Näin uuden vuoden tullen moni joko aloittaa uuden liikuntaharrastuksen tai pyrkii herättelemään henkiin lopahtaneen treeni-innon. Itse kuntosalia 9 vuotta harrastaneena voin sanoa kokeneeni paljon innostuksen hetkiä, mutta paljon myös niitä hetkiä, jolloin itseä on ollut vaikea saada raahatua salille - siitäkin huolimatta, että sisimmässään tietää sen tekevän hyvää sekä kropalle että mielelle. Siksi haluankin tässä postauksessa kertoa teille omakohtaisia vinkkejäni siitä, millaiset asiat auttavat motivoitumaan ja sitoutumaan liikkumiseen.
Kaikki eivät varmastikaan toimi kaikilla, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla sopisiko joku näistä motivoimaan juuri sinua. Jos teillä herää mieleen vinkkejä jotka eivät tulleet tässä postauksessa esiin, laittakaa ihmeessä niitä kommenttiboksin puolelle. Pitemmittä puheitta, mennään vinkkien pariin!
KOKEILE ROHKEASTI UUSIA LAJEJAKaikki eivät varmastikaan toimi kaikilla, mutta kannattaa ehdottomasti kokeilla sopisiko joku näistä motivoimaan juuri sinua. Jos teillä herää mieleen vinkkejä jotka eivät tulleet tässä postauksessa esiin, laittakaa ihmeessä niitä kommenttiboksin puolelle. Pitemmittä puheitta, mennään vinkkien pariin!
Jos et koskaan kokeile, et tiedä! On monia lajeja, joista ennakkoluulot tai pelko saavat vallan, eikä tule mentyä ja kokeiltua. Itse esimerkiksi aikanaan pelkäsin mennä ensimmäisiä kertoja BodyPumpiin, sillä en tiennyt omia painojani tai mitä kaikkea tunnilla tarvitaan - ihan turhaan. Myönnä reippaasti olevasi ensimmäistä kertaa, saat apua ja ohjeistusta ja mikä parasta, saatat löytää itsellesi uuden lempilajin. Mikään ei motivoi paremmin kuin uusi innostus siitä, että hei, mähän osaan!
HANKI ITSELLESI TREENIKAVERI
Yhdessä kaikki on mukavampaa, samoin treenaaminen ja siitä ajatusten vaihtaminen. Yksi parhaita keinoja oman treenimotivaationi ylläpitämiseen onkin ollut kavereiden kanssa treenaaminen, jolloin tulee sovittua säännölliset treeniajat ja niistä on myös vaikeampi luistaa, koska "ei vaan huvita". Nyt kun muutin Helsinkiin, jäivät valitettavasti vanhat treenikaverit toiselle salille, mutta onnekseni poikaystävä otti myös salikortin Esport Bristoliin. Nyt vaikka treenailisimmekin eri asioita, voimme aina mennä ja tulla salilta yhdessä sekä samalla vaihtaa ajatuksia treenistä.
TEE SÄÄNNÖLLISESTI - MITTAA KEHITYSTÄ
Jos ja kun saat itsesi alkuun liikkeelle, on treenien jatkuvuuden kannalta (ensimmäisten viikkojen jälkeen) parasta, jos pystyt noudattamaan säännöllistä treeniohjelmaa. Hyvän olon lisäksi motivaation kohottamisessa voi toimia kehityksen mittaaminen eri tavoin. Aerobisen kunnon kohdalla voit vaikka juosta tasaisin väliajoin cooperin testin, kuntosalilla merkitä ylös painojasi ja toistomääriäsi. Liikkuvuudessa kiinnitä huomiota vaikkapa haastaviin asanoihin ja merkitse ylös, kun huomaat hallitsevasi taas yhden uuden! Kehityksen näkeminen konkreettisesti on ainakin itselläni yksi suurimmista motivaatiota ylläpitävistä tekijöistä hyvän olon lisäksi.
MUSIIKISTA VOIMAA
Kuntosali tai lenkkeily voivat olla aikamoista puurtamista ja pitkästyttävääkin ilman musiikkia. Kun pistät kuulokkeet korville ja taustalle soimaan tsemppibiisien listan, fiilis muuttuu ainakin allekirjoittaneella täysin! Lenkille kannattaa testata myös Spotifyn automaattisia listoja, jotka asettavat musiikin juoksutahtisi mukaiseksi. Erityisesti kuntosalilla kannattaa suosia bluetooth-kuulokkeita, jolloin kuulokkeiden piuhat eivät sotkeennu käsipainoihin ja laitteisiin. Itse olen käyttänyt jo viimeiset vuodet Plantronicsin BackBeat FIT-kuulokkeita, joista sainkin nyt testiin* myös uudemman (Boost Edition) version. Nämä kuulokkeet ovat korvaan muotoillut, hien- ja vedenkestävät. Erityiskiitos BackBeateissa kuuluu mielestäni sille, miten bassoäänet korostuvat verrattuna moniin muihin nappikuulokkeisiin. Lisäksi akunkesto on varsin hyvä, 8 tuntia yhdellä latauksella.
Kuulokkeiden mukana tuli latauspussi, jolla kuulokkeet voi ladata myös menossa |
+ OHJATTU VALMENNUS TREENIN TUKENA
Jos tuntuu, ettei treenikavereita löydy ja yksin treenaamisesta on vaikea saada nousujohteista, voi erilaisista ohjatuista valmennuksista olla apua varsinkin alkuvaiheessa. Itse olen kokeillut sekä verkkovalmennusta, henkilökohtaista valmennusta että valmiita treeniohjelmia. Näistä kaikkein kallein vaihtoehto on varmasti PT-valmennus, joka on toisaalta varsinkin aloittelijalle todella kattava katsaus sekä kuntokartoitukseen että ravinto-ohjaukseen. Jos kuitenkin haluaa peruskuntoilijana vain hieman motivaatiota ja kehitystä omaan treeniin, voivat valmiit kunto-ohjelmat ja valmennukset olla edullisempi keino. Itse pääsenkin nyt Plantronicsin* uusien kuulokkeitten myötä tutustumaan pakettiin kuuluvaan PEAR Audio Coach-valmennukseen, josta kerrotaan seuraavasti:
"PEAR Sports ohjaa kuntoilijaa jokaisella askelella innovatiivisen ja intuitiivisen teknologiansa avulla. Maailman parhaisiin kuuluvien urheilijoiden ja fitness-ammattilaisten vuorovaikutteiset ääniohjelmat ja personoidut kuntoilusuunnitelmat sisältävät yli 500 erilaista ohjelmaa juoksuun, pyöräilyyn ja voimaharjoitteluun. Biopalautetta ja dataa yhdistävä PEARin ohjelmisto auttaa käyttäjiä treenaamaan fiksummin, säilyttämään motivaation ja jakamaan menestykset. PEAR auttaa tavallista kuntoilijaa saavuttamaan parempia tuloksia nopeammin. "
Oma henkilökohtainen valmentaja suoraan korvassa kuulokkeiden kautta? Kuulostaa aika lupaavalta! En ole tällaista valmennusta aikaisemmin siis testannut, vaan olen ollut mukana ihan perinteisessä verkkovalmennuksessa, jossa sain itselleni kuntosaliohjelmat ja ruokavalion. Mielenkiinnolla testaankin nyt tätä sovellusta ja katson, motivoiko se minua esimerkiksi lenkkeilemään tehokkaammin ja säännöllisemmin! Jos haluatte, voisin vielä myöhemmin kirjoitella kokeilujen jälkeen tarkempia ajatuksia Audio Coachista tänne.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti