Slider

LATTIAREMONTTI JA PARKETIN VAIHTAMINEN

9/04/2021

*Kaupallisessa yhteistyössä Kährs Oy/ Karelia-parketti


Isoimmat asunnon remontit on vihdoin saatu päätökseen, kun saatiin parketti valittua ja asennettua, pinnat maalattua seiniä ja kattoja myöten sekä liimattua listat paikalleen. Pieniä juttuja, kuten kiinteiden kalusteiden ja uusien liukuovien asennusta jatketaan vielä kunhan alkaneen arjen kiireiltä ehditään. Ajattelin, että tässä välissä voisi kuitenkin olla hyvä hetki tulla kertomaan parketin asennusprojektista sekä siitä, miten saatiin lattiaremontti toteutettua mahdollisimman sujuvasti ilman ulkopuolista apua – oli iso säästö kuluissa, että meidän perheestä löytyi käteviä remppaajia.


Aikaisemmassa remppapostauksessa kerroin parketin valinnasta ja siitä, millaisin kriteerein päädyttiin juuri Karelian saarniparkettiin. Yksi keskeisistä kriteereistä valinnassa oli se, että parketti olisi helposti asennettavissa lattiaan itse. Aluksi pyöriteltiin mielessä esimerkiksi ajatuksia mosaiikkiparketista tai kalanruodosta, mutta nämä olisi pitänyt asentaa lattiaan liimaamalla ammattilaisen toimesta. Tämä olisi vähintäänkin tuplannut parkettiremontin hinnan, joten vaihtoehto pudotettiin melko alkuvaiheessa pois laskuista. Sama tilanne oli lankkulattian kanssa, jolloin olisi pitänyt alkaa kikkailemaan erillisten koolausten, hiomisten ja lakkaamisten kanssa. Kaikkein simppeleimmäksi ja edullisimmaksi ratkaisuksi tuli parketti, joka olisi mahdollista asentaa lukkoponttien avulla ns. uivana suoraan alusmateriaalin päälle ilman erillisiä kiinnityksiä.



Karelian parketeissa käytetään Profiloc 5G -lukkoponttia, joka lukitsee lattialankut toisiinsa helposti ja varmasti. Kun pontit kliksautti kiinni toisiinsa, lopputuloksesta tuli saumattoman tyylikäs. Lukkopontillisen parketin asennus on siis mahdollista tehdä myös itse, vaikkei olisi aiemmin parkettihommiin perehtynytkään. Karelian nettisivuilta löytyy todella kattavat ja hyvät ohjeet siitä, miten asennuksen kanssa kannattaa toimia. Kannattaa myös muistaa, että asennettavat parketit tulisi tuoda asennettavaan tilaan noin 24–48 tuntia ennen asentamista, jotta puu ehtii mukautua tilan ilmankosteuteen. Itse käytimme asennuksen yhteydessä sirkkelin sijasta pelkkää käsi- ja pistosahaa pölyn minimoimiseksi. Parketti oli varsin kevyttä sahattavaa, joten tämä onnistui yllättävän helposti.


Mainitsin aiemmin, että parkettilankut voi asentaa suoraan lattiaan uivana, eli ilman erillisiä koolauksia tai liimaamista alustaan. Silti lankkujen alle tulee kuitenkin asettaa alusmateriaali, joka muun muassa vaimentaa ja eristää askeleista kuuluvia ääniä (vaaditaan kerrostaloissa) sekä toimii kosteussuojana (tärkeä etenkin omakotitaloissa). Karelian parkettien kanssa alusmateriaaliksi käy Tuplex-askeläänieriste, joka sopii sekä parkettien että laminaattien alle. Alusmateriaali on valmistettu polyeteenikalvosta, jonka välissä on pieniä polystyreenirakeita. Materiaali tasoittaa asennusalustaa ja toimii pehmentävänä sekä joustavana pohjana lattialle.




Valmistelujen ja alusmateriaalin levittämisen jälkeen mitattiin se, kuinka monta riviä parkettilankkuja mihinkin tilaan tulisi menemään, jotta huoneen toiseen päähän ei jää liian kapeaa palasta parkettia. Kannattaa miettiä ennakkoon hyvin myös se, kummasta päästä huonetta asentamisen aloittaa. Muista ottaa huomioon esimerkiksi patterin putket ja oven karmit (sillä joihinkin tiukkoihin väleihin lukkopontin voi yleensä asentaa vain tietystä suunnasta). Tähän vaiheeseen kannattaa käyttää huomattavasti aikaa ja vaivaa, sillä se maksaa itsensä takaisin asennuksen myöhemmissä vaiheissa. Tässä yhteydessä omana vinkkinämme voisimmekin mainita sen, että ensimmäisen lankkurivin suoruus kannattaa varmistaa moneen kertaan. Lisäksi liikuntasaumoissa kannatta käyttää erillisiä muovikiiloja, jotta lattia ei vahingossakaan pääse liikkumaan myöhempiä lankkurivejä asennettaessa alkuperäiseltä paikaltaan.


Kuten aiemmin mainittu, niin itse parkettilankkujen asennus on lukkoponttien vuoksi erittäin yksinkertaista ja nopeaa. Käytännössä asennus tapahtui siten, että sopivan mittaiset parkettilankut loksautettiin paikalleen edellisen rivin kanssa. Kannattaa huomioida lopputuloksen ulkonäköä ajatellen se, etteivät parkettilankkujen vierekkäiset saumat tulisi tässä vaiheessa liian lähelle toisiaan. Tämä voi vaikuttaa myös lattian kestävyyteen. Havaitsimme itse asennusta tehdessämme, että paksulla siveltimellä oli helppo puhdistaa lukkopontti ennen sen paikalleen loksauttamista. Näin lukkopontti puhdistetaan esimerkiksi sahanpurusta tai muusta liasta eivätkä ponttien raot jää koholle lattiasta.




Koska Karelian parketit on jo valmiiksi pintakäsitelty, ei erillistä viimeistelyvaihetta tarvita. Valmiille parketille riittää kevyt pyyhintä nihkeällä liinalla. Parketin asentamisen jälkeen kävimme vielä valitsemassa tiloihin sopivat listat, jotka päätimme asentaa liimaamalla paikalleen. Täten listaan ei tule erillisiä naulanreikiä ja kokonaisuus pysyy selkeänä sekä tyylikkäänä. Valitsimme hieman perinteistä listaa koristeellisemman valkoisen listan, joka kuitenkin sopii skandinaaviseen sisustukseen. Liikuntasaumoihin lattiaan laitoimme mustan listan, mutta voi olla, että vaihdamme ne vielä myöhemmin Karelian omiin T-listoihin, joita on saatavilla parkettivaihtoehtoihin sävytettyinä. Ne ehkä tekisivät lattiasta vielä yhtenäisemmän ja rauhallisemman.


Lattiaremontissa kaikkein isoin homma taisi lopulta olla vanhan parketin purkaminen, asbestikartoituksen teettäminen ja itse materiaalien roudaaminen kolmannesta kerroksesta ylös alas ilman hissiä. Itse asennus oli helppoa ja varsin nopeaa, sillä se saatiin valmiiksi parissa illassa (asennettavaa alaa oli noin 40 neliötä kahdessa huoneessa). Suuri kiitos selkeistä ja kattavista asennusohjeista kuuluu Karelialle. Heidän nettisivuiltaan löydät tarkat ohjeet asentamiseen ja asennuksessa huomioon otettaviin seikkoihin liittyen. Muista myös, että tarvittaessa asennus on mahdollista tilata ja toteuttaa myös ammattilaisen toimesta.



Mikäli teillä heräsi kysymyksiä lattiaremonttiin tai Karelian parkettiin liittyen, vastailen oikein mielelläni taas kysymyksiin kommenttiboksin puolella. Seuraavassa postauksessa pääsettekin sitten näkemään viimeistellyn lopputuloksen kokonaisuudessaan!


Laura

3 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos! Se on kyllä ollut hyvä ostos. :)

      Poista
  2. Kauniin näköinen lattia, sekä hieno matto. Hyvältä näyttää. Meillä on vanha rintamamiestalo, pitäisi aloittaa suuremmat remontit syksyllä. Meiltä löytyy myös ikävä kyllä painunut lattia, joten aika paljon töitä varmasti saa tehdä, että se saadaan nostettua. Tarkoitus kuitenkin olisi pitää vanha lattia, mikäli mahdollista.

    VastaaPoista

© Laura Annika 2019. Sisällön tarjoaa Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
© Laura Annika