Slider

KOHTI TÄYSIN VEGAANISTA KOSMETIIKKAA

10/13/2017


Tällä kertaa ajattelin kertoa hieman omista ajatuksistani koskien eläinkokeetonta ja vegaanista kosmetiikkaa. Tämä on aihe, johon en oikeastaan vielä reilu vuosi sitten kiinnittänyt lainkaan huomiota - paradoksaalista kyllä, olen ollut vahva eläinaktivisti, kasvissyöjä ja turkisten vastustaja jo 13-vuotiaasta, mutta en ole koskaan miettinyt mitä käyttämäni kosmetiikka sisältää tai miten se on tuotettu! Vasta viime aikoina heränneen vegaanibuumin myötä on myös kosmetiikasta ja sen vegaaniudesta alettu keskustella entistä enemmän. 

Jos et ole aiemmin tätä asiaa miettinyt, toivon, että tämä postaus herättelee myös sinussa kysymyksiä siitä, millaista kosmetiikkaa ostat ja käytät!

Oikeastaan ensimmäinen brändi, joka minut sai kiinnostumaan vegaaniudesta ja eläinkokeettomuuden läpinäkyvyydestä oli LUSH. He ovat ottaneet vahvaksi missiokseen taistella sekä eläinkokeita että raaka-aineiden eläinkokeita vastaan. Lisäksi he panostavat muunlaiseen yhteiskuntavastuuseen, kuten pakkausmateriaalien vähentämiseen ja tuotteiden kehittämiseen kohti täyttä vegaaniutta. Tällä hetkellä heidän tuotteistaan muistaakseni 85% on täysin vegaanisia, loput sisältävät esim. kananmunaa tai hunajaa. Ruhonosista tms. tehtyjä ainesosia he eivät käytä tuotteissaan lainkaan.
Iso osa LUSHin kosmetiikasta on täysin vegaanista. Muun muassa suihkujellyjen hyydyttämiseen ei käytetä eläinten ruhonosista peräisin olevaa liivatetta, vaan merilevää. 

Pikku hiljaa aloin miettimään itsekin enemmän sitä, mitä käyttämäni tuotteet oikeasti sisältävät. Laitanko hiuksiini shampoota, jonka "liquid keratin" on saatu aikaan liuottamalla naudan ruhon osia? Levitänkö kasvoihini rasvaa, jonka "kollageeni" onkin nisäkkäistä peräisin? Ajatus alkoi suoraan sanottuna ällöttää. Siitä lähti minun matkani kohti inci-listojen tutkiskelua ja cruelty free- merkkien etsimistä. 

Moni yritys vetoaa omassa eläinkokeettomuudessaan nykyään EU:n eläinkokeettomuuslakiin, mutta tämän lain tiedetään olevan todella veteen piirretty viiva - lain noudattamisessa luotetaan ainoastaan yrityksen omaan sanaan. EU ei myöskään valvo sitä, ostavatko yritykset tuotteidensa ainesosia kolmansilta osapuolilta EU:n ulkopuolelta, jotka käyttävät testeissään eläinkokeita. Tämän takia kannattaakin luottaa erityisesti sertifikaatin saaneisiin yrityksiin, kuten Leaping Bunnyyn. Myös PETA tekee omaa listaustaan cruelty free- brändeistä. Suomalaisen Animalian listan eläinkokeettomista brändeistä ja lisätietoa eläinkokeettomuudesta sekä sertifikaateista saat täältä.  Lisäksi, vaikka brändi olisi eläinkokeeton, mutta se myy tuotteitaan Kiinassa, sallii se silloin Kiinan valtion velvoittaman kaikkien ulkomaisten tuotteiden testaamisen eläimillä ennen kiinan-markkinoille pääsyä. 


Miten sitten aloittaa cruelty free ja vegaanisten tuotteiden etsiminen? 

1. Liity Facebookin Vegaanikosmetiikka- ryhmään. Sieltä saa ajankohtaista tietoa helposti ja nopeasti, lisäksi aina on joku kuka auttaa, kun kysyt tuotteen vegaaniutta tai eläinkokeettomuutta. 

2. Katso listaus kansainvälisistä cruelty free- yrityksistä tästä. Lista päivittyy todella usein.

3. Tarkkaile ostamiesi tuotteiden INC- listaa, eli tuotteen ainesosalistaa. Yleisimpien eläinperäisten ainesosien listan löydät esimerkiksi tästä. Laita vaikkapa puhelimen muistiinpanoihin ylös yleisimmät koodit, niin voit kaupassa nopeasti tarkastaa tuotteen ainesosalistan. Pienemmissä myymälöissä (esim The Body Shop ja LUSH) kannattaa kysyä vegaaniudesta suoraan myyjältä. 

4. Kysy yrityksiltä, ja vaadi heiltä läpinäkyvyyttä eläinkokeettomuuden ja vegaaniuden suhteen. Tällä tavoin osoitat myös kuluttajana olevasi kiinnostunut asiasta! Voit esimerkiksi kysyä, ostaako brändi ainesosiaan kolmansilta osapuolilta, jotka mahdollisesti testaavat ainesosiaan eläimillä. Lisäksi voit kysyä, myykö brändi tuotteitaan Kiinassa. 
Tämä Treaclemoonin suihkugeeli on täysin vegaaninen tuote.

Toivottavasti tästä postauksesta oli teille apua! Jos ajatuksia vegaaniutta/eläinkokeettomuutta kohtaan herää, keskustelen aiheesta mielelläni myös kommenttiboksin puolella. Tämä eläinkokeettomuduen ja vegaaniuden sokkelo on melko epäselvä, joka vaatii paljon tutkiskelua ja aiheen opiskelua. Aionkin myös jatkossa tehdä lisää postauksia koskien eläinkokeettomuutta ja vegaaniutta, lisäksi voin jakaa vinkkejä vegaanisista tuotteista täällä bloginkin puolella. Toisiltamme voimme oppia entistä enemmän ja päästä kokoajan kohti parempia valintoja!



3 kommenttia:

  1. Hilla :)11/01/2017

    Heippa! Haluaisin korjata esittämiäsi väitteitä. Väität, että EU-lainsäädännössä kielletään vain lopputuotteen testaaminen eläimillä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikaansa, sillä EU:ssa sekä kosmetiikan raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden testaaminen eläimillä on kielletty jo vuosia sitten. EU-alueella ei myöskään saa markkinoida sellaisia tuotteita, joita on kieltojen jälkeen testattu jossain muualla. Kiellettyä on myös käyttää markkinoinnissa väittämiä aineista ja menetelmistä, jotka ovat jo muutenkin kielletty - kuten eläinkokeista. Toki valvonta ei kuitenkaan ylety esim. kiinalaisiin verkkokauppoihin. Kyseessä on muuten asetus, joka sitoo jäsenvaltioita sellaisenaan, ja se löytyy tästä (erityisesti luvusta viisi): http://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009R1223&qid=1509567357751&from=FI . ;)Myös Trendi -lehden numerossa 7/2017 on hyvä juttu aiheesta.
    On hienoa, että kiinnität huomiota tuotteiden vegaanisuuteen, johon tulisi myös kosmetiikassa pyrkiä yhä enemmän. Vegaanisuus on kuitenkin eri asia kuin kosmetiikan ja sen ainesosien testaaminen eläimillä.

    :)


    VastaaPoista
  2. Hei Hilla! Kiitos tarkennuksista. Oma näkökulmani aiheeseen tässä blogitekstissä oli kuitenkin hieman eri, kuin EU-lainsäädännön mukainen eläinkokeettomuus. Halusin omalla tekstilläni tuoda esiin sen, kuinka esimerkiksi tämän eläinkokeettomuuden kiellon valvonta ontuu, sillä asiassa luotetaan tällä hetkellä ainoastaan yritysten omaan sanaan. Tämä ei kuitenkaan riitä. Siksi onkin olemassa kansainväliset cruelty free- standardit, joita toivottavasti emme jossain vaiheessa tarvitsisi enää ollenkaan. Nämä standardit valvovat ulkoisen yrityksen toteuttaman auditoinnin avulla muun muassa sitä, ettei yritys osta tuotteisiinsa ainesosia tai valmistusreseptejä sellaisilta toimittajilta, jotka ovat tehneet eläinkokeita tai olleet osallisena eläinkokeissa yrityksen sitouduttua standardiin. Näihin standardeihin sitoutuneiden yritysten tulee myös vaatia kaikilta raaka-aineiden toimittajiltaan säännöllisesti kirjalliset vakuutukset, joissa ne osoittavat täyttävänsä eläinkokeettomuudelle asetetut ehdot. Voidaankin todeta, että jos EU:n eläinkokeettomuus toimisi aukottomasti, miksi ja mihin näitä standardeja tarvittaisiin? Miksi eläinsuojelujärjestöt kokisivat niin tärkeäksi asiaksi eläinkokeettomuuden valvonnan ja brändien houkuttelemisen cruelty free- standardien alle?

    Totesit kommentissasi, että: "EU:ssa sekä kosmetiikan raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden testaaminen eläimillä on kielletty jo vuosia sitten". Omassa blogitekstissäni kuitenkin toin selvästi esiin standardien merkityksen juuri siinä, kuinka yritys voi hankkia raaka-aineita tuotteeseen muualta kuin EU-alueelta ja täten nämä lopputuotteeseen käytetyt raaka-aineet on voitu testata eläimillä.

    Lisäksi haluaisin korjata väitettäsi siitä, kuinka "vegaanius on kuitenkin eri asia kuin kosmetiikan ja ainesosien testaaminen eläimillä". Näin ei ole. Vegaaniudella tarkoitetaan määritelmällisesti sellaista tapaa toimia ja elää, jossa vältetään kaikkea eläimille vahingollista toimintaa - täten myös eläinkokeita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Laura! Kiitos vastauksestasi. En voi väittää, että olisin täysin perehtynyt eläinkokeettomuuden valvontamekanismiin saatika mainitsemiisi yksityisiin standardeihin, joista opinkin uutta. Molemmilla on sama päämäärä, vähentää eläinten kärsimystä. Monesti kansalaisjärjestöt ovat jostain asiasta helisemässä jos se ei toimi, joten uskon, ettei EU-lainsäädännön mukainen eläinkokeiden kiellon valvontamekanismi ole puutteeton. Itse näkisin kuitenkin tehokkaampana keinona vaikuttaa pakottavan lainsäädännön kiristämiseen kuin kannustaa vapaaehtoisiin, yksityisten sääntelemiin myös tuotteiden markkinointikeinoina toimiviin standardeihin. Laajassa mittakaavassa uskon tällä olevan enemmän vaikutusta, sillä vaikka kulutustietoisuus kasvaa, ei mikään ole tehokkaampi keino saada kaikki yritykset toteuttamaan entistä tiukempaa eläinkokeettomuutta kuin pakko, jonka rikkomiselle olisi määritelty riittävän tuntuva sanktio. Niin kauan kuin jokin asia ei lain tasolla velvoita voivat yritykset viitata sille kintaalla.

      Mutta kuten osoitit, on yksityisille standardeille merkityksensä, sillä ne auttavat kuluttajia löytämään arvojensa mukaisia tuotteita. Yhdyn toiveeseesi, että ne käyvät tulevaisuudessa tarpeettomiksi!

      - Hilla

      Poista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika