Slider

KOKEMUKSIA KARELIA-PARKETISTA

11/21/2021

 * Kaupallisessa yhteistyössä Kährs Oy / Karelia-parketti


Ollaan asuttu täällä uudessa kodissa pian puoli vuotta - niin nopeasti aika menee! Kesä-heinäkuun yli kolmenkymmenen asteen helteessä revittiin vanhaa parkettia irti ja kannettiin uutta sisään ilman hissiä. Siinä tiesi kyllä tehneensä. Lopputulos oli kuitenkin jotain sellaista, jonka vuoksi kannatti nähdä vaivaa. Mietittiin alkuun vanhan parketin hiomista ja lakkaamista, mutta koska kyseessä oli jo 40 vuotta vanha parketti (ja kolmisauvainen sellainen), päädyttiin vaihtamaan samalla vaivalla koko parketti meille kunnolla mieluiseen. Tuota ratkaisua ei kyllä ole kaduttu, sillä kaunis, itse valittu parketti muutti koko asunnon ilmeen raikkaammaksi ja meidän tyylimme mukaiseksi.


Pohdittiin remontin alla monia erilaisia parkettivaihtoehtoja, joista eniten punnittiin perinteisen mosaiikkiparketin ja yksisauvaisen saarnin välillä. Lopulta saarniparketti voitti monenkin asian suhteen - mm. asennuksen helppous sekä eleetön ja ajaton sävy esimerkkeinä mainitakseni. Koko lattiaremontti oli tehty noin viikossa, sillä parketin helpon uivan lukkoponttiasennuksen ansiosta uuden parketin paikalleen asettaminen oli varsin simppeliä hommaa hyvien ohjeiden kera. Eniten lihasvoimaa ja hermoja vaati vanhan parketin purku ja kantaminen alas asunnosta. Vinkkejä lukkoponttiparketin asentamiseen ja kokemuksia meidän lattiaremontin ajalta löydät vielä tarkemmin tästä postauksesta.




Ajattelin tulla vielä näin puolen vuoden jälkeen kertomaan omia kokemuksiani ja ajatuksiani valitsemastamme Karelian Saarni Kartano 138 Select Vanilla Matt -parketista. Nyt, kun kyseisen parketin kanssa ollaan asuttu ja eletty jonkin aikaa, ollaan ehditty huomata sekä sen hyvät että huonot puolet. Kuten jo yllä totesin, ei valinta ole kaduttanut kertaakaan päätöksenteon ja lattian asentamisen jälkeen. Lattiamateriaalin valinta voi nimittäin tuntua pelottavalta, sillä kyseessä on usein varsin iso rahallinen panostus, mutta mallipaloilla ei koskaan kykene hahmottamaan ihan kunnolla lopullista kokonaisuutta.


Tässä yhteydessä haluankin vinkata Kährsin nerokkaasta Floor Planner -ohjelmasta, jonka avulla on mahdollista testata erilaisia lattiavaihtoehtoja isommassa pinnassa. Ohjelma on tekoälyyn perustuva työkalu, joka visualisoi erittäin todentuntuisesti, miltä erilaiset lattiat näyttävät erilaisissa huonetiloissa. Ohjelmaan voi ladata oman kuvan ja kokeilla erilaisia lattiavaihtoehtoja. Ohjelmassa on myös valmiita kuvia, joiden avulla voi visualisoida lattian vaikutusta huoneen tunnelmaan. Nerokkaan ohjelmasta tekee myös se, että sen avulla voit testata etukäteen, miten lattian asennussuunta vaikuttaa tilan ilmeeseen.


Ero edelliseen vuokrakodin laminaattilattiaan on ollut huikea. Liukkaan ja kiiltävän, muovisen lattian tilalle on saatu aitoa, lämmintä puuta. Vaikka lattia on väriltään todella vaalea ja täten valoisuutta tilaan tuova, ei se kuitenkaan tunnu millään tavalla kylmältä. Meidän värimaailmaamme vaalea saarni sopikin täydellisesti, sillä se tuo kompaktiin kotiin lisää tilan tuntua. Mattapinta on se asia, josta kuitenkin pidän lattiassa kaikkein eniten. Heijastamaton ja hieman karheakin pinta tuntuu todella hyvältä jalkojen alla - myös meidän pieni kaniasukas kiittää tästä ominaisuudesta, sillä tassut eivät luistele pinnalla niin pahasti. Ainut "miinus", joka toki tiedotettiin jo tätä parkettia hankkiessa on se, että vaalealla pinnalla kaikki lika ja pöly näkyy todella helposti. Meillä parketin puhtaanapitoon on kuitenkin riittänyt satunnainen moppaus nihkeällä liinalla sekä imurointi muutaman päivän välein. Yksittäiset, isommat tahrat olen putsannut kostealla sienellä kevyesti hangaten.




Kokonaisuudessaan täytyykin vielä todeta, että tämä Karelian parkettivalinta meni meidän osaltamme aivan nappiin. Sävy on täydellinen, yksisauvainen parketti rauhallinen ja mattapinta tuntuu todella kivalta jalan alla. Koko lattiaremontin ajan olemme saaneet Kährsin* puolelta todella asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua niin lattian valinnasta toimitukseen ja asennukseen. Kannustaisinkin kaikkia lattiaremonttia harkitsevia olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä alan asiantuntijoihin, sillä heillä on suuri tietämys ja osaaminen lattiamateriaaleista sekä niihin liittyvistä ratkaisuista. Isoa pintaa harkittaessa voi olla hyvä saada asiantuntijalta uutta näkökulmaa toteutukseen, ja myös showroomilla käynti sekä erilaisten vaihtoehtojen mallaaminen livenä ehdottomasti kannattaa (tässä postauksessa lisää siitä, kun itse kävin Kährsin showroomilla katsomassa eri vaihtoehtoja). Myös yllä mainitsemaani Floor Planneria kannattaa käyttää hyödyksi ideointivaiheessa.


Aito ja laadukas puulattia on ehdottomasti sijoitus, joka kestää aikaa ja kulutusta. Edellinen parketti oli palvellut tässä asunnossa 40 vuoden ajan ja uskon, että myös tämä parketti tulee kestämään aikaa. Tarvittaessa se on myös mahdollista hioa ja lakata, jolloin lattia saa taas uuden, raikkaamman ilmeen. Mikäli teillä herää kysymyksiä Karelian lattioihin tai tekemäämme lattiaremonttiin liittyen, vastaan oikein mielelläni. Kehottaisin myös olemaan matalalla kynnyksellä yhteydessä alan ammattilaisiin, jotka osaavat varmasti vastata kaikkiin kysymyksiin.


Laura

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika