Nyt kun korkeakoulujen yhteishaun tulokset on julkistettu, on siellä ruutujen takana varmasti monta uutta yliopistolaista. Paljon onnea teille kaikille ja toivottavasti pääsitte juuri haluamiinne kohteisiin! Tämän kunniaksi ajattelinkin kirjoittaa taas hieman siitä, millaista opiskelu yliopistossa on aikuiskasvatustieteen alalla. Ala saattaa olla tuntemattomampi monelle, joten olen huomannut että googlettamalla moni on päätynytkin esim. tänne minun blogiini lukemaan kokemuksia alan opiskelusta. Muistakaa kuitenkin, että jokainen yliopisto toimii hieman omalla tavallaan sekä omalla opsillaan, joten pystyn kertomaan tarkasti ainoastaan Jyväskylän yliopistosta!
Aloitan nyt kolmannen vuoden opiskelut kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen linjalla Jyväskylässä. Meillä pääaine valitaan virallisesti vasta kandidaatintutkintoa tehdessä, mutta itselleni se on alusta asti ollut täysin selvästi aikuispuoli. Yleisen kasvatustieteen puolella tutkitaan laajemmin kehityskaarta lapsuudesta vanhuuteen, kun taas nimensä mukaisesti, aikuispuolella keskitytään aikuisuuden oppimiseen ja kehittymiseen. Myös oma kanditutkintoaiheeni liittyy nuoriin aikuisiin, joten valinta senkin osalta oli selvä. Pääainetta on kuitenkin vielä mahdollista vaihtaa maisterivaiheen alkaessa.
Perus- ja aineopinnot ovat vielä melko geneerisiä ja käsittelevät laajasti kasvun ja oppimisen aiheita. Perusopinnot ovat koko tiedekunnalle samat, eli siellä ei keskitytty aikuisiin juuri ollenkaan. Näin kolmantena vuonna päästään kuitenkin enemmän jo oman aiheen äärelle, kun laajempi pohja on alla opiskeltuna. Maisterivaiheessa aikuiskasvatustieteen syventäviin opintoihin kuuluukin aiheina muun muassa ammatillinen identiteetti, toimijuus, aikuiskasvatuksen filosofia, henkilöstötyö sekä asiantuntijuus. Tämän lisäksi opintoihin kuuluu mukaan pakollinen harjoittelujakso.
Sivuaineopinnot ovatkin sitten omasta mielestäni sitä yliopiston parasta antia - varsinkin kun meillä Jyväskylässä tarjonta on aivan huiman laaja. Jokainen kasvatustieteen opiskelija rakentaa oman tutkintonsa ja ammatillisen osaamisensa myös sivuaineiden kautta. Itse luin ensimmäisen vuoden psykologiaa, ja sen jälkeen pitkänä sivuaineena olen syventynyt kauppatieteeseen ja erityisesti johtamisen opintoihin. Näiden avulla luon siis omaa osaamistani ja suuntaamistani työelämään lähdettäessä. Sivuainevaihtoehtojen määrä kasvaa entisestään, jos on valmis maksamaan hieman ja ottaa kursseja avoimen yliopiston puolelta.
Opiskelu on meillä todella itsenäistä ja läsnäoloa ei ole nimeksikään. Monet kursseista saa suorittaa joustavasti esimerkiksi e-tentillä tai oppimistehtävällä, mutta opintojen alkuvaiheessa vaihtoehtona on myös läsnäolokursseja ja ryhmätöitä vaativia suorituksia. Esimerkiksi kieliopinnot on kuitenkin käytävä läsnäolovelvoitteisesti. Alana kasvatustiede on kuitenkin todella itsenäinen, ja vaatiikin jokaiselta suunnittelukykyä, itsekuria ja ajankäytön hallintaa. Kukaan ei käske tekemään mitään, vaan valitset itse kurssit, päätät milloin ne suoritat ja kuinka paljon pisteitä keräät lukuvuodessa.
Minä itse koen edelleen olevani täysin oikealla alalla, enkä ole päivääkään katunut valintaani. Vaikka toisaalta nautin paljon myös kauppatieteen ja psykologian alan opinnoista, koen silti kasvatustieteen näistä kaikista pääaineena eniten omakseni. Ehkäpä tätäkin voi jollain tasolla sanoa kutsumusammatiksi :D Itselleni tämä valinta selkeytyi lukion aikana erilaisten ammatinvalintatestien ja soveltuvuustestien kautta. Omien vahvuuksien ja mielenkiintojen pohtimisen sekä ammattilaisten tietotaidon kautta se oma juttu löytyy kyllä!
Kysykää ihmeessä jos joku asia jäi vielä aiheeseen liittyen mietityttämään. Vastailen mielelläni kaikkiin erityisesti kasvatustieteen opiskelua koskeviin kysymyksiin! :)
Hei mahtava postaus! Ite pääsin Hkiin juuri kasvatustieteitä lukemaan :) ootan kyllä tosi innolla opiskeluja, kuulostaa tosi mielenkiintoselta ja monipuoliselta.
VastaaPoistaMun pitää varmaan miettiä näitä kysymymsiä enemmän ja tuun sit uudestaan kommentoimaan, mut ainakin se tuli mieleen että missä kaikkialla sen harjottelujakson voi tehdä? Ja onko teillä ollut paljon esim. tenttikirjoja tai muita materiaaleja englanniksi tai ruotsiksi? :)
Paljon onnea paikasta! :) Harjottelujakson suorittaminen on varmaan jokaisen henkilökohtaisesta suuntautumisesta ja intresseistä kiinni, mutta itse pyrin ainakin hakemaan henkilöstöhallinnon osastolle harjoitteluun, sillä sitä haluan tehdä myös työelämässä. Tärkeitä suhteita sovitaan jo opiskeluaikana :)! Varmasti myös muita vaihtoehtoja on esim. koulutuksen suunnittelun, aikuiskoulutuksen, sekä rekrytoinnin saralla.
PoistaLähes kaikki kirjallisuus on englanniksi, oli heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. Vähemmän kirjoja on meidän alalla suomeksi kuin enkuksi, eli siihen täytyy tottua. Mutta kääntäjän kanssa se onnistuu kyllä! Myöskin kauppiksen puolella sekä psykologiassa lähes kaikki teokset ovat olleet englanniksi. Kurssisuoritukset saa kuitenkin lähes poikkeuksetta kirjoittaa ja suorittaa suomeksi.
Tule ihmeessä kysymään jos herää vielä jotain mikä mietityttää! :)
Oli mielenkiintoista lukea tämä, kun aikanani valmistuin samasta pääaineesta ja ei ole ollut helppoa työmarkkinoilla. :/ Kauppatiede on varmasti hyvä valinta!
VastaaPoistaKauppatiede tuntui kaikkein loogisimmalta ratkaisulta työmarkkinoita ajatellen, sillä vahvistan osaamistani suhteessa esim työnhakijoihin joilla on KTM tutkinto ja hakevat myös henkilöstöhallinnon paikkoja. Lisäksi ajattelin käydä päälle vielä opettajan pedagogiset sekä opo- opinnot, jotta varmasti työllistymistilanne olisi eri suuntiin turvattu :) Ja aina voi onneksi myös osaamistaan täydentää, valmistumisen jälkeenkin!
PoistaOi! Itselläni on opinnot takana- ja edessä. Aloitin aikanaan Jyväskylässä 99 ja jatkoin Helsingissä LuK-tutkintoon. Mun opintoihin kuului myös aikuiskasvatustieteen sivuaine ja olen paljon työssäni kouluttanut aikuisia. Nyt uusi ala ja opinnot! Haaveita ehkä jopa (lasten) opettamisesta. Jyväskylä on kyllä kaunis paikka ja tykkään vanhasta kampusalueesta todella paljon <3 Mukavia opintoja!
VastaaPoistaKiitoksia sulle kivasta kommentistasi Iiris! :)
PoistaMoikka!
VastaaPoistaMielenkiintoista lukea aikuiskasvastustieteistä. Millaisia haaveita sinulla on tulevaisuuden työllistymisen suhteen? Pohdin, että kilpailevatko KTM (erit. johtamisen pääaineopiskelijat) ja aikuiskasvatustietelijät samoista työpaikoista? Olet ilmeisesti lukenut jotain kauppiksen (johtamisen) kursseja? Osaatko kertoa, millaisia eroja aikuiskasvatustieteen ja johtamisen kurssien välillä on?
Moikka! Mun urahaaveeni suuntaavat ainakin nyt alkuun tosiaan HR-puolelle, jossa kilpailen samoista työpaikoista kauppislaisten kanssa. Siksi luenkin kauppista täydentääkseni osaamistani :) Luen siis samat kurssit kuin kauppiksen opiskelijat lukevat kandiin asti, eli saan aika laajan käsityksen myös johtamisesta ja liiketoiminnan perusteista.
PoistaAikuiskasvatus ja johtaminen ovat ihan täysin eri aineita, eikä niitä oikeastaan voi millään tavalla verrata keskenään. Meillä keskitytään ihmisen oppimiseen ja kasvuun, johtamisessa taas enemmän erilaisiin strategioihin, johtamismalleihin ja teorioihin ja muutenkin näkökulma on ehkä enemmän liiketaloudessa kuin inhimillisessä yksilössä. Tämä siis minun mielipide ja kokemus näiden alojen eroista :)
Mutta nuo kaksi alaa täydentävät hyvin toisiaan ja antavat valmiudet esim. juurikin henkilöstöhallinnon työhön, rekrytointiin jne. :)