Slider

MILLAISTA ON SOSIAALITYÖN OPISKELU YLIOPISTOSSA ?

1/29/2018


Näin korkeakouluhakujen kynnyksellä opiskeluun liittyvistä postauksistani on aina tykätty (ja klikattu), joten ajattelinkin jatkaa kertomalla hieman tarkemmin tämänhetkisistä opinnoistani. Myöskään googlettamalla ei löytynyt juuri ollenkaan kokemuksia sosiaalityön opiskelusta tai opiskelujen rakenteesta, joten toivottavasti tästä postauksesta on mahdollisesti sivuainettaan harkitseville tai alalle hakeutuville apua!

Tehdään heti alkuun siis selväksi, että opiskelen tällä hetkellä sosiaalityötä sivuaineenani Jyväskylän yliopiston avoimessa yliopistossa, pääaineenani aikuiskasvatustiede. Kanditutkinnon jälkeen aloin pohtia ammatillisia tavoitteitani, ja kaipasin uutta näkökulmaa kaupallisten opintojen rinnalle. Löysin sosiaalityön, joka kuuluu osaksi yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitosta meillä Jyväskylän yliopistossa. Valitsin itse kuitenkin opiskella opinnot avoimessa ja maksaa opinnoista, sillä tämä mahdollistaa etäopiskelun Helsingistä käsin. Osaankin vastata erityisesti kokemuksiin sosiaalityön opiskelusta sivuaineopiskelijana ja voi olla, että pääaineopiskelu poikkeaa näistä opinnoista.
Lyhyesti tiivistäen sosiaalityö on yliopistollinen pääaine, joka keskittyy tutkimaan yhteiskunnallisia ilmiöitä tieteellisen tiedon näkökulmasta. Opinnoissa painottuvat muun muassa sosiaalilainsäädäntö, sosiaaliturva- ja palvelujärjestelmät, sosiaaliset ongelmat sekä sosiaalityön tieteelliset ja tutkimukselliset näkökulmat. Jyväskylän yliopistossa sosiaalityön perusopinnot ovat osana yhteiskuntatieteiden .ja filosofian yleisiä perusopintoja, jolloin opinnoissa näkyy vahvasti myös filosofinen perspektiivi. Perusopintojen kursseilla muun muassa johdatetaan sosiaalityön ammatilliseen kenttään ja perusteisiin, pohditaan argumentaatiota sekä tieteellistä kommunikaatiota, opiskellaan yhteiskuntateorioita, poliittisia instituutioita ja suomalaisen yhteiskunnan historian pääpiirteitä. Lisäksi jo perusopintoihin kuuluu lyhyt harjoittelujakso sosiaalityöntekijän ohjauksessa.

Sosiaalityön aineopinnot pureutuvat perusopintoja tarkemmin itse sosiaalityön ammatilliseen ja tutkimukselliseen kenttään. Aineopinnoissa opiskellaan muun muassa sosiaalihuoltoa ja sosiaalipalveluja, sosiaalityön työmenetelmiä, oikeudellisia perusteita sekä laadullisia ja määrällisiä tutkimusmenetelmiä. Aineopintoihin sisältyy lisäksi pidempi 2 kuukauden harjoittelujakso sosiaalityön kentällä. Jos sosiaalityön aineopintoja ei tee sivuaineena toiseen tutkintoon, kuuluu aineopintoihin lisäksi seminaarityöskentely ja oman tutkielman teko. 

Avoimessa yliopistossa sosiaalityön opiskelu on varsin tiivistä verrattuna esimerkiksi kauppiksen opintoihin. Lähes jokaisella perusopintojen jaksolla on pienryhmätyöskentelyä, ja vain pieni osa pisteistä tulee luennoista sekä luentopäiväkirjasta. Pienryhmissä pohditaan mm. sosiaalitieteellisten ongelmien eettisiä taustoja, tieteellisen kirjoittamisen ja argumentaation periaatteita sekä ihan sitä, millaisista taustoista kukin opiskelija tulee ja millaisia kenenkin suunnitelmat ammatillisesti ovat tulevaisuudessa. Itse koen saavani tällaisesta opiskelusta paljon enemmän kuin pelkästään siitä, että luen kasan kirjoja ja kirjoitan 25 sivun esseen. Jos siis harkitset avoimen yliopiston sosiaalityön opintoja, kannattaa varautua siihen, ettei opiskelu ole täysin itsenäistä puurtamista.
Sitten ehkä siihen yleisimpään kysymykseen, eli saanko toimia perus- ja aineopintojen jälkeen sosiaalityöntekijänä? Vastaus on ei. Sosiaalityöntekijän pätevyys on laissa säädetty, ja sosiaalityöntekijänä saa toimia ainoastaan sellainen henkilö, jolla on suoritettuna yliopistolliset opinnot sosiaalityössä (perusopinnot, aineopinnot, syventävät opinnot). Toisin sanoen, sinun tulee tehdä maisterin tutkinto pääaineenasi sosiaalityö, jotta saat ammatillisen pätevyyden. Tämä koskee myös sosionomi (AMK) opiskelijoita, eli myöskään he eivät saa valmistuttuaan toimia sosiaalityöntekijänä.

Maisterin tutkintoa voi kuitenkin hakeutua suorittamaan myös muutoin kuin korkeakoulujen yhteishaussa. Yhteiskuntatieteiden/valtiotieteiden maisterintutkintoon pääaineena sosiaalityö voi hakeutua opiskelemaan alemman korkeakoulututkinnon pohjalta ainakin Jyväskylän ja Helsingin yliopistoihin. Tällöin tosin oletetaan, että olet suorittanut alemman tutkintosi osana tai sen päälle sosiaalityön yliopistolliset perus- ja aineopinnot, ja tätä vaaditaan kaikilta hakijoilta. Tästä syystä luen itsekin tällä hetkellä perus ja aineopintoja oman tutkintoni päälle, sillä muuten en ole hakukelpoinen maisteriohjelmaan. Maisteritutkinnon kiintiö sosiaalityölle on kuitenkin pieni, Helsingissä noin 15 opiskelijaa vuosittain ja Jyväskylässä muistaakseni noin 25. 

Vaikkei haaveena olisikaan sosiaalityöntekijän pätevyys, antavat opinnot silti todella laajan näkökulman yhteiskunnalliseen keskusteluun, suomalaisen sosiaaliturvan historiaan sekä sosiaalisten ongelmien rakenteisiin. Olen itse kokenut sosiaalityön opiskelun todella avartavana ja yleissivistävänä, vaikken koskaan maisterintutkintoa pääsisikään suorittamaan. Suosittelen siis ehdottomasti kaikille, joita tämä aihepiiri kiinnostaa, harkitsemaan sosiaalityötä esimerkiksi pitkäksi sivuaineeksi toisen tutkinnon oheen. Kannattaa myös muistaa, että näin kasvatustieteilijänä suoritettuaan perus- ja aineopinnot sosiaalityössä saa pätevyyden toimia esimerkiksi koulukuraattorina.

Toivottavasti tämä postaus avasi edes vähän teille sitä, mitä sosiaalityön opiskelu yliopistossa on. Jos heräsi aiheeseen liittyviä kysymyksiä, yritän vastata niihin parhaani mukaan kommenttiboksissa!

Follow with Bloglovin'
Snapchat @lauraannikah
Instagram @lauraannika

6 kommenttia:

  1. Olips kiva lukea kerrankin sosiaalityön opiskelusta. Itse olen jo muutama vuosi sitten valmistunut maisteriksi sosiaalipolitiikasta, mutta työskentelin 1,5 vuotta sen jälkeen aikuissosiaalityöntekijänä. Enää en uuden ammattihenkilölain vuoksi voi toimia edes sosiaalityöntekijän viransijaisena, joten jouduin vaihtamaan muihin hommiin. Harmittaa, että pätevyys on niin vaikea saada, vaikka kokemusta on ja tutkinto tosi läheiseltä alalta. Toki ihan ymmärrettävää! Itselläni kävi onneksi tuuri ja sain opinto-oikeuden sosiaalityön laajoihin sivuaineopintoihin, jota kautta voin saada pätevyyden. Nyt pitäisi enää löytää jostain aikaa opintojen tekemiseen ja saada jotenkin sumplittua opinnot ja kokoaikatyö kalenteriin (tuntuu mahdottomalta..). Tsemppiä sulle opintoihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla kommentteja saman alan opiskelijoilta! On toki ymmärrettävää, että pätevyydestä ollaan tarkkoja, mutta toisaalta aktiivisena ja innokkaana alan opiskelijana harmittaa tietoisuus siitä, etten mahdollisesti koskaan pääse sisään maisterivaiheeseen suuren hakijamäärän ja parinkymmenen aloituspaikan takia :/ Meillä myös opettajat ovat sanoneet suoraan aloituskiintiöiden olevan suurin syy alan pätevien työntekijöiden pulaan. Mutta varmasti opinnot antavat paljon myös pelkkänä sivuaineena! Saako kysyä, että millä alalla olet ollut sosiaalipolitiikan kautta työskentelemässä? Myös se kuulostaa mielenkiintoiselta sivuaineelta.

      Kiiitos tsempeistä ja sitä samaa myös sinne! :)

      Poista
    2. Mä olen oman alan hommissa ollut ensin yliopistolla tutkimusavustajana, sitten siirryin tuonne sosiaalitoimeen aikuissosiaalityöhön ja nykyään olen TE-toimistossa tuetun työllistämisen palveluissa/typ-palvelussa asiantuntijana. Tämä nykyinen työ on joskus melko lähellä sosiaalityötä, kun tehdään asiakastyötä vaikeasti työllistyvien kanssa. Tässä tosin saa katsella tilannetta pääsääntöisesti vaan työllistämisen näkökulmasta. Mun gradu käsitteli työttömyyttä (vaikeasti työllistyvät) ja myös tuo tutkimus, jossa olin avustajana, käsitteli samaa aihepiiriä, joten koen olevani omalla alallani nyt :) Haaveena olisi kuitenkin sosiaalityöntekijän työ esim. just TYP-palvelussa.

      Poista
    3. Kuulostaapa mielenkiintoiselta! En ole itse koskaan ajatellutkaan TE-toimistoa mahdollisena työllistäjänäni, mutta toisaalta kasvatustieteen tutkinto ja sosiaalityön opinnot antaisivat varmasti valmiuksia myös sinne. Näin sitä vaan oppii uutta myös teidän lukijoiden kautta! :)

      Poista
  2. Anonyymi6/12/2018

    Moi.
    Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Löysinkin blogisi juuri googlettelemalla kokemuksia sosiaalityön opiskelusta.
    Kiinnostaisi tietää, oletko siis hakemassa sostyön maisteriohjelmaan - pahoittelut jos mainitsit sen jo, mutta puusilmänä en sitä huomannut. :) Ja jos/kun haet, haetko myös muihin kaupunkeihin kuin Jyväskylään ja Helsinkiin?

    Kiinnostaisi myös tietää, olitko kasvatustieteen opiskeluja aloittaessasi jo kiinnostunut sosiaalityöstä, vai heräsikö kiinnostus myöhemmin? Jos voisit valita nyt, olisitko hakenut kasvatustieteisiin vai sosiaalityöhön kun aloitit opintojani? Itseäni kiinnostavat molemmat alat, kasvatustieteistä nimenomaan aikuiskasvatustiede.

    Hyvää kesää! :)

    VastaaPoista
  3. Anonyymi1/07/2020

    Hei!
    Tuleeko sossun opinnoissa paljon esiintymistä? Mua niin kiinnostaa tää ala mut pelkään tosi paljon esiintymistä, tuntuu että se pilaa mun mahollisuudet päästä unelma-alalle.

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika