Slider

HAAVEENA OMA ASUNTO

5/04/2018


Erästä asiaa olen pyöritellyt mielessäni jo 18-vuotiaasta saakka, mutten koskaan ole vaan saanut aikaiseksi - nimittäin asuntosäästötilin avaaminen. Olen aina tiennyt ja ajatellut, että aikainen asuntosäästämisen aloittaminen olisi fiksua, mutta sitten ajatus on kuitenkin jäänyt ja shoppailu voittanut vaihtoehdoissa säästämisen. No, nyt sitten vihdoin, viisi vuotta myöhemmin sain aikaiseksi varattua ajan pankkiin ja pääsen keskustelemaan mieltä askarruttavista asioista ASP-tiliin ja lainaan liittyen! Harvemmin menen blogissa näin henkilökohtaisiin asioihin tai varsinkaan rahaan, mutta tämän aiheen koen todella ajankohtaiseksi juuri monelle ikäiselleni ja siksi haluaisinkin avata hieman omia ajatuksiani. Ehkäpä joku teistä pystyy samaistumaan ja jakamaan omia kokemuksiaan omistusasunnon hankkimiseen liittyen? 

Jos tässä vaiheessa mietit, että mikä ihmeen ASP, niin tässä tiivistetysti idean ydin OP:n sivujen mukaan: "ASP-tili on vaivaton ja palkitseva tapa säästää ensimmäiseen omaan asuntoon. Kun säästät osan asunnon hankintahinnasta, lainaamme sinulle loput. ASP tarjoaa paremman koron säästöille ja paremmat lainaehdot. Kun 10 % kodin kauppahinnasta on säästössä, pankki voi myöntää sinulle loput kodin kauppahinnasta ASP-lainana. " Lisäksi ASP-lainaan kuuluu esimerkiksi maksuton korkotuki, joka kattaa korkomenojasi tilanteessa, jossa korot nousisivat. ASPille voi säästää omien tulojen mukaan vaihtelevia summia kuitenkin niin, että talletuksia tulee vähintään kahdeksalta vuosineljännekseltä (eli kahden vuoden ajan).

Itsehän olen vielä täysipäiväinen opiskelija ja pohdinkin, että miten asuntosäästäminen olisi mahdollista vielä pienillä tuloilla. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että jos en aloita nyt, en kerrytä sitäkään vähää mitä satunnaisesti säästettynä saisin kasaan - parempi siis aloittaa ajoissa ja pikkuhiljaa kerrytellä pottia pienistä puroista kohti isompaa jokea. Minimitalletus ASP tilille on 150 euroa kolmen kuukauden ajalta, joka tekee kuukaudessa noin 50 euroa - se raha menee helposti jo ulkona syötyyn lounaaseen ja Zaran paitaan. Myös satunnaisten töiden salliessa summaa on mahdollista kasvattaa ja laittaa säästöön enemmän. Itse koen, että pelkältä säästötililtä rahaa on helpompi siirtää käyttöön, kun taas ASPille tallettaessa rahat ovat paremmassa 'turvassa' kasvamassa pientä korkoa ja kerryttämässä säästöjäni.

Nyt on puhuttu rahasta ja säästämisestä, joten puhutaanpa vähän siitä ihanammasta osuudesta! Millaisen asunnon me sitten haluaisimme hankkia? Ensiasunnon haaveena olisi pieni, kompakti kerrostaloasunto Helsingin kantakaupungissa. Omia suosikkialueitani olisivat Kruununhaka, Ullanlinna, Eira ja Punavuori. Tunnetusti näillä alueilla myös neliöhinnat ovat pilvissä, taitavat huidella keskimäärin 7000 ja 10 000 euron välillä. Tämä tarkoittaa väistämättäkin sitä, että jos sijainnissa panostaa, jossain muussa on pihistettävä - esimerkiksi neliöissä. Tällä hetkellä asumme 35 neliön asunnossa ja koemme molemmat, ettei tämän kokoinen asunto ole liian ahdas kahdelle. Ainut asia mitä haluaisimme lisää olisi erillinen makuuhuone, eli kaksio yksiön sijaan. Siitä syystä esimerkiksi 38-40 neliön kaksion etsiminen on varsin realistinen vaihtoehto. Toisaalta myös suuri, pohjaltaan sopiva yksiö olisi potentiaalinen, jos se mahdollistaisi erillisen väliseinän tai muun ratkaisun rakentamisen rajaamaan tilaa, kuten ylläolevassa kuvassa.

Paras mahdollinen tilanne olisi löytää asunto, joka olisi todella huonossa kunnossa ja hinta sen vuoksi alhainen. Meiltä löytyy suvusta paljon käsistään taitavia remppaihmisiä, jonka vuoksi olisikin ihanaa saada räjäyttää asunto ihan alusta asti oman näköiseksi. Toisaalta vastaan on tullut myös muutamia potentiaalisia kohteita, joissa hinta on tulevan putkiremontin vuoksi ollut varsin alhainen, jonka yhteydessä olisi mahdollista tehdä muutoksia esim. keittiöön ja kylppäriin. Seurailemme ihan viihteen vuoksi Oikotien myytäviä asuntoja jo nyt lähes viikottain ja haaveilemme siitä, millaisen kodin mahdollisesti voisimme hankkia - vielä on kuitenkin matkaa siihen, että saamme molemmat alkupääoman kokonaan kerrytettyä ja asunnon osto on todella realistista.

Minulla on aina ollut haaveena hankkia oma koti, enkä haluaisikaan asua vuokralla yhtään sen pidempään kuin taloudellisesti on pakko. Ensimmäinen askel kohti omaa kotia onkin pian kuitenkin tehty, kun saan tilin avattua ja siirrettyä säästöjäni sinne kasvattamaan tuota omaa alkupääomaa. Kunhan on tarpeeksi motivaatiota laittaa myös tulevista palkkatuloista säästöjä sivuun uskon, että oman asunnon osto muutama vuosi työelämään astumisen jälkeen voisi olla hyvinkin realistinen tavoite.

Onko teillä haaveita omistusasunnosta tai oletteko jo aloittaneet asuntosäästämisen? Koetteko asuntoon sijoittamisen hyvänä mahdollisuutena, vai asutteko mieluummin vuokralla? 



7 kommenttia:

  1. Anonyymi5/04/2018

    ASP-tilille pitää säästää 150€ vuosineljänneksen aikana, eli 50€ kk. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua mitä menin sekoilemaan tekstissä, niinhän se on! Eli kolmen kuukauden ajalta 50 euroa kuukaudessa - kiitos tarkennuksesta! :D

      Poista
  2. Mulla on ollut ASP-tili jo kauan! Tällä hetkellä asun kuitenkin vuokralla, koska en edes saisi asuntolainaa, koska ei ole vakituista työtä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ASPille säästäminen kannattaa kuitenkin aina, vaikka asunnon osto ei olisikaan ajankohtaista! :)

      Poista
  3. Anonyymi5/28/2018

    Hei!
    Suosittelen tosiaan sinne säästämään! Itse säästänyt 16v asti ja oon sun ikäinen. 18vuotiaana kävin ASP:n avaamassa ja n.3,5vuotta sen jälkeen 21vuotiaana ostin oman. Nyt reilun vuoden tässä asuneena ei kyllä kaduta! Ostin tän melko kamalan näköisenä mutta pinnat maalaamalla sain tehtyä tästä oman näköisen.

    Keskusta olisi ollut unelmien paikka asua mutta kaksiosta pienempään en suostunut enää vuokralla asumisen jälkeen asua, niin yksin ei näillä hinnoilla harmillisesti keskusta saa asuntoa hankittua. Joku päivä vielä! :)

    -Elisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun tulit jakamaan kokemuksesi ja kiitos tsempeistä! :) Uskon myös, että ASP on nuorelle ensiasunnon ostajalle paras mahdollinen tapa säästää. Ja tuo on totta, aina joutuu hieman jostain tinkimään - oli se sitten neliöt tai sijainti. Meitä on toivottavasti tulevaisuudessa kaksi lainan lyhentäjää, joten voidaan siinä mielessä hieman tinkiä neliöistä, jotta saadaan asua unelmasijainnillamme keskustassa.. :) Mutta kuten sanoit, haaveita kannattaa olla ja niitä kohti! Kun laina lyhenee ja/tai asunnon arvo nousee, voi ehkä sitten tulevaisuudessa harkita isompaankin muuttamista :)

      Poista
  4. Ensiasunnon osto on aina jännittävää! Meillä on myös se nyt edessä. Kohde on tiedossa, mutta siihen vielä kuntotarkastus tehdään. Kyse on kuitenkin hieman vanhemmasta kohteesta.

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika