pitempään. Joillekin toimivat lyhyemmät irtiotot arjesta, kun taas toiset pääsevät irti rutiineista vasta pitemmän lomajakson aikana. Jos elämäntilanne ei salli pitempää lomajaksoa kesän aikana, myös vaikkapa viikko tai pidennetty viikonloppu on lomaa.

- Suunnittele ja käytä kalenteria. Kirjaa ennen kesää realistisesti kesän opintotavoitteet ja kurssit, jotka aiot suorittaa. Merkitse deadlinet ja palautuspäivät. Kirjaa kalenteriin myös selvästi se, mitkä viikot ovat lomailua varten. Kun loma on kirjattu kalenteriin, arvosta sitä merkintänä ja suunnitelmana yhtä paljon kuin muitakin kalenteriin merkitsemiäsi menoja.

- Opiskele myös terassilla tai kahvilassa, jos hyvän ilman missaaminen harmittaa. Myös esimerkiksi Kaisa-kirjaston seiskakerroksessa on rauhallinen terassi, jonne voi siirtyä sisätiloista opiskelemaan.

- Hoida ennen lomaa myös opiskeluun liittyvät pakolliset asiat, kuten seuraavan syksyn läsnäolevaksi ilmoittautuminen.

- Kun loma koittaa, tee kaikkea sellaista mitä et normaalissa arjessasi tekisi. Poistu kotoa, mökkeile, käy kulttuuritapahtumissa ja pyri välttämään opiskelusta puhumista. Tämä onnistuu helpoiten silloin, kun tietää saaneensa kaiken suunnitellun tehdyksi, jonka jälkeen opiskeluun liittyvät asiat voi hyvin jättää odottamaan syksyä. Enempää ei tarvitse tai pidäkään kesällä tehdä.


Omana tavoitteenani onkin tänä kesänä pitää hyvällä omallatunnolla kahden viikon kesäloma. Olen asettanut itselleni realistisen tavoitteen opinnoille kesän ajaksi, jota enempää en aio tehdä. Olen myös kertonut kaikille tutuille suunnitellun kesälomani ajankohdan, jolloin myös pidän siitä paremmin kiinni. Hyvin levänneenä ja rentoutuneena tiedän taas jaksavani sekä opiskella että työskennellä tehokkaammin syksyllä. Muistakaa siis arvostaa vapaa-aikaanne, omaa jaksamistanne ja olkaa itsellenne armollisia. Myös opiskelijalla tulee olla oikeus kesälomaan, oli se sitten lyhyt tai pitempi.


Laura

6 kommenttia:

  1. Just näin! Palautuminen ja muun elämän eläminen on edellytys laadukkaalle opiskelulle.

    Toivottavasti nyt uuden hallituksen myötä ja Li Anderssonin tullessa opetusministeriksi tulisi koulutuspolitiikassa muutosta parempaan suuntaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä! Olin todella iloinen kun kuulin, miten ministerisalkut oli tällä kertaa jaettu. Toivottavasti koulutuspolitiikkaan saataisiin nyt mukaan inhimillisyyttä ja muutosta.

      Poista
  2. Anonyymi6/11/2019

    samaistun! suoraan koulun penkiltä töihin... elokuun lopussa 10 pv lomaa. ei työnantajat ota töihin vain kahdeksi kuukaudeksi... odotan todellakin kunnon pitkää lomaa... täytyy nauttia siitä, mitä on. joka päivä voi tehdä jotain kivaa. tosin siitäkään ei saa ottaa stressiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, tsemppiä ja jaksamista sinulle! Muista nauttia arki-illoista ja myöhään laskevasta auringosta uimarannalla tai jätskikioskilla. Ja suuntaat ajatukset kohti elokuussa koittavaa lomaa!

      On todella epäinhimillistä ja harmittavaa, kuinka monesti kesätyöt ovat juurikin joko koko kesän tai sitten ei mitään – toki työnantajan puolelta on ymmärrettävää palkata ja perehdyttää vain yksi henkilö per kesä, mutta silloin opiskelijan jaksaminen kyllä helposti kärsii. Edes pieni loma kesän aikana voi kuitenkin auttaa palautumista, joten onneksi sinäkin saat pitää tuon 10 päivää lomaa. Ihanaa kesää sinulle ja kiitos kommentistasi! :)

      Poista
  3. Opiskelija6/13/2019

    Hyvä teksti! Minä ja monet opiskelijakaverini tuskailemme juuri tämän kanssa pahimmillaan vuosittain. Jo talvella alkaa ahdistus seuraavasta kesästä ja kesätöiden löytämisestä, jos edellisen kesän työpaikasta - jos sellaista edes sai - ei jatkoa kuulunut. Keväällä on usein aika kaikkensa antanut olo, ja uudessa työpaikassa aloittaminen tuntuu monelle varmasti tosi raskaalta jos ei pysty pitämään hetkeäkään taukoa. Syksyllä ei tunnu kauhean energiseltä aloittaa uutta tiukkaa opiskeluvuotta, ja kierre on valmis.

    Olen itse pohtinut paljon sitä, miksi opiskelijat ovat juuri se ryhmä jonka voimavarojen ei oleteta koskaan loppuvan. Se on toisaalta ymmärrettävää, mutta yksilön kannalta usein kestämätöntä. Olen itse opiskeluvuosinani kohdannut oman jaksamiseni rajallisuuden ja kärsinyt niin pahoista uupumusoireista, että harkitsin sairasloman hakemista. Lopulta en sitä kuitenkaan tehnyt, koska huoli valmistumisen viivästymisestä oli niin kova. Aika ironista.

    Itse olen tällä hetkellä siinä mielessä onnellisessa asemassa, että olen tehnyt lukuvuoden aikana töitä ja saan jatkaa kesän samassa paikassa. Vaikka opiskelun ja työnteon yhdistäminen on paikoitellen todella kuluttavaa, on siinä hyviäkin puolia: minulle on kertynyt myös lomapäiviä, jotka saan käyttää kesällä ja pääsen kesän aikana edes hetkeksi arjesta irti. Kaikilla ei tällaista luksusta ole!

    Tsemppiä sulle Laura opiskeluihin ja myös töihin! Opiskelijaelämä kaikkine kommervenkkeineen vaatii kyllä myös sitä, että tietää, kuinka itse parhaiten palautuu. Tekstissäsi olikin hyviä vinkkejä ja ajatuksia myös tästä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi, joka oli täyttä asiaa. Kokemasi tuntemukset ovat hyvinkin tuttuja ja varsinkin se, kuinka opiskelijana sitä yrittää tasapainoilla sekä työskentelyn, opintojen etenemisen että talouden hallinnan välillä. Myös minä koen olevani siinä mielessä onnellisessa asemassa, että kykenen työskentelemään joustavasti opintojeni ohella kahdessa kivassa työssä, josta sitten säästän kesäksi ja toki myös opiskelen koko kesän. Kuvaamasi tilanne lukuvuoden loppumisesta ja uuteen kesätyöpaikkaan menemisestä on varmasti kuitenkin monille opiskelijoille arkipäivää – rentoudu siinä sitten kesällä ja lähde taas syksyllä energisenä opiskelemaan.

      Ihana kuitenkin kuulla, että kykenet pitämään "ihan oikeita" lomapäiviä kesällä, ne ovatkin opiskelijalle luksusta! Nauti kesästäsi ja tsemppiä myös opintoihin! :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika