Pahoittelut tahattomasta postaustauosta! Muutto on kestänyt nyt viikon, sillä päivät on oltu töissä ja päästy tekemään asunnolla hommia vain iltaisin. Lisäksi on tullut tehtyä 'muutama' reissu Ikeaan ja rautakauppaan. Nyt asunnolla alkaa kuitenkin olla jo huonekalut paikoillaan ja pääsenkin purkamaan pientä irtotavaraa. Vielä en esittele teille uutta kotiamme, mutta tässä postauksessa ajattelin hieman kertoa vinkkejä ja meidän ratkaisujamme siihen, miten yksiöstä voi tehdä toimivan kodin kahdelle.
Meidän uusi kotimme on siis 35 neliön yksiö Punavuoressa. Yksiön pohja on yksi ensimmäisiä asioita, joita kannattaa pohtia etsiessä yksiötä kahdelle. Tärkeitä seikkoja ovat muun muassa se, miten erottaa makuutila ja ruokailutila sekä se, onko asunnossa säilytystilaa tai seinätilaa kahden ihmisen kaapeille/laatikostoille. Meidän kämpässämme tämä toteutuu isolla, yli 2 metriä leveällä alkovisyvennyksellä, jonne makuutilan saa piilotettua. Pieneen tilaan avoimuutta tuo avokeittiö, eli meillä ei ole erillistä keittokomeroa. Keittiö on lisäksi eri päädyssä asuntoa kuin alkovi, joka myös erottaa makuu- ja ruokailutilaa hieman enemmän toisistaan.
Säilytystilaongelman ratkaisimme Ikean Malm-laatikostoilla, joissa olen tottunut aiemminkin säilyttämään vaatteitani pystyviikattuina. Asunnossa oli kiinteänä yksi kaappi sekä eteiskaapit, joten jaoimme tilan niin, että poikaystävä sai koko kaapin ja minulle jäivät lipastot. Eteisen kaappeihin sen sijaan mahtuu juuri sopivasti kaikki ulkovaatteet, kengät, urheiluvälineet sekä siivoustarvikkeet. Pienessä kaupunkiasunnossa on mielestäni se hyvä puoli, että tavaroita on pakkokin karsia - on mietittävä, mitä oikeasti tarvitaan ja mikä on turhaa. Tällöin kaikki tarvittava löytyy helposti ja elämäkin on säilytysratkaisujen suhteen enemmän järjestyksessä.
Makuutilan ongelmat yksiössä on helposti ratkaistavissa kahden ihmisen parvella. Meillä oli edellisessäkin yksiössä käytössä Ikean 140cm leveä parvi, joka meni helposti myös tämän asunnon alkoviin. Parvi tuo lisää neliöitä mm. säilytykseen tai oleskelutilaksi. Parvi mahdollisti laatikostot ja vaaterekin, jossa pystymme säilyttämään silitetyt vaatteet suorina, kun vaatetankoja ei muuten asunnossa ole. Sainkin siis parven alle oman pienen pukeutumistilani, josta löytyvät laatikoista ja rekistä kaikki vaatteeni.
Viimeinen vinkki liittyy tilan tunteen illuusion luomiseen pienessä tilassa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi seinien maalaamista valkoiseksi (kuten me teimme) ja peilien käyttämistä sisustuksessa. Vaaleat pinnat ja peili tuovat sisustukseen ilmaa ja tilan tuntua. Kun huonekalut ovat sopivan kokoiset yksiöön, ei tila tunnu ahtaalta edes kahdelle ihmiselle. Me halusimme ehdottomasti mahduttaa ruokailutilan seinälle ison, 2 metrin korkuisen peilin ja lisäksi parven alle asetimme erillisen pukeutumispeilin.
Tällaisia vinkkejä tuli minulla mieleen, kertokaa ihmeessä kommenteissa miten te olette tehneet pienten kaupunkiasuntojen tilaratkaisut. Palaillaan taas pian lisää muiden asuntojuttujen parissa, siihen asti ihanaa viikonloppua kaikille! xx
Kivoja vinkkejä. Itse asun 33 neliössä miehen kanssa ja meillä ei ole vielä kertaakaan tullut ahdasta. Just asunnon pohja on musta kaiken tärkein asia! :)
VastaaPoistaJuurikin näin! Vaikka hyvän pohjan etsiminen kestäisikin hieman pitempään, kannattaa pitkäjänteisyys jotta löytää sellaisen kodin, jossa on kahdestaan hyvä ja helppo olla :)
PoistaHyvä jos ootte löytänyt sopivan kämpän :) Ite asuin poikaystävän kanssa viime vuonna 39 neliön kämpässä, ja se tuntui tosi aihtaalta ja alkoi mennä hermo toiseen :D Meillä oli siis yksiö, joka oli käytännössä yks iso huone ja sängylle oli vaan semmonen oma syvennys. Se oli huono, ettei ollut erillistä makkaria, kun meillä on poikaystävän kanssa niin erilaiset nukkumistottumukset ja -rytmit... Nyt saatiin vuoden alussa 58 neliön kaksio, tää on meille paljon toimivampi kun kaks ihan erillistä huonetta keittiön lisäksi, pääsee toista "pakoon" aina halutessaan, hah :D
VastaaPoistaTämäkin on niin ihmisistä ja pariskunnista kiinni, mikä sattuu sopimaan kenellekin! Meillä on onneksi todella samanlainen elämänrytmi, joten erillistä makkaria ei tarvita. Katsotaan, aletaanko ajan mittaan kaipaamaan myös kaksioon vai elelläänkö pitempäänkin tässä asunnossa! :)
Poista