Moni pitkäaikaisista lukijoistani on seurannut opiskelujani alusta saakka ja monesti minulta on toivottukin erityisesti opiskeluun liittyviä päivittelyjä. Ajattelinkin, että näin vuoden lopuksi olisi hyvä päivitellä hieman tilannetta siitä, mitä olen viimeisen lukukauden aikana tehnyt sekä miten aion jatkaa tästä eteenpäin!
Tämän kevään ja syksyn aikana olen suorittanut maisteriopintoihini luettavia sivuaineopintoja loppuun. Varmasti moni muistaakin keväältä, kuinka kerroin sosiaalityön opiskelusta perusopintotasolla ja nyt olen tosiaan saanut tuon kokonaisuuden kasaan. Sen lisäksi ajattelin suorittaa vielä loppuvuoden aikana Reaktorin ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tarjoaman The Elements of AI -kurssin tekoälyn perusteista sekä joululoman jälkeen sosiaalisen median viestinnän kurssin, joiden avulla kokonaisnoppamäärä sivuaineesta tulee täyteen.
Jos palataan hieman ajassa taaksepäin pohtimaan sosiaalityön perusopintokokonaisuutta täytyy sanoa, etten muista milloin viimeksi olisin ollut näin kiinnostunut jostain kurssikokonaisuudesta. Kokonaisuus aukaisi uuden tavan tarkastella maailmaa sosiologisen, filosofisen ja yhteiskuntatieteellisen näkökulman avulla. Vaikka kokonaisuus onkin nimeltään sosiaalityön perusopinnot, opiskellaan kokonaisuudessa kuitenkin vain kaksi erillistä sosiaalityön opintojaksoa, kun taas loput kursseista ovat koko tiedekunnalle yhteisiä.
Kaikkein mielenkiintoisimmiksi kokonaisuudessa koin politiikan tutkimuksen sekä sosiologian, vaikka oikeastaan kaikkia opittuja teorioita ja ilmiöitä oli mahdollista liittää toisiinsa ja tarkastella kokonaisuutena. Kurssien aikana esimerkiksi EU:n historiaa ja toimintaperiaatteita käytiin yksityiskohtaisesti läpi, pohdittiin ihmisoikeuksien universaaliutta filosofisesti, eriteltiin sosiologisia yhteiskuntateorioita sekä pureuduttiin erilaisiin argumentaation ja retoriikan perusteisiin. Paljon kaikkea – mutta samalla niin mielenkiintoista, että nappasin lähes puolivahingossa opintokokonaisuuden keskiarvokseni vitosen.
Seuraavana kysymyksenä olisikin päättää se, jatkaako sosiaalityön aineopintoihin ja opiskella ylimääräinen vuosi oman tutkinnon päälle, vai alkaako suunnitella gradua ja ottaa paperit pikaisemmin ulos? Toisaalta ajatus nopeammasta valmistumisesta ja työelämään siirtymisestä houkuttaisi, mutta toisaalta yliopistolla vielä kirjoilla ollessa olisi helpompaa suorittaa ylimääräisiä opintoja, kuin myöhemmin työn ohessa iltaopiskellen. Tätä tosin on vielä hetki aikaa miettiä, sillä kevään aikana suorittelen maisteriohjelmaani liittyviä pakollisia opintoja alta pois.
Sitten siihen otsikon kysymykseen – mitä tästä eteenpäin? Katse alkaa jo suunnata kohti ammatillisia mielenkiinnon kohteita, joita tosin on edelleen monta erilaista. Sitä ennen kuitenkin haluan ammentaa yliopistosta sellaisia näkökulmia, joista voin tulevaisuudessani hyötyä – näin 22-vuotiaana työvuosia on kuitenkin vielä aivan tarpeeksi edessä. Kun pian pakolliset opinnot on suoritettu alta pois, saan keskittyä opiskelemaan sellaisia ilmiöitä, joihin oikeasti haluankin syventyä. Myös graduaihetta pitäisi alkaa rajata, mutta positiivisena ongelmanani tuntuu olevan mielenkiinto liian montaa ilmiötä kohtaan... Mieluummin näin päin!
Vielä pari viikkoa ahkeraa opiskelua, jonka jälkeen jään myös opiskeluista pienelle joululomalle. Jos teillä herää kysymyksiä koskien yliopisto-opiskeluja tai erityisesti aikuiskasvatustiedettä, kysyä saa aina joko Instagramin directissä, kommenttiboksissa tai sähköpostissa. Ihanaa viikonjatkoa kaikille!
Taas niin samanlaisia ajatuksia opinnoista, mitä itselläni oli (ja on edelleen!). Mun ääni menee sosiaalityön aineopinnoille! Nimimerkillä töiden ohessa ei vaan pysty opiskelemaan.. Mulla olisi opiskeluoikeus sosiaalityön täydentäviin opintoihin, mutta suuri osa niistä on läsnäolopakollisia, joten mahdoton yhtälö kokopäivätyön oheen. Toisaalta voihan töiden ohessa tehdä verkko-opintoja tai töihin liittyviä erikoistumisopintoja, aina voi opiskella lisää! Mä opiskelin just töiden ohessa työkykykoordinaattoriksi (10op kokonaisuus), se vasta mielenkiintoista olikin :)
VastaaPoistaKiva kuulla myös muiden ajatuksia aiheesta ja ehkä se auttaa omien päätösten tekemisessä. Tällä hetkellä tosiaan tuntuu, että sosiaalityön aineopintojen opiskelu maisterintutkinnon yhteydessä olisi kaikkein fiksuinta, mutta se toki vie aikaa (ja kaksinkertaistaa vaaditut harjoittelujaksot). Toisaalta en usko, että ainakaan kovin pian työurani alussakaan saisin itseäni käymään 60op opintoja työn ohessa... Kiva Riikka kun tulit kommentoimaan! :)
PoistaMielenkiintosta kuulla muiden opiskelujutuista! Opiskeletko siis etänä/itsenäisesti? Miten paljon opintopisteitä teet vuodessa suunnilleen? Ja osaatko sanoa, paljonko käytät tehokasta aikaa opiskeluun päivässä? Mulla tuntuu välillä hankalalta saada paljon aikaan, jos on pelkkää kotona opiskelua, joten vinkkejä kaivattaisiin :D
VastaaPoistaKiva kuulla, että opiskelujutut kiinnostavat!
PoistaOpiskelen pääsääntöisesti etänä, mutta osan kursseista olen hankkinut avoimen yliopiston kautta, jolloin lähiopetusta on tarjolla (osassa pakollisena) myös pääkaupunkiseudulla. Lisäksi osa kursseista on mahdollista suorittaa verkkokurssina yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Työskentelen ihan "normaaleja" työpäiviä toki riippuen hieman päivän aikataulusta, mutta monesti lähden kirjastolle 8-9 aikaan aamulla, syön välissä lounaan ja jatkan iltapäivään. Siinä mielessä siis en opiskele "kotona" mutta etänä kylläkin. Toisten opiskelijoiden läsnäolo ja opiskelurauha auttavat keskittymään, mutta pienillä lounas- ja kahvitauoilla saa sitten kuitenkin paussejakin päivään :) Kannattaa kokeilla! Vielä en ole testannut uutta Oodia, mutta ainakin Aalto ja Kaisa ovat pk-seudulla mukavia opiskelupaikkoja.