Slider

PUHUTAAN RAHASTA: MISSÄ PIHISTÄN, MIHIN PANOSTAN ?

4/09/2019

* sisältää affiliate-linkkejä
Rahasta on viimeaikoina ollut todella paljon puhetta blogeissa, jonka lisäksi useat tubettajat ovat tehneet erillisiä videoita rahasta sekä tuloista. Myös minulta toivottiin aikaisemmin postausta aiheeseen liittyen. Olen linjannut, että jätän pääsääntöisesti blogistani ulkopuolelle muun muassa perheeni ja muut läheiset sekä rahaan liittyvät aiheet. Siitä huolimatta ajattelin kuitenkin, että voisin lähestyä raha-aihetta tällaisella missä pihistän, mihin panostan -tyyppisellä lähestymiskulmalla. Ehkä sellainen voisi kiinnostaa teitä näin opiskelijan näkökulmasta.
MISSÄ PIHISTÄN ? Ensimmäisenä täytyy sanoa kosmetiikka. Tämä tulee oikeastaan ihan jo siitä, että somen kautta saan paljon tuotteita pr-toimistoilta ja yrityksiltä suoraan testattavaksi. Joskus saatan myös itse ehdottaa tuoteyhteistyötä firmalle, jonka tuotteita ostaisin muutenkin. Pyrin tekemään yhteistyötä ainoastaan sellaisten yritysten kanssa, joiden tuotteista tiedän pitäväni ja jotka tulevat aina oikeasti käyttöön. Tämä hyödyttää mielestäni sekä teitä seuraajia (saatte aitoja, rehellisiä mielipiteitä) sekä minua, sillä säästän meikeissä, ihonhoidossa ja esimerkiksi tuoksuissa tällöin pitkän pennin. Meikkiostokseni koostuvatkin lähinnä tietyistä "tylsistä" tuotteista, kuten loppuun kuluneesta meikkivoiteesta tai puuterista, jotka nekin hankin yleensä markettikosmetiikkana.

Kosmetiikan lisäksi voisin sanoa itseäni kunnon ruokakauppapihistelijäksi. Poikaystävän mielestä tämä toimintani menee jopa harrastuksen puolelle... Myönnän, rakastan tarjouksia. Lukaisen joka viikko netistä parhaat Cittarin ja Lidlin tarjoukset läpi, jonka jälkeen napsin edulliset tuotteet mukaani eri kaupoista. Sen lisäksi hyödynnän hävikkiruokapalvelu MatSmartia*, josta tilaan erityisesti kuivatavaraa kuten kahvia, pähkinöitä, linssejä ja hieman valikoimasta riippuen esimerkiksi kasvimaitoja. Monesti saatan tehdä ensin ison tilauksen MatSmartilta, jonka jälkeen vasta täydennän hävikkiboksia ruokakaupasta ostetuilla tuotteilla.

Ruokaan menee meillä itseasiassa todella vähän rahaa, sillä osaan keskittää ostokset oikein eri kauppoihin - läheisestä ostoskeskuksestamme kun löytyvät kaikki kolme isoa kauppaa vierekkäin, joten tarjousten hyödyntäminen on vaivatonta. Kaupassa panostan myös satokausituotteisiin ja isompiin pakkauksiin, josta sitten pakastamme osan. Lisäksi hyödynnämme todella paljon Unicafen 2,60 e lounaita, nyt kun se vielä opiskelijakortilla on mahdollista. Muuten syömme ulkona harvoin, ehkä noin kerran viikossa ja silloinkin lounasaikaan.

PS. MatSmartilla* on tällä viikolla käynnissä kampanja, jossa koodilla SUPERWEEKFI saat hävikkiruokatilauksesi loppusummasta vielä 10% lisäalennuksen. Ajattelin itsekin tehdä huhtikuun tilaukseni tällä koodilla.
MIHIN PANOSTAN ? Minusta on kuluneen vuoden aikana tullut todella kitsas shoppailija. Tässä päällimmäisenä on painanut ahdistus tavaran määrästä ja siitä, mitä jatkuva kuluttaminen tekee ympäristöllemme. Olenkin pyrkinyt muokkaamaan kulutustottumuksiani kohti laatutietoisempaa kuluttamista, jossa ostan vähän, mutta laatua. Aina laatu ei kuitenkaan katso hintaa, koska kallis merkkivaatekin voi olla täyttä keinokuitua tai edullinen paita luomupuuvillaa. Monesti laatu ja eettisyys maksaa kuitenkin hieman enemmän. Viimeisimpiä vaate- ja asusteostoksiani ovat olleet Marimekon puuvillainen tasaraitapaita ja R/H:n Tornado-reppu. Pyrinkin myös katsomaan valmistusmaata: esimerkiksi edellämainitut Marimekon paidat ommellaan EU:ssa (Portugali), R/H:n kankaat tuotetaan Suomessa ja ommellaan Virossa.

Käytän rahaa myös itsestäni huolehtimiseen. Pyrin käymään esimerkiksi kuukausittain hieronnassa, jonka lisäksi maksan paikkakuntamme kalleinta kuntosalijäsenyyttä. Nämä ovat kuitenkin sellaisia satsauksia itseen ja omaan hyvinvointiin, joista en ole valmis luopumaan - tingin mieluummin jostain muusta. Kuntosalilla käyn 4-5 kertaan viikossa, joten mielestäni tilojen, ryhmäliikuntatuntien ja palvelujen laatu on todella tärkeää viihtyvyyden kannalta. Näiden säännöllisten menojen lisäksi saatan ostaa esimerkiksi hotelliyön hyvästä hotellista tai keikkalippuja, joilla saa pientä luksusta arjen keskelle. Koen investoimisen kokemuksiin ja aineettomiin asioihin kannattavammaksi sekä oman hyvinvoinnin että ympäristön kannalta.

Heräsikö teillä ajatuksia liittyen siihen, mihin erityisesti panostatte ja missä taas pihistelette? Entä laitatteko rahaa mieluummin aineellisiin vai aineettomiin asioihin?


2 kommenttia:

  1. Oma kuluttaminen on myös suuntautunut viime vuosina yhä enemmän tavarasta kokemuksiin ja tekemiseen. Meillä on poikaystäväni kanssa molemmilla museokortit, ja näyttelyissä kiertely on meille yhteinen harrastus, Käyn myös säännöllisesti hieronnassa ja matkustelemaan poikaystäväni kanssa (vaikka tiedostammekin esim lentomatkailun kuormituksen ympäristölle) vuosittain kaupunkilomilla :)

    Ida
    https://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Museokortti on kyllä sellainen juttu, mikä myös meidän on pitänyt pitkään hankkia! Ehkä tänä kesänä lähdetäänkin kiertämään Espoon ja Helsingin museoita läpi. :)

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika